Administraţia Prezidenţială şi Muzeul Naţional Cotroceni sprijină înfiinţarea Casei Memoriale - Muzeu „Doina Cornea”
Preşedintele Klaus Iohannis susţine, prin Administraţia Prezidenţială şi Muzeul Naţional Cotroceni, proiectul „Lumina din întuneric”, iniţiativă de strângere de fonduri pentru deschiderea şi amenajarea Casei Memoriale - Muzeu „Doina Cornea” la Cluj-Napoca.
Publicat: Miercuri, 11 Martie 2020, 17:18 | Actualizat: Miercuri, 11 Martie 2020, 17:52Preşedintele României face apel la păstrarea vie a memoriei celor care s-au împotrivit regimului comunist, viaţa şi lupta lor, reprezentând adevărate repere ale demnităţii naţionale pe care tânăra generaţie ar trebui să le cunoască şi să le preţuiască, se arată într-un comunicat remis News.ro.
Muzeul Naţional Cotroceni a transmis Fundaţiei „Doina Cornea” că va participa la licitaţia caritabilă organizată pe 24 martie, la Bucureşti, înregistrând un formular de înscriere la licitarea unuia dintre cele 28 de obiecte-suvenir.
În cazul în care, în urma licitaţiei caritabile, va fi achiziţionat un obiect, acesta va deveni o mărturie importantă în cadrul proiectului expoziţional „REZISTENŢII. Amintire şi recunoştinţă”, realizat de Muzeul Naţional Cotroceni sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
În galeria de portrete prezentate, un loc important i-a fost dedicat Doinei Cornea, ca o recunoaştere a efortului depus pentru păstrarea sau regăsirea autenticităţii discursului etic, politic şi socio-cultural.
Între obiectele expuse în vederea licitării se numără o păpuşă pentru copii, folosită de Doina Cornea drept recipient pentru trimiterea clandestină de texte disidente către personalităţi din străinătate, biroul de lucru al Doinei Cornea, o icoană reprezentându-l pe Sf. Ieremia Valahul (primul român sanctificat de Biserica Catolică, de către Papa Ioan Paul al II-lea în 1983), celebra bască verde tricotată de Doina Cornea, cu care apare în multe dintre ipostazele sale publice, ori o copie pe care Doina Cornea, talentat pictor amator, o realizează celebrului „Portret de femeie” al lui Nicolae Grigorescu, actualmente expus la Muzeul Zambaccian.
Sursa : news.ro