Alegeri parlamentare 2020, primele rezultate exit-poll. Ce partid a obținut cele mai multe voturi
Astăzi românii au ales ce politicieni vor deține puterea legislativă timp de 4 ani. Potrivit primelor rezultate exit-poll realizate de CURS Avangarde PSD este partidul din fruntea clasamentului.
Publicat: Duminica, 06 Decembrie 2020, 20:01 | Actualizat: Duminica, 06 Decembrie 2020, 21:32Surpriză pentru liberali! Aceștia sunt pe locul 2 potrivit rezultatelor exit-poll de la ora 21:00, iar pe locul 3, la distanță considerabilă, se află USR.
PMP, ProRomânia și UDMR au trecut de pragul de 5 procente, ceea ce înseamnă că intră în Parlament. Surpriza vine din partea AUR, Alianța pentru Unirea Românilor, care, deși este un partid înființat în 2019, a trecut de pragul de 5%.
Ce partide intră în Parlament, potrivit primelor rezultate exit-poll
PSD: 30,5%
PNL: 29%
USR-PLUS: 15,9%
UDMR: 5,7%
AUR: 5,2%
PRO România – 5%
PMP – 5%
Citește mai multe detalii despre primele rezultate exit-poll de la alegeri pe Observator.
Reacția lui Ludovic Orban, după sondajele exit-poll
„Rezultatul alegerilor îl vom cunoaște după finalizarea procesului electoral. Având în vedere că în cercetările sociologice nu sunt cuprinse voturile între 19.30 și 21.00, nu sunt cuprinse alegerile din Diaspora și care au votat după ora 19.00. PNL consideră că este câștigătorul acestor alegeri, atât câștigătorul moral cât și câștigătorul la finalizarea procesului de numărare a voturilor”, a spus Orban.
Reacția liderului PSD, Marcel Ciolacu, după anunțul rezultatelor exit-poll
„Românii au arătat că e nevoie de o schimbare. Le mulțumesc tuturor românilor care au avut încredere în noi. Le mulțumesc că au sancționat această batjocură la adresa României. E novoie de un guvern capabil, care are soluții. Le mulțumesc românilor că au mers la vot că și-au invins teama”, spune Marcel Ciolacu.
Câți senatori și deputați sunt în România
465 de parlamentari, dintre care 136 de senatori şi 329 de deputaţi îi vor reprezenta românii din fiecare județ, dar și pe cei din străinătate. Numărul senatorilor și deputaților de la fiecare partid se calculează în funcție de procentul obținut de partidul respectiv la alegeri. Pentru ca un partid să aibă reprezentanți în Parlament, e nevoie să fi obținut 5% din voturi la alegeri.
Conform legii parlamentare, numărul de mandate din fiecare judeţ este este direct proporțional cu numărul populației. Așadar, cei mai mulți parlamentari sunt în București (13 senatori şi 29 deputaţi), apoi în Iaşi (5 senatori şi 12 deputaţi) apoi în Constanţa şi Prahova (5 senatori şi 11 deputaţi). Judeţele cu cei mai puţini reprezentanţi sunt Covasna, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Sălaj şi Tulcea, acestea având câte 2 senatori şi 4 deputaţi.