Antena

Alegeri Prezidențiale 2019 Diaspora. Cum votezi dacă te afli în țări ca Spania, Italia, Anglia și Germania. Tot ce trebuie să știe românii din străinătate

La alegerile prezidențiale 2019, în primul tur, diaspora va putea vota pe parcursul a trei zile, începând de vineri, 8 noiembrie, până duminică, 10 noiembrie, la oricare dintre cele 835 de secții de votare organizate în străinătate.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 06 Noiembrie 2019, 14:38 | Actualizat: Miercuri, 06 Noiembrie 2019, 16:52
La alegerile prezidențiale 2019, în primul tur, diaspora va putea vota pe parcursul a trei zile, începând de vineri, 8 noiembrie, până duminică, 10 noiembrie, la oricare dintre cele 835 de secții de votare organizate în străinătate.

Cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul străin, deci fie că locuiesc sau nu acolo, pot vota la orice secție de votare organizată în străinătate, prin înregistarea în listele electorale suplimentare.

Există doar două categorii de români care NU pot vota: 1. Cetățenii români care NU au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă nu a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv; 2. Cei care au fost puşi sub interdicţie sau cei cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de vot.

Listele electorale suplimentare din străinătate sunt generate în format electronic, în mod automat, pe baza datelor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. În situația disfuncționalității Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, listele electorale suplimentare din străinătate se întocmesc pe suport hârtie și cuprind rubrici pentru numele și prenumele, codul numeric personal și semnătura alegătorului.

Programul de votare pentru diaspora, la alegerile prezidențiale 2019

Votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a trei zile, astfel:

Atenție! Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, POT să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59!

Astfel, primii români care vor vota la alegerile prezidențiale din 2019 sunt cei din Noua Zeelandă, care vineri, 8 noiembrie, începând cu ora locală 12.00, adică ora 1.00 dimineaţa, ora Românei, vor putea să-și exprime votul.

Cu ce acte pot vota românii în străinătate la alegerile prezidențiale 2019

Actele de identitate pe baza cărora se votează în străinătate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Extrem de important este ca românii care merg la vot să verifice înainte ca actul de indentitate să fie valabil!

Recomandari A1

Modalitatea de exercitare a dreptului de vot de către cetățenii români din străinătate

Alegătorii români din diaspora trebuie, mai întâi, să prezinte actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau și introduc datele personale ale alegătorilor în SIMPV (Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu).

Apoi, SIMPV generează informații privind alegătorul, iar în baza rezultatelor generate de SIMPV, alegătorul care votează în străinătate semnează pe un dispozitiv electronic și i se încredințează buletinul de vot și ștampila cu mențiunea „VOTAT”.

Ulterior, alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea „Votat” pe buletinul ce vot, înăuntrul patrulaterului ce cuprinde numele candidatului pentru care optează.

După ce a votat, alegătorul are obligația de a introduce buletinul de vot în urnă și de a preda ștampila cu mențiunea „Votat” membrului biroului electoral al secției de votare.

Atenție! Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori sau fără a avea acest drept se pedepsește conform legii penale!

Secții de votare în străinătate. Unde poți să votezi

Românii pot vota la orice secție de votare organizată în străinătate. Vor fi înregistrați, după cum am menționat, în listele electorale suplimentare.

Ministerul Afacerilor Externe a organizat un număr-record de secții de votare în străinătate la alegerile prezidențiale 2019. Diaspora va avea la dispoziție 835 secții de votare.

În premieră, pe lângă secțiile de votare organizate în mod tradițional în teatrele de operațiuni din Afganistan, este organizată o secție de votare și în Mali, pentru a permite militarilor români care participă la misiunile din cadrul operațiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare în Republica Mali să își exercite dreptul de vot.

O listă a secțiilor de votare din străinătate a fost publicată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). O puteți consulta aici.

Pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondență, la alegerile pentru Preşedintele României, alegătorul a avut posibilitatea să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, până la data de 15 septembrie 2019. Înregistrarea s-a realizat prin înscrierea într-un formular on-line, aflat pe site-ul votstrainatate.ro, gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă.

În cazul în care datele furnizate au fost înscrise eronat sau au fost incomplete, alegătorul nu a fost înscris în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. Pe site-ul MAE, există un ghid al alegătorului prin corespondență, care poate fi consultat aici.

În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea prevăzută mai sus, se organizează al doilea tur de scrutin, pe 24 noiembrie, la care participă numai primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate

Whatsapp LinkedIn
alegeri prezidentiale 2019 prezidentiale diaspora turul 1 vot alegeri rezultate alegeri vot strainatate rezultate ghid alegeri alegeri presedinte alegeri presedinte diaspora
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de un peisaj exotic: "Mirific!"
Citește și
Alegeri prezidenţiale 2019 - Rezultate oficiale finale: Klaus Iohannis - 66,09%, Viorica Dăncilă: 33,91%
Cât și cum a câștigat Iohannis în 2014 și în 2019. Harta cu județele pierdute de PSD la...
Dragnea, negru de supărare! Acesta a depus plângere după alegerile prezidențiale 2019, turul 2.
PNL vrea anticipate în cel mult șase luni! Reacția PSD. „Nu ne temem, pentru că...”
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care pun accent mai mare pe pasiune decât pe succes pe 2 Mai 2024 Catine.ro
Demet Evgar a reușit să ridice așteptările pentru serialul Bahar. Actrița surprinde cu rolul său inedit Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora 11 și conduc mașini scumpe:... Ziare.com
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă HelloTaste.ro
Ouă de Paște vopsite natural. Trucuri simple pentru a obține o culoare intensă, fără coloranți periculoși Antena3.ro
Telefonul ar asculta tot ce vorbești. Soluția simplă la care poți apela pentru a împiedica acest lucru useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Zile libere plătite sau concediu sabatic? Cum să te descurci cu banii în concediul sabatic, dacă vrei să... Wall-Street
Cum se pregătesc românii în așteptarea sărbătorilor de Paște Kudika
Pască fără aluat, rețeta lui Teo Trandafir de care te vei îndrăgosti. E foarte simplu de preparat Playtech
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent Redactia.ro
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac... Observator
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla MediCOOL
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată HelloTaste
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal! ProSport
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest serviciu de excepție. Se întâmplă în luna mai 2024! Gandul
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de fapt CanCan
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată DeParinti
BIGHIT Music a anunțat noi măsuri legale pentru a proteja drepturile membrilor din BTS. Compania de management a... ZUTV
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto UseIT
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Hello Taste
Ultimele știri
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
Regula pe care trebuie să o respecte cei prezenți la priveghiul nepotului lui Tzanca Uraganu. Imagini de la priveghi
A murit cea mai înaltă femeie din lume. Ea avea 2,23 metri înălțime la vârsta de 20 ani. Cum arăta
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Bogdan Năstase a fost eliminat. Ce reacție neașteptată a avut Orlando Zaharia, la final
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Un concurent a reușit să îi impresioneze pe jurați la degustare, în al cincilea battle
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Cine a câștigat al cincilea battle. Banda a adus un verdict neașteptat. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Lăcrămioara Pintilie s-a enervat după o ceartă cu Andrea Recaldin și i-au dat lacrimile
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Richard Abou Zaki s-a înfuriat atunci când a văzut ce face Andrea. Ce a făcut Varză
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Irina Fodor a anunțat tema de gătit, dar și ce avantaj pune la bătaie în al cincilea battle
Mireasa, sezon 9. Ce s-a întâmplat, de fapt, între Ionela și Albert, după ce fata a decis să plece: „În ochii mei s-a reabilitat”
Mai multe