Antena Căutare

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae, 6 decembrie 2024. Ce trebuie să faci în această zi

Sărbătoarea Sfântului Nicolae, celebrată pe 6 decembrie, este una dintre cele mai importante sărbători creștine. Ziua este marcată de numeroase tradiții și superstiții la care oamenii din popor țin cu foarte mare drag.

Galerie
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae, 6 decembrie 2024. | Shutterstock.com

Sărbătoarea Sfântului Nicolae, celebrată pe 6 decembrie, este una dintre cele mai importante sărbători creștine din România și din alte țări ortodoxe, marcată de numeroase tradiții și superstiții.

Sfântul Nicolae este cunoscut în popor și sub denumirea de „Făcătorul de minuni”, fiind unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății.

Citește și: Sărbătorile religioase din luna decembrie. Care sunt zilele cu dezlegare la pește până la Crăciun

Iată ce credințe populare s-au format în jurul acestei sărbători și care sunt lucrurile pe care trebuie să le faci în această zi!

Articolul continuă după reclamă

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae, 6 decembrie 2024

Ziua de 6 decembrie este și ziua în care vine Moș Nicolae, iar copiii sunt cei mai încântați pentru că primesc cadouri și dulciuri!

Numele de Moș Nicolae este asociat cu dărnicia, compasiunea și cu darurile pe care le primesc apropiații în aceată zi.

În fiecare an în seara de 5 decembrie, copiii își lustruiesc ghetuțele și cizmulițele pentru ca Moș Nicolae să treacă pe la ei să le aducă daruri. În timp ce copiii cuminți primesc lucrurile pe care și le doresc, cei neascultători vor primi în dar o nuielușă cu scopul de atenționare pentru a-i asculta pe părinți și bunici.

Această tradiție își are originea în povestea personajului legendar și mitic care a existat cu adevărat în persoana arhiepiscopului Sfântul Ierarh Nicolae din Myra - Lichia ( pe meleagrile Turciei de astăzi ), scrie historia.ro .

Sfântul Ierarh Nicolae a trăit în secolul al IV-lea și avea credință nemărginită în Dumnezeu. Acestuia îi sunt atribuite fapte bune față de cei năpăstuiți și fără posibilități și numeroase miracole. Numele acestuia se mai traduce și prin expresia „biruitor de popor”. Sfântul Nicolae a crescut sub spiritul poveței creștine „să împarți averea sărăcilor”, iar la moartea părinților săi care au fost oameni înstăriți, a donat întreaga avuție celor aflați în nevoie.

Citește și: Când se împodobește bradul de Crăciun, conform tradiției. Ce reprezintă decorațiunile din pom

În unele zone ale țării există tradiția ca cei mici să îi lase moșului apă și morcovi pentru calul acestuia. Se pune că Moș Nicolae apare pe un cal alb care face trimitere la prima zăpadă din iarna ce urmează, dar și care are rolul de a păzi Soarele ce încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină și căldură. De asemenea, ajută văduvele, orfanii și fetele fără posibilități financiare la măritat. Este stăpânul apelor și îi salvează pe corăbieri de la înec, dar îi ajută și pe soldați pe timp de război, acesta fiind și motivul pentru care este invocat în timpu luptelor.

La sate, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete și își aleg gazda unde vor merge pentru a repeta colindele de Crăciun și de Anul Nou.

Totodată, dacă în ziua Sfântului Andrei se punea la încolțit grâul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfântul Nicolae se pun în apă crenguțe de pomi fructifei pentru ca acestea să înflorească și să aducă dovada iertării greșelilor.

Citește și: Trei zodii vor avea parte de un Crăciun de poveste. Veștile bune vor apărea pentru acești nativi pe 25 decembrie 2024

Sărbătorile religioase din luna decembrie. Care sunt zilele cu dezlegare la pește până la Crăciun...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 29 noiembrie 2024. Nea Mărin și Liviu Vârciu au ajuns la suma de 1000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 29 noiembrie 2024. Nea Mărin și Liviu Vârciu au ajuns la suma de 1000 de lei Vineri, 29.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x