Ce trebuie să faci de Sfântul Haralambie pentru a scăpa de vrăji, farmece, boală și sărăcie
Sfântul Haralambie te va feri de boală și sărăcie dacă te vei ruga lui și vei da de pomană în această zi.În calendarul creștin-ortodox, ziua de 10 februarie este dedicată acestui Sfânt care apără creștinii de ciumă și foamete.
Publicat: Luni, 10 Februarie 2020, 08:06 | Actualizat: Luni, 10 Februarie 2020, 16:43- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sărbătoarea de astăzi a fost însoțită mereu de numeroase superstiții, la care oamenii au recurs de-a lungul timpului pentru a fi feriți de boli, dar și pentru a fi protejați sau a atrage bunăstarea asupra familiei lor.
Una dintre superstițiile practicate astăzi, era ca femeile să înconjoare casa de trei ori, complet dezbrăcate, cu scopul de a alunga duhurile rele, scrie adevărul.ro
Sfântul Haralambie nu este doar protectorul oamenilor, ci și și al animalelor. El apără împotriva bolilor. Se mai spune că în această zi trebuie să se împartă pomană, doar așa vei ferit.
De asemenea, pentru protecția întregii gospodării, dar și a animalelor de pe lângă casa omului, aceasta trebuie stropită cu apă sfințită. Tot astăzi se sfințesc și grânele, iar boabele se vor da la păsări și animale pentru a fi protejate de boală tot anul.
Pe aceeași temăÎn popor se spune că dacă în ziua dedicată Sfântului Hralambie, plouă, înseamnă vor mai urma încă 40 de zile de vreme cu multe precipitații.
Haralambie a fost episcop într-o cetate în Asia Mică, pe teritoriul Turciei de astăzi, în vremea împăratului Septimu Sever(193-211).
Acesta a fost supus la diverse chinuri și torturi pentru că nu și-a lepădat credința în Hristos, fiind schingiuit. Soldații i-au legat barba în jurul gâtului și l-au tras de ea pe drum. În trup i-au înfipt un piron de fier și i-au ars fața, jupuindu-i pielea de pe trup. În mod miraculos, Sfântul Haralambie s-a vindecat, și a spus: “Vă mulțumesc vouă fraților ca, jupuind trupul meu cel vechi și bătrân, mi-ați înnoit sufletul cu haina cea noua a suferinței pentru Mântuitor și pentru biserica sa.”
Sfântul a făcut multe minuni pe parcursul vieții sale. Se spune că a vindecat un om posedat de un duhuri rele, și ar fi înviat un tânăr. Văzând aceste minuni înfăptuite de Sfânt, mulți au ales să se convertească la creștinism.
A fost condamnat la moarte prin decapitare cu sabia, însă Dumnezeu l-a luat la El înainte ca acesta să fie supus acestei crime.
Se spune că înainte de moarte s-ar fi rugat lui Dumnezeu, cerându-i ca locul unde vor sta moaștele sale să nu cunoască sărăcia și nici boala. Cărțile bisericești scriu că Domnul i-a promis că îi îndeplinește dorința, scrie aceeași sursă.
În această zi în biserici se face slujba privegherii a dezlegării de mistere, vrăji, farmece și se sfințește apa, scrie bihon.ro.
Rugăciunea celor bolnavi către Sfântul Haralambie, făcătorul de minuni
„Sfinte Mucenice Haralambie, primește această rugăciune pe care cu umilință ți-o aducem și ne izbăvește din toate necazurile! Deși suntem bolnavi și nevrednici milostivirii tale pentru păcatele noastre cele multe și grele pe care le săvârșim în tot timpul vieții noastre și în tot ceasul, totuși, cunoscând bunătatea ta cea mare pe care ai arătat-o celor ce te cinstesc și celor ce se pocăiesc cu credință întru numele Domnului, îndrăznim cu umilință să mărturisim înaintea ta că am greșit. Fii mijlocitorul nostru către preaputernicul Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre, pentru izbăvirea noastră de toate bolile și de toate primejdiile și pentru întărirea noastră în credința cea adevărată.” Amin
foto: sputnik.md