Legenda lui Moș Nicolae. De unde a pornit tradiția cadourilor de sărbători
Sărbătorile de iarnă aduc cu ele o atmosferă aparte, plină de magie, lumină și, desigur, cadouri. În fiecare an, pe 6 decembrie, Moș Nicolae este prezent în casele multora dintre noi, oferind daruri celor mici, dar și adulților.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 04 Decembrie 2024, 13:42 | Actualizat: Miercuri, 04 Decembrie 2024, 15:39- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
6 decembrie este o zi marcată de tradiții și obiceiuri. De altfel, este sărbătoarea pe care cei mici o așteaptă cu nerăbdare în prima lună de iarnă. Spiritul sărbătorilor își face simțită prezența odată cu venirea lui Moș Nicolae.
Deși în mod tradițional Moș Nicolae este cunoscut pentru darurile lăsate în ghetuțele copiilor, adevărata sa menire depășește cu mult acest obicei. În fiecare an, sărbătoarea de pe 6 decembrie aduce împreună familii și prieteni, fiind prilejul perfect de a petrece timp alături de oamenii dragi.
Pe aceeași temăÎn această zi specială, orice gest de bunătate și orice cadou reprezintă o modalitate prin care ne arătăm afecțiunea față de ceilalți. Dorința de a aduce un zâmbet pe fețele celor dragi se simte mult mai puternic în această perioadă.
Tradiția cadourilor de Moș Nicolae este doar începutul sărbătorilor de iarnă. Împodobirea bradului, colindele, mesele festive, toate acestea sunt momente care nu pot fi uitate ușor. De altfel, darurile pe care le primim sau oferim pe data de 6 decembrie capătă un înțeles profund, fiind un simbol al iubirii.
Aceste tradiții deosebite nu doar că aduc un strop de bucurie în fiecare casă a românilor, ci ne oferă și ocazie de a reflecta asupra valorilor care ne aduc împreună.
Povestea lui Moș Nicolae: De ce primim cadouri pe 6 decembrie
Deși Moș Nicolae este un personaj iubit și apreciat de cei mici, puțini sunt cei care știu povestea acestuia. În spatele cadourilor pe care le primim sau oferim în prezent pe data de 6 decembrie se ascunde o legendă fascinantă.
Se spune că Moș Nicolae ar fi trăit în secolele II-III d.Hr și ar fi murit pe data de 6 decembrie, în anul 352. Încă din bătrâni se zice că acesta a fost încă de la o vârstă fragedă iubitorul oamenilor săraci, motiv pentru care a fost dus la școală pentru a studia Sfânta Scriptură, conform libertatea.ro.
Mai mult, momentul în care a rămas orfan l-a făcut pe Sfântul Nicolae să își ofere toate averea rămasă de la părinți celor săraci și să ridice o biserică.
De-a lungul vieții, cel numit și Moș Nicolae a oferit o mulțime de lecții importante oamenilor, fie că erau săraci sau bogați. După ce i s-a încredințat lui Dumnezeu, acesta a plecat la o mănăstire pentru a se călugări.
Tradiția cadourilor de sărbători a pornit tot de la Sfântul Nicolae, care și-a arătat iubirea față de semenii săi prin daruri. În spatele acestui obicei fascinant, ce aduce zâmbete pe chipurile micuților, se ascunde o poveste emoționantă.
Din popor se povestește că Moș Nicolae a făcut multe fapte bune de-a lungul vieții sale. Acesta ar fi salvat trei fete sărace de la desfrânare. Sfântul Nicolae nu a stat prea mult pe gânduri atunci când a auzit planul trist al tatălui lor.
Pentru a le scoate din impas, Moș Nicolae a lăsat la geamul bărbatului sărac o punguță cu bani. A doua zi, tatăl tinerelor s-a întrebat cine este binefăcătorul său, rugându-se la Dumnezeu pentru cadoul primit. Cu ajutorul banilor, acesta a reușit să își mărite fiica cea mare, oferindu-i un viitor mai bun la vremea respectivă.
Și celelalte două fete s-au căsătorit la scurt timp de la gestul copleșitor al lui Moș Nicolae.