Obiceiuri și superstiții în Postul Sfintei Marii 2024. Ce rugăciune puternică se spune în această perioadă
Ne apropiem cu pași repezi de una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin, și anume Adormirea Maicii Domnului. Iată de ce tradiții și superstiții țin cont românii în această perioadă.
Publicat: Miercuri, 24 Iulie 2024, 16:28 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 11:19Postul Sfintei Marii începe la data de 1 august și se termină la data de 15 august. Credincioșii prăznuiesc în această perioadă Adormirea Maicii Domnului.
Obiceiuri și superstiții în Postul Sfintei Marii
Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele patru posturi mari de peste an. Are durată fixă de două săptămâni și este o prioadă de rugăciune și fortificare a relației cu Dumnezeu.
Românii țin seamă de anumite obiceiuri și superstiți din această perioadă încă din cele mai vechi timpuri.
Pe aceeași temăPotrivit unei surse, în postul Sfintei Marii oamenii trebuie să caute împăcarea și să dea uitării certurile cu cei din jur.
Schimbarea la Față a Domnului are loc pe data de 6 august, chiar în postul Sfintei Mării, iar la această dată se spune că nu este bine să se consume struguri nesfințiți, deoarece vor suferi de dureri de burtă tot anul.
În unele zone, se pun paznici la vie, pentru ca strugurii să nu fie furați.
Dacă prima zi de post pică miercurea, se ține post negru.
De asemenea, nu se fac nunți în postul Sfintei Marii, de altfel ca în celelalte posturi. Vocile bisericești susțin că nu se fac nunți în post, deoarece atunci este o perioadă de abstinență sufletească și trupească. Totodată, atmosfera de petrecere de după cununie intră în contradicție cu perioada de căință și rugăciune din post.
Potrivit tradiției, în ziua de Sfânta Maria se culeg flori de leac și se decorează icoana Fecioarei cu ele. La 15 august este ultima zi în care se pot culege florile de leac.
În această zi de sărbătoare, se spune că natura se pregătește de venirea noului anotimp, începe migrarea păsărilor și adăpostirea animalelor târâtoare.
De Sfânta Maria, fetele nu trebuie să se spele pe cap, în caz contrar nu le va mai crește părul.
Totodată, pe 15 august este una dintre zilele în care se deschid cerurile, iar cei aleși de Dumnezeu vor vedea porțile raiului.
Tinerele care doresc să se mărite trebuie să spele cu apa de busuioc icoana Fecioarei, pentru ca aceasta să le ajute să-și întâlnească ursitul.
În ziua Adormirii Maicii Domnului, se duc spre sfințire la biserică fructe, care ulterior vor fi date de pomană pentru sufletele adormiților.
Potrivit culturii populare, dacă înfloresc trandafirii în ziua de 15 august, va fi o toamnă lungă.
După această dată, bărbații nu trebuie să mai poarte pălărie, ci căciulă.
De asemenea, după Adormirea Maicii Domnului se deschide un nou sezon de nunți.
Între Sfânta Maria Mare, adică 15 august, și Sfânta Maria Mică, adică 8 septembrie, este vremea ideală pentru semănăturile de toamnă.
Pe aceeași temăRugăciune către Maica Domnului de rostit în Postul Adormirii Maicii Domnului
Rugăciunea închinată Maicii Domnului care poate alina sufletele credincioșilor:
„O, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, ceea ce eşti mai presus decât heruvimii şi mai cinstită decât serafimii, Fecioară de Dumnezeu aleasă, bucuria tuturor celor necăjiţi; dă-ne mângâiere şi nouă, celor ce suntem în necazuri, că, afară de tine, altă scăpare şi ajutor nu avem.
Tu singură eşti mijlocitoarea bucuriei noastre, şi ca Maica lui Dumnezeu şi Maica milostivirii, stând înaintea Prestolului Preasfintei Treimi, poţi să ne ajuţi nouă. Că nimeni din cei ce se roagă ţie cu credinţă nu este ruşinat.
Auzi-ne şi acum, în ziua necazului nostru, pe noi cei ce cădem înaintea icoanei tale şi cu lacrimi ne rugăm ţie. Alungă de la noi toate necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră, întru această vremelnică viaţă şi prin atotputernica ta mijlocire, nu ne lipsi pe noi nici de veşnica şi nesfârşita bucurie, întru Împărăţia Fiului tău şi Dumnezeului nostru. Amin.”