Sfântul Pantelimon, sărbătoare mare pentru creștini pe 27 iulie. Rugăciunea puternică pe care să o rostești la capul celui bolnav
În fiecare an, pe 27 iulie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Pantelimon, considerat ocrotitorul tuturor medicilor și al bolnavilor. Iată ce nu trebuie să faci în această zi, dar și ce rugăciune puternică să rostești în vremuri de suferință!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 26 Iulie 2023, 11:33 | Actualizat: Miercuri, 26 Iulie 2023, 12:39Biserica îl prăznuiește, în fiecare an, pe 27 iulie pe Sfântul Pantelimon, numit, în popor, și „doctorul fără de arginți”, pentru că vindeca oamenii bolnavi fără se le ia averea, potrivit Fanatik.
De asemenea, el este considerat și ocrotitorul tuturor medicilor din lume. Potrivit tradiției, se spune că după Sfântul Pantelimon vremea începe să se răcească, iar frunza de tei se întoarce pe dos, lăsând în urmă vara, potrivit sursei citate mai sus. Iată ce alte superstiții există de această sărbătoare!
Pe aceeași temăCe tradiții, obiceiuri și superstiții se respectă de Sfântul Pantelimon, prăznuit pe 27 iulie
Se spune că de Sfântul Pantelimon este bine să mănânci cât mai multe fructe și legume din grădină, dar și să le împarți cu cei nevoiași, ca să ai rod bun și anul următor.
În această zi, credincioșii trebuie să se odihnească și să nu se îndeletnicească cu muncile pământului, căci, în caz contrar, vor fi loviți de ciumă și pagube mari, cei dragi lor având și ei de suferit. Așadar, nu se spală, nu se calcă și nu se dă cu mătura în gospodărie pe 27 iulie.
Tot de această sărbătoare se spune că nu e bine să te cerți, să stai supărat ori să împrumuți bani, căci așa te va prinde tot anul.
În schimb, credincioșii trebuie să rostească rugăciuni pentru sănătatea lor și a celor dragi, înălțând câte un gând bun și către cei bolnavi. Cei care vor să fie mai aproape de Sfântul Pantelimon, au ocazia să viziteze următoarele lăcașuri care îi poartă hramul:
- Biserica de lemn din Albac
- Biserica Sfântul Mare Mucenic Pantelimon din București
- Biserica de lemn din Dobrovăț
- Biserica Sfântul Pantelimon din Iași
- Biserica Sfântul Pantelimon din Ploiești
- Biserica Sfântul Pantelimon din Chișinău
De-a lungul vieții sale, Sfântul Pantelimon a făcut mai multe minuni, cu ajutorul rugăciunii și credinței sale în Dumnezeu. El a înviat un copil din morți, după ce a fost mușcat de o năpârcă, a redat vederea unui orb, a vindecat boli grele și a ajutat un olog să se ridice din pat și să meargă, potrivit unei publicații online.
Auzind de faptele sale, Împăratul Maximian a ordonat să fie capturat și l-a obligat să renunțe la creștinism. Pentru că a refuzat, Sfântul Pantelimon a fost supus la chinuri grele, până când a murit prin decapitare. Se spune că atunci, din trupul său, a izvorât lapte în loc de sânge, potrivit sursei citate mai sus.
Sfântul Pantelimon a trecut la cele veșnice în anul 305.
Rugăciunea puternică înălțată către Sfântul Pantelimon, considerat vindecătorul de boli
„O, Mare Mucenice şi Tămăduitorule Pantelimon! Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi şi nu lăsa să rămână în noi bolile trupeşti şi sufleteşti de care suferim. Vindecă bolile pricinuite de patimile şi păcatele noastre. Bolnavi suntem noi de lene, de slăbiciune trupească şi sufletească – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de dorinţe şi împătimire de lucrurile trecătoare pământeşti – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem, o, Sfinte Pantelimon... Bolnavi suntem noi de uitare pentru lucrarea mântuirii, pentru păcatele, neputinţele şi pentru datoriile noastre – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de ţinerea în mintea noastră a răului, de mânie, de ură, de tulburare – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. O, Tămăduitorule al Sfântului Athos şi al întregii lumi! Bolnavi suntem noi de invidie, mândrie, îngâmfare, preamărire, de rând cu nemernicia şi netrebnicia noastră – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de multele şi feluritele căderi în poftele trupului: în desfrânare, în mâncarea cea fără de saţ, în nereţinere, în desfătare – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de prea mult somn, de prea multă vorbire, de vorbire deşartă şi de cea săvârşită cu judecată – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
O, Sfinte Pantelimon! Ne dor ochii noştri de privirile păcătoase...
Ne dor urechile noastre de auzul cuvintelor deşarte, al cuvintelor rele, defăimătoare.
Ne dor mâinile noastre neîntinse spre săvârşirea rugăciunii şi spre fapta cea de milostenie – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Ne dor picioarele noastre nepornite grabnic spre Biserica Domnului, dar care uşor se îndreaptă spre căi rătăcite şi spre locuinţele acestei lumi – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Dar cel mai mult ne dor limba şi buzele noastre de rostirea cuvintelor zadarnice, deșarte, urâte, de nerostirea cuvintelor de rugăciune, de laudă sau de rostirea acestora cu nepăsare, cu neluare aminte şi fără de pricepere – tămăduieşte-ne, o, Milostive!
Tot trupul nostru este bolnav: Bolnavă este mintea noastră şi lipsită de înţelegere, înţelepciune şi de cugetare. Bolnavă este voinţa noastră, care se întoarce de la lucrurile sfinte şi se îndreaptă spre lucruri păcătoase, dăunătoare nouă şi neplăcute lui Dumnezeu. Bolnavă este închipuirea noastră, care nu doreşte şi nu este în măsură să conştientizeze atât moartea şi suferinţa veşnică a păcătoşilor, cât şi Fericirile Împărăţiei Cereşti, mânia Domnului, Pătimirile lui Hristos pe cruce, răstignirea Lui. O, Sfinte Pantelimon, tămăduieşte-ne. Ne doare totul în noi. În neputinţă este sufletul nostru cu toate puterile şi priceperile lui. În neputinţă este trupul nostru cu toate mădularele lui.
Tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon, Tămăduitorul cel fără de arginţi, Doctorul cel mult iubitor şi sluga Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Nu ne lăsa pe noi în urgia bolilor şi neputinţelor, ci tămăduieşte-ne cu puterea harului tău şi vom lăuda Preasfânta Treime: pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care te trimite spre slujire bolnavilor şi vom mulţumi harului tău purtător de vindecări în veci. Amin.”, potrivit doxologia.ro.