Antena

Lunile anului-de unde provin denumirile și care sunt poveștile ce se ascund în spatele lor

Te-ai întrebat vreodată cum și-au primit numele lunile anului? Pe măsură ce marcăm trecerea zilelor, a săptămânilor și a lunilor, puțini dintre noi se mai întreabă de unde vine sistemul nostru curent de datare.

Publicat: Vineri, 06 Martie 2020, 08:52 | Actualizat: Vineri, 06 Martie 2020, 14:47
Un calendar roman antic.

Te-ai întrebat vreodată cum și-au primit numele lunile anului? Pe măsură ce marcăm trecerea zilelor, a săptămânilor și a lunilor, puțini dintre noi se mai întreabă de unde vine sistemul nostru curent de datare și care sunt poveștile ce se ascund în spatele fiecărei denumiri

Calendarul nostru modern, cel cu care toți suntem familiarizați, își are otriginea cu mii de ani în urmă, în Imperiul Roman.Chiar și după căderea acestui prestigios Imperiu, calendarul formatat de aceștia a fost folosit în fostele sale teritorii, în timpul Evului Mediu.

Pe aceeași temă

Deși unele detalii s-au schimbat pe parcursul timpului, sistemul modern de datatare nu este nimic mai mult decât o variantă a acestui calendar antic, iar moștenirea noastră romană ne subjugă să vorbim despre date și despre timp într-o manieră similară.Iată cum și-au primit numele lunile anului:

1. Ianuarie

Ianuarie și-a primit denumirea după zeul Ianus, zeul începuturilor, de obicei reprezentat cu două fețe: una privind în față și cealaltă privind în spate, un raport dintre viitor și trecut; un nume potrivit pentru prima lună a anului.

2. Februarie

A doua dintre lunile anului își are originea numelui de la cuvântul "februa", un festival de purificare despre care se credea că alungă spiritele rele din Roma. În a 15-a zi a lunii, în întreaga Romă aveau loc o serie de rituri, dintre care multe implicau sacrificii sau parade ritualice.

Acest nume era cunoscut și sub denumirea de "Lupercalia". Scriitorul și moralistul de origine greacă, Plutarh, relatează că mulți tineri, bărbați și femei, alergau prin oraș goi în această zi, atingând mâinile femeilor și copiilor pe marginea străzilor. Se crea că acest lucreu va ține la distanță spiritele rele și că le ajută pe femei să dea naștere.

Recomandari A1
Pe aceeași temă

3. Martie

Martie și-a primit numele de la marele zeu roman al războiului, Marte. Se crede că această lună semnifica începutul perioadei în care armata romană se pregătea pentru următorul sezon de campanii militare.

Așadar, era important și semnificativ ca zeul războiului să fie sărbătorit în această perioadă, în martie având loc mai multe ritualuri și festivaluri care aveau să asigure succesul militar.

La începuturi, luna martie era prima lună din calendarul roman, care pe atunci avea doar zece luni. Totuși, pentru a preveni confuzia în ceea ce privește datele, au fost adăugate alte două luni (ianuarie și februarie) și începutul anului a fost mutat în ianuarie.

Calendarul iulian (obținut în urma reformelor lui Iulius Cezar în secolul I î.e.n) este versiunea calendarului roman din care descinde sistemul nostru de datare.

4. Aprilie

Aprilie a fost botezată după luna romană "Aprilis". În calendarul roman, a patra lună a anului purta acest nume, însă există mai multe teorii în ceea ce privește numele acestei luni:

Prima ipoteză, dintre cele mai populare, spune că Aprilis se leagă de cuvântul latin "aperire", adică "a deschide". Aprilie este luna în care florile încep să se deschidă, să înflorească și primăvara se instalează pe deplin, în toată splendoarea ei, acesta fiind un posibil motiv pentru care luna poartă acest nume.

Altă teorie relatează că aprilie este botezată după Afrodita, zeitța greacă a dragostei și a frumuseții.Echivalentul roman al Afroditei, Venus, era sărbătorită în mod tradițional în aprilie, și astfel mulți cred că „aprilie” este un nume moștenit de la numele zeiței grecești Afrodita.

Pe aceeași temă

5. Mai

Mai, luna în care pământul începe să dea la iveală roadele, este botezată după zeița greacă a pământului, Maia. Aceata întruchipa zeița hranei și a abundenței și de aceea este asociată cu acest anotimp cald și îmbelșugat.

Însă poetul roman Ovidiu a oferit o altă sugestie pentru etimologia acestei luni. El susținea că numele latin al lunii mai venea din "maiores”, adică "bătrânii”, și se afla în contrast cu numele pentru iunie, care venea de la "iunores”, adică "oameni tineri”.

Această etimologie neobișnuită rămâne o posibilitate, însă există puține alte dovezi care să indice că acesta este felul în care lunile mai și iunie și-au căpătat numele.

6. Iunie

Iunie este prima lună de vară și este legată de una dintre cele mai importante zeități din panteonul roman: Iuno, soția lui Jupiter. Iuno era sărbătorită în iunie și această lună importantă își ia numele de la ea.

Iuno mai era cunoscută ca zeița căsătoriei, și, în cultura romană, sfârșitul lui iunie era considerat o perioadă deosebit de benefică pentru nunți. Însă a te căsători înainte de data de 15 a lunii era considerat un semn rău și era un lucru care era de obicei evitat.

7. Iulie

Iulie este prima dintre lunile anului din calendarul roman care a fost botezată după o persoană istorică. Iuliu Cezar, dictator al Romei și cuceritor al Galiei, și-a lăsat cu siguranță amprenta asupra societății romane.

Reformele lui au avut un efect durabil asupra calendarului roman, nu în ultimul rând fiindcă a botezat o lună în cinstea lui. Înainte, iulie era numită "Quintillis”, fiind cea de-a cincea lună în calendarul roman tradițional.

Însă, după asasinarea lui Caesar, în 44 î.e.n., a fost botezată în cinstea sa, deoarece era luna în care se născuse.

Pe aceeași temă

8. August

Succesorul lui Iulius Cezar, Octavian, nu își putea permite să fie depășit de tatăl său adoptiv, și, drept rezultat, luna următoare din calendarul roman este botezată după el.

Octavian a preluat puterea și a devenit primul împărat roman, moment în care și-a schimbat numele în "Augustus" , adică "consacrat" sau "venerabil".

Astfel, luna august este botezată după acest mare conducător roman, ca parte a strategiei de propagandă a lui Octavian. Instalându-se în calendarul roman, era imposibil ca lumea să uite cât de măreț a fost.

Mulți alți conducători romani au încercat să se introducă în calendar, însă niciunul dintre ei nu a reușit. Iuliu Cezar și Augustus rămân singurii oameni comemorați prin numele lunilor din calendar.

Pe aceeași temă

9. Septembrie-Decembrie

Celelalte luni care au rămas din calendarul roman au o etimologie mai puțin strălucită. Au fost botezate pur și simplu numeric, în funcție de sistemul de datare original, de zece luni, care era în uz înainte de reformele lui Cezar.

Septembrie vine de la "septem", adică șapte, octombrie de la "octo", adică opt, noiembrie de la "novem", adică nouă și decembrie de la "decem", adică zece.

Sursa: incredibilia.ro

Whatsapp LinkedIn
lunile anului
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Câștigătorii sezonului 10 Mireasa, Mihai și Laura, interviu exclusiv în AntenaPLAY. Vezi acum premiera Mireasa: Confesiuni | Sezonul 6.
Stirile zilei Filmul cumplitului accident de pe Drumul Morţii E85: Teodora, Constantin şi Sofia au petrecut ultimul Crăciun acasă. Veniseră din Germania special pentru asta
Videoclipul zilei
Citește și
Află cum ar trebui să fie sufletul tău pereche în funcție de luna în care te-ai născut! Crezi că se...
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii au parte de succes pe 26 decembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele Catine.ro
Cansu Dere reapare în mediul online mai spectaculoasă ca oricând. A pășit pe covorul roșu alături de Ibrahim... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
Când s-a născut cu adevărat Iisus Hristos? Savanții dezvăluie data, care nu a fost 25 decembrie VIDEO Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Care este relația dintre Marina Dina și tatăl copiilor ei! Vedeta speră să petreacă timp cu cei mici de... Spynews.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă BZI
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce răcești mai des iarna. Motivul la care puțini se gândesc useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2024. Peștii se gândesc la familia lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Curăță casa de energii negative, la final de an: Ritualul secret al preoteselor, în 5 pași, cu dafin și sare,... Jurnalul
Cum să implementezi eficient tichetul cultural în pachetul de beneficii pentru angajați Kudika
Când se servesc piftia și sarmalele la masa de Crăciun, de fapt. Ora ideală la care trebuie consumate Playtech
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri Redactia.ro
Analist, despre noul Guvern: "Oamenii ăştia nu au înţeles că au primit o palmă la alegeri, iar acum au dat foc... Observator
Cum îți afectează emoțiile sănătatea. Ce efecte are starea ta mintală asupra organismului MediCOOL
Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii HelloTaste
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a... ProSport
Câte sarmale trebuie să mâncăm la o masă, de fapt. Care e porția corectă, potrivit nutriționistului Mihaela... Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Cum să gestionezi vizitele și reuniunile de familie fără stres DeParinti
Kate Cassidy și-a făcut un tatuaj cu aripi de înger în amintirea lui Liam Payne. Fostul membru al trupei One... ZUTV
Salariile medii din Europa. Ce loc ocupă România în top UseIT
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă Hello Taste