Antena

Lunile anului-de unde provin denumirile și care sunt poveștile ce se ascund în spatele lor

Te-ai întrebat vreodată cum și-au primit numele lunile anului? Pe măsură ce marcăm trecerea zilelor, a săptămânilor și a lunilor, puțini dintre noi se mai întreabă de unde vine sistemul nostru curent de datare.

Publicat: Vineri, 06 Martie 2020, 08:52 | Actualizat: Vineri, 06 Martie 2020, 14:47
Un calendar roman antic.

Te-ai întrebat vreodată cum și-au primit numele lunile anului? Pe măsură ce marcăm trecerea zilelor, a săptămânilor și a lunilor, puțini dintre noi se mai întreabă de unde vine sistemul nostru curent de datare și care sunt poveștile ce se ascund în spatele fiecărei denumiri

Calendarul nostru modern, cel cu care toți suntem familiarizați, își are otriginea cu mii de ani în urmă, în Imperiul Roman.Chiar și după căderea acestui prestigios Imperiu, calendarul formatat de aceștia a fost folosit în fostele sale teritorii, în timpul Evului Mediu.

Pe aceeași temă

Deși unele detalii s-au schimbat pe parcursul timpului, sistemul modern de datatare nu este nimic mai mult decât o variantă a acestui calendar antic, iar moștenirea noastră romană ne subjugă să vorbim despre date și despre timp într-o manieră similară.Iată cum și-au primit numele lunile anului:

1. Ianuarie

Ianuarie și-a primit denumirea după zeul Ianus, zeul începuturilor, de obicei reprezentat cu două fețe: una privind în față și cealaltă privind în spate, un raport dintre viitor și trecut; un nume potrivit pentru prima lună a anului.

2. Februarie

A doua dintre lunile anului își are originea numelui de la cuvântul "februa", un festival de purificare despre care se credea că alungă spiritele rele din Roma. În a 15-a zi a lunii, în întreaga Romă aveau loc o serie de rituri, dintre care multe implicau sacrificii sau parade ritualice.

Acest nume era cunoscut și sub denumirea de "Lupercalia". Scriitorul și moralistul de origine greacă, Plutarh, relatează că mulți tineri, bărbați și femei, alergau prin oraș goi în această zi, atingând mâinile femeilor și copiilor pe marginea străzilor. Se crea că acest lucreu va ține la distanță spiritele rele și că le ajută pe femei să dea naștere.

Recomandari A1
Pe aceeași temă

3. Martie

Martie și-a primit numele de la marele zeu roman al războiului, Marte. Se crede că această lună semnifica începutul perioadei în care armata romană se pregătea pentru următorul sezon de campanii militare.

Așadar, era important și semnificativ ca zeul războiului să fie sărbătorit în această perioadă, în martie având loc mai multe ritualuri și festivaluri care aveau să asigure succesul militar.

La începuturi, luna martie era prima lună din calendarul roman, care pe atunci avea doar zece luni. Totuși, pentru a preveni confuzia în ceea ce privește datele, au fost adăugate alte două luni (ianuarie și februarie) și începutul anului a fost mutat în ianuarie.

Calendarul iulian (obținut în urma reformelor lui Iulius Cezar în secolul I î.e.n) este versiunea calendarului roman din care descinde sistemul nostru de datare.

4. Aprilie

Aprilie a fost botezată după luna romană "Aprilis". În calendarul roman, a patra lună a anului purta acest nume, însă există mai multe teorii în ceea ce privește numele acestei luni:

Prima ipoteză, dintre cele mai populare, spune că Aprilis se leagă de cuvântul latin "aperire", adică "a deschide". Aprilie este luna în care florile încep să se deschidă, să înflorească și primăvara se instalează pe deplin, în toată splendoarea ei, acesta fiind un posibil motiv pentru care luna poartă acest nume.

Altă teorie relatează că aprilie este botezată după Afrodita, zeitța greacă a dragostei și a frumuseții.Echivalentul roman al Afroditei, Venus, era sărbătorită în mod tradițional în aprilie, și astfel mulți cred că „aprilie” este un nume moștenit de la numele zeiței grecești Afrodita.

