Alegeri Prezidențiale 2019 Diaspora. Cum votezi dacă te afli în țări ca Spania, Italia, Anglia și Germania. Tot ce trebuie să știe românii din străinătate
La alegerile prezidențiale 2019, în primul tur, diaspora va putea vota pe parcursul a trei zile, începând de vineri, 8 noiembrie, până duminică, 10 noiembrie, la oricare dintre cele 835 de secții de votare organizate în străinătate.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 06 Noiembrie 2019, 14:38 | Actualizat: Miercuri, 06 Noiembrie 2019, 16:52Cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul străin, deci fie că locuiesc sau nu acolo, pot vota la orice secție de votare organizată în străinătate, prin înregistarea în listele electorale suplimentare.
Există doar două categorii de români care NU pot vota: 1. Cetățenii români care NU au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă nu a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv; 2. Cei care au fost puşi sub interdicţie sau cei cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de vot.
Listele electorale suplimentare din străinătate sunt generate în format electronic, în mod automat, pe baza datelor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. În situația disfuncționalității Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, listele electorale suplimentare din străinătate se întocmesc pe suport hârtie și cuprind rubrici pentru numele și prenumele, codul numeric personal și semnătura alegătorului.
Programul de votare pentru diaspora, la alegerile prezidențiale 2019
Votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a trei zile, astfel:
- vineri – votarea începe la ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00;
- sâmbătă - votarea începe la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00;
- duminică - votarea începe la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00.
Atenție! Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, POT să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59!
Astfel, primii români care vor vota la alegerile prezidențiale din 2019 sunt cei din Noua Zeelandă, care vineri, 8 noiembrie, începând cu ora locală 12.00, adică ora 1.00 dimineaţa, ora Românei, vor putea să-și exprime votul.
Cu ce acte pot vota românii în străinătate la alegerile prezidențiale 2019
Actele de identitate pe baza cărora se votează în străinătate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Extrem de important este ca românii care merg la vot să verifice înainte ca actul de indentitate să fie valabil!
Modalitatea de exercitare a dreptului de vot de către cetățenii români din străinătate
Alegătorii români din diaspora trebuie, mai întâi, să prezinte actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau și introduc datele personale ale alegătorilor în SIMPV (Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu).
Apoi, SIMPV generează informații privind alegătorul, iar în baza rezultatelor generate de SIMPV, alegătorul care votează în străinătate semnează pe un dispozitiv electronic și i se încredințează buletinul de vot și ștampila cu mențiunea „VOTAT”.
Ulterior, alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea „Votat” pe buletinul ce vot, înăuntrul patrulaterului ce cuprinde numele candidatului pentru care optează.
După ce a votat, alegătorul are obligația de a introduce buletinul de vot în urnă și de a preda ștampila cu mențiunea „Votat” membrului biroului electoral al secției de votare.
Atenție! Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori sau fără a avea acest drept se pedepsește conform legii penale!
Secții de votare în străinătate. Unde poți să votezi
Românii pot vota la orice secție de votare organizată în străinătate. Vor fi înregistrați, după cum am menționat, în listele electorale suplimentare.
Ministerul Afacerilor Externe a organizat un număr-record de secții de votare în străinătate la alegerile prezidențiale 2019. Diaspora va avea la dispoziție 835 secții de votare.
În premieră, pe lângă secțiile de votare organizate în mod tradițional în teatrele de operațiuni din Afganistan, este organizată o secție de votare și în Mali, pentru a permite militarilor români care participă la misiunile din cadrul operațiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare în Republica Mali să își exercite dreptul de vot.
O listă a secțiilor de votare din străinătate a fost publicată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). O puteți consulta aici.
Pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondență, la alegerile pentru Preşedintele României, alegătorul a avut posibilitatea să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, până la data de 15 septembrie 2019. Înregistrarea s-a realizat prin înscrierea într-un formular on-line, aflat pe site-ul votstrainatate.ro, gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă.
În cazul în care datele furnizate au fost înscrise eronat sau au fost incomplete, alegătorul nu a fost înscris în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. Pe site-ul MAE, există un ghid al alegătorului prin corespondență, care poate fi consultat aici.
În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea prevăzută mai sus, se organizează al doilea tur de scrutin, pe 24 noiembrie, la care participă numai primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate