Antena

Lucruri pe care nu le știai despre ceasurile de mână

Le considerăm produse clasice, parcă există în lumea noastră dintotdeauna... Însă ceasurile de mână au o istorie mai scurtă decât suntem tentați să credem și, desigur, extrem de densă în ultimii 150 de ani.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 25 Mai 2020, 16:45 | Actualizat: Luni, 25 Mai 2020, 16:48
Lucruri pe care nu le știai despre ceasurile de mână

Există multe informații interesante despre ceasurile de mână pe care nu le știm, dar pe care le putem descoperi online. Sunt genul acela de informații pe care fiecare dintre noi le povestește mai departe cu plăcere și altora, cu diverse ocazii, indiferent dacă avem o mare pasiune pentru ceasuri sau dacă pur și simplu le folosim mai des sau mai rar ca accesorii fashion / obiecte utile pentru indicarea orei.

1. De ce indică ceasurile ora 10:10

De cele mai multe ori, în fotografiile comerciale ale produselor (de exemplu în magazinele online de ceasuri și în reclame), precum și în vitrinele magazinelor (în cazul ceasurilor al căror sistem de funcționare nu este pornit), ora indicată este 10:10. De ce tocmai ora zece și zece minute? Pentru că limbile unui ceas care indică această oră vor forma un zâmbet, iar acest lucru binedispune potențialul client, mărind șansele de achiziție. Un truc simplu de marketing al comercianților, folosit la scară largă!

2. La care mână se poartă ceasul?

Cei mai mulți dintre noi știu că ceasul de mână se poartă la încheietura mâinii stângi. Însă regula nu este una ce ține pur și simplu de mâna stângă. În realitate, se recomandă ca ceasul să fie purtat la mâna care nu este dominantă. Mai exact, dreptacii poartă ceasul la mâna stângă, iar stângacii la mâna dreaptă. Probabil acest lucru ține de practică - folosind mai mult mâna dominantă, putem verifica ora exactă mai ușor la cealaltă mână. În plus, ceasul va fi și mai bine protejat în diverse acțiuni fizice. Conform statisticilor, sub 15% din populație poartă ceasul la mâna dreaptă.

3. Primul ceas de mână și percepția inițială a bărbaților

În trecut, ceasurile nu se purtau la mână. Schimbarea s-a produs după ce, în 1868, Patek Philippe (brand elvețian de ceasuri) a produs primul ceas pentru încheietura mâinii, destinat contesei Koscowicz din Ungaria. Acest accesoriu prețios avea astfel inclusiv destinația de măsurare a timpului. Totuși, ceasul de mână nu era deloc apreciat de bărbați, care îl asociau cu feminitatea (doar femeile purtau astfel de brățări - bijuterii decorative).

Lucrurile s-au schimbat în timpul războiului (Primul Război Mondial, 1914 - 1918), când soldații au descoperit utilitatea unui astfel de obiect care le permitea să se coordoneze perfect. Rapid, pe măsură ce timpul a devenit tot mai prețios, iar viața oamenilor tot mai activă, ceasurile de mână au înlocuit ceasurile de buzunar. Eroii de război au popularizat astfel ceasul de mână, devent rapid un accesoriu dorit de toți. Astazi in magazinele de profil, ceasurile bărbătești și ceasuri de damă au mare cautare in randul clientilor.

4. Ceasurile pentru scufundări, testate până la implozie

Producătorii de ceasuri testează cu atenție ceasurile de mână destinate scufundărilor. De altfel, toate ceasurile sunt testate cu privire la această promisiune a rezistenței la apă. Pentru a li se testa limitele, ceasurile sunt supuse unor presiuni puternice. Cei de la Rolex testează modelul profesional Deepsea într-o cameră hiperbarică de 1,3 tone care simulează presiunea la 4.875m. Procesul nu este deloc ieftin, căci se poate ajunge la implozie dacă există chiar și cel mai mic defect. Ceasurile Deepsea, utilizate de scafandri profesioniști, rezistă la apă cu o adâncime de până la 3900 de metri. O altă firmă elvețiană, Clerc, leagă de submarine anumite ceasuri destinate scufundărilor.

5. Buzunarele de la jeanși și ceasurile de buzunar

Așa cum am menționat mai sus, inițial ceasurile individuale erau purtate în buzunarele hainelor și scoase de fiecare dată la nevoie. Ora nu era verificată foarte des, deci era considerat un proces convenabil. Când blugii au devenit populari, producătorii s-au gândit și la utilitatea lor în raport cu necesitatea de a purta ceasul de buzunar. Astfel, așa cum confirmă cei de la Levi Strauss, primii blue jeans aveau inclusiv micul buzunar de ceas, cel mai mic buzunar existent și în prezent la multe perechi de jeanși - evident, acum doar din motive estetice, de stil (după ce într-o perioadă a fost considerat foarte util în păstrarea monedelor).

Recomandari A1

.

Whatsapp LinkedIn
ceas d emana ceas barabti ceasuri de barbati ceas mecanic
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera Power Couple România | Sezonul 2 e în AntenaPLAY! Vezi cum a început cea mai incitantă competiție a cuplurilor. Primele episoade sunt disponibile acum.
Stirile zilei O copilă de 10 ani din Botoşani a dispărut fără urmă. După mai multe ore de căutări, Eliza a fost găsită în podul unei case
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Stațiunea din România unde turiștii străini vin pentru distracție. Prețurile sunt destul de mici Catine.ro
Actrița Ludwika Paleta a primit amenințări din partea unor urmăritori. Vedeta a cerut ajutorul fanilor Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. El e bărbatul care a furat trei picioare amputate din Spitalul Cantacuzino. Mărturia medicului care a... Libertatea.ro
De ce vom fi evaluați mai devreme de agențiile de rating. Florin Cîțu: ”România nu mai este o... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cum și-a sărbătorit Laura Cosoi ziua de naștere în Thailanda. Fiicele sale i-au pregătit o surpriză: „Mă... Elle
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce au unii oameni păr cârlionțat. Experții au aflat în sfârșit răspunsul useit
Horoscopul zilei de 15 ianuarie 2025. Gemenii au foarte multă energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
2025, anul de aur pentru două zodii norocoase Jurnalul
Ardei iuți la borcan cu apă și oțet - Rețetă simplă și delicioasă Kudika
Greșeala pe care o fac aproape toți șoferii pe străzile cu sens unic. Cum se face corect virajul la stânga Playtech
Biserica a canonizat noi sfinți. Au fost deja incluși în calendarul ortodox din 2025. Când vor fi sărbătoriți Redactia.ro
Turistă surprinsă pe o pârtie din Poiană cu cizme cu toc şi fustă mini, în timp ce se chinuia să urce. "Și... Observator
Ce înseamnă dacă te trezești obosit dimineața, deși dormi suficient MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
ANM a dat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea până la 10 februarie 2025 Gandul
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun... CanCan
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui DeParinti
Megan Thee Stallion a obținut un ordin de restricție împotriva lui Tory Lanez. Vedeta a susținut că rapperul ar... ZUTV
O cometă rară va putea fi văzută pentru prima dată în 160.000 de ani. Când apare pe cer UseIT
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit Hello Taste