Pe aceeași temă

5. Mai

Mai, luna în care pământul începe să dea la iveală roadele, este botezată după zeița greacă a pământului, Maia. Aceata întruchipa zeița hranei și a abundenței și de aceea este asociată cu acest anotimp cald și îmbelșugat.

Însă poetul roman Ovidiu a oferit o altă sugestie pentru etimologia acestei luni. El susținea că numele latin al lunii mai venea din "maiores”, adică "bătrânii”, și se afla în contrast cu numele pentru iunie, care venea de la "iunores”, adică "oameni tineri”.

Această etimologie neobișnuită rămâne o posibilitate, însă există puține alte dovezi care să indice că acesta este felul în care lunile mai și iunie și-au căpătat numele.

6. Iunie

Iunie este prima lună de vară și este legată de una dintre cele mai importante zeități din panteonul roman: Iuno, soția lui Jupiter. Iuno era sărbătorită în iunie și această lună importantă își ia numele de la ea.

Iuno mai era cunoscută ca zeița căsătoriei, și, în cultura romană, sfârșitul lui iunie era considerat o perioadă deosebit de benefică pentru nunți. Însă a te căsători înainte de data de 15 a lunii era considerat un semn rău și era un lucru care era de obicei evitat.

7. Iulie

Iulie este prima dintre lunile anului din calendarul roman care a fost botezată după o persoană istorică. Iuliu Cezar, dictator al Romei și cuceritor al Galiei, și-a lăsat cu siguranță amprenta asupra societății romane.

Reformele lui au avut un efect durabil asupra calendarului roman, nu în ultimul rând fiindcă a botezat o lună în cinstea lui. Înainte, iulie era numită "Quintillis”, fiind cea de-a cincea lună în calendarul roman tradițional.

Însă, după asasinarea lui Caesar, în 44 î.e.n., a fost botezată în cinstea sa, deoarece era luna în care se născuse.

Pe aceeași temă

8. August

Succesorul lui Iulius Cezar, Octavian, nu își putea permite să fie depășit de tatăl său adoptiv, și, drept rezultat, luna următoare din calendarul roman este botezată după el.

Octavian a preluat puterea și a devenit primul împărat roman, moment în care și-a schimbat numele în "Augustus" , adică "consacrat" sau "venerabil".

Astfel, luna august este botezată după acest mare conducător roman, ca parte a strategiei de propagandă a lui Octavian. Instalându-se în calendarul roman, era imposibil ca lumea să uite cât de măreț a fost.

Mulți alți conducători romani au încercat să se introducă în calendar, însă niciunul dintre ei nu a reușit. Iuliu Cezar și Augustus rămân singurii oameni comemorați prin numele lunilor din calendar.

Pe aceeași temă

9. Septembrie-Decembrie

Celelalte luni care au rămas din calendarul roman au o etimologie mai puțin strălucită. Au fost botezate pur și simplu numeric, în funcție de sistemul de datare original, de zece luni, care era în uz înainte de reformele lui Cezar.

Septembrie vine de la "septem", adică șapte, octombrie de la "octo", adică opt, noiembrie de la "novem", adică nouă și decembrie de la "decem", adică zece.

Sursa: incredibilia.ro

Whatsapp LinkedIn
lunile anului
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu - 24.6%, Elena Lasconi - 18.2%, Călin Georgescu - 16.5%, George Simion - 14%, Nicolae Ciucă - 13%, Mircea Geoană - 5.4%
Videoclipul zilei
Citește și
Află cum ar trebui să fie sufletul tău pereche în funcție de luna în care te-ai născut! Crezi că se...
Video recomandate
Video
Citește și
5 plante de apartament care sunt ușor de îngrijit. Specialiștii le recomandă pentru persoanele cu un program... Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
Cum a reacționat Elon Musk când Mark Cuban a spus că ar cumpăra X. Miliardarul a recunoscut că nu are banii... useit
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce amendă riscă românii care pun ghivecele cu flori pe scara blocului. Regulile de care trebuie să ții cont Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Rezultate exit-poll referendum în Bucureşti. Cum au votat românii la fiecare din cele trei întrebări Observator
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit MediCOOL
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a... CanCan
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți DeParinti
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s... ZUTV
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100 UseIT
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Hello Taste