Antena

Sfântul Pantelimon, sărbătoare mare pentru creștini pe 27 iulie. Rugăciunea puternică pe care să o rostești la capul celui bolnav

În fiecare an, pe 27 iulie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Pantelimon, considerat ocrotitorul tuturor medicilor și al bolnavilor. Iată ce nu trebuie să faci în această zi, dar și ce rugăciune puternică să rostești în vremuri de suferință!

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 26 Iulie 2023, 11:33 | Actualizat: Miercuri, 26 Iulie 2023, 12:39
Sfântul Pantelimon, sărbătoare mare pentru creștini pe 27 iulie. Rugăciunea puternică pe care să o rostești la capul celui bolnav
Captură Youtube

Biserica îl prăznuiește, în fiecare an, pe 27 iulie pe Sfântul Pantelimon, numit, în popor, și „doctorul fără de arginți”, pentru că vindeca oamenii bolnavi fără se le ia averea, potrivit Fanatik.

De asemenea, el este considerat și ocrotitorul tuturor medicilor din lume. Potrivit tradiției, se spune că după Sfântul Pantelimon vremea începe să se răcească, iar frunza de tei se întoarce pe dos, lăsând în urmă vara, potrivit sursei citate mai sus. Iată ce alte superstiții există de această sărbătoare!

Pe aceeași temă

Ce tradiții, obiceiuri și superstiții se respectă de Sfântul Pantelimon, prăznuit pe 27 iulie

Se spune că de Sfântul Pantelimon este bine să mănânci cât mai multe fructe și legume din grădină, dar și să le împarți cu cei nevoiași, ca să ai rod bun și anul următor.

În această zi, credincioșii trebuie să se odihnească și să nu se îndeletnicească cu muncile pământului, căci, în caz contrar, vor fi loviți de ciumă și pagube mari, cei dragi lor având și ei de suferit. Așadar, nu se spală, nu se calcă și nu se dă cu mătura în gospodărie pe 27 iulie.

Tot de această sărbătoare se spune că nu e bine să te cerți, să stai supărat ori să împrumuți bani, căci așa te va prinde tot anul.

În schimb, credincioșii trebuie să rostească rugăciuni pentru sănătatea lor și a celor dragi, înălțând câte un gând bun și către cei bolnavi. Cei care vor să fie mai aproape de Sfântul Pantelimon, au ocazia să viziteze următoarele lăcașuri care îi poartă hramul:

De-a lungul vieții sale, Sfântul Pantelimon a făcut mai multe minuni, cu ajutorul rugăciunii și credinței sale în Dumnezeu. El a înviat un copil din morți, după ce a fost mușcat de o năpârcă, a redat vederea unui orb, a vindecat boli grele și a ajutat un olog să se ridice din pat și să meargă, potrivit unei publicații online.

Auzind de faptele sale, Împăratul Maximian a ordonat să fie capturat și l-a obligat să renunțe la creștinism. Pentru că a refuzat, Sfântul Pantelimon a fost supus la chinuri grele, până când a murit prin decapitare. Se spune că atunci, din trupul său, a izvorât lapte în loc de sânge, potrivit sursei citate mai sus.

Sfântul Pantelimon a trecut la cele veșnice în anul 305.

Recomandari A1
Pe aceeași temă

Rugăciunea puternică înălțată către Sfântul Pantelimon, considerat vindecătorul de boli

„O, Mare Mucenice şi Tămăduitorule Pantelimon! Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi şi nu lăsa să rămână în noi bolile trupeşti şi sufleteşti de care suferim. Vindecă bolile pricinuite de patimile şi păcatele noastre. Bolnavi suntem noi de lene, de slăbiciune trupească şi sufletească – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de dorinţe şi împătimire de lucrurile trecătoare pământeşti – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem, o, Sfinte Pantelimon... Bolnavi suntem noi de uitare pentru lucrarea mântuirii, pentru păcatele, neputinţele şi pentru datoriile noastre – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de ţinerea în mintea noastră a răului, de mânie, de ură, de tulburare – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. O, Tămăduitorule al Sfântului Athos şi al întregii lumi! Bolnavi suntem noi de invidie, mândrie, îngâmfare, preamărire, de rând cu nemernicia şi netrebnicia noastră – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de multele şi feluritele căderi în poftele trupului: în desfrânare, în mâncarea cea fără de saţ, în nereţinere, în desfătare – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de prea mult somn, de prea multă vorbire, de vorbire deşartă şi de cea săvârşită cu judecată – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

O, Sfinte Pantelimon! Ne dor ochii noştri de privirile păcătoase...
Ne dor urechile noastre de auzul cuvintelor deşarte, al cuvintelor rele, defăimătoare.
Ne dor mâinile noastre neîntinse spre săvârşirea rugăciunii şi spre fapta cea de milostenie – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Ne dor picioarele noastre nepornite grabnic spre Biserica Domnului, dar care uşor se îndreaptă spre căi rătăcite şi spre locuinţele acestei lumi – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Dar cel mai mult ne dor limba şi buzele noastre de rostirea cuvintelor zadarnice, deșarte, urâte, de nerostirea cuvintelor de rugăciune, de laudă sau de rostirea acestora cu nepăsare, cu neluare aminte şi fără de pricepere – tămăduieşte-ne, o, Milostive!
Tot trupul nostru este bolnav: Bolnavă este mintea noastră şi lipsită de înţelegere, înţelepciune şi de cugetare. Bolnavă este voinţa noastră, care se întoarce de la lucrurile sfinte şi se îndreaptă spre lucruri păcătoase, dăunătoare nouă şi neplăcute lui Dumnezeu. Bolnavă este închipuirea noastră, care nu doreşte şi nu este în măsură să conştientizeze atât moartea şi suferinţa veşnică a păcătoşilor, cât şi Fericirile Împărăţiei Cereşti, mânia Domnului, Pătimirile lui Hristos pe cruce, răstignirea Lui. O, Sfinte Pantelimon, tămăduieşte-ne. Ne doare totul în noi. În neputinţă este sufletul nostru cu toate puterile şi priceperile lui. În neputinţă este trupul nostru cu toate mădularele lui.

Tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon, Tămăduitorul cel fără de arginţi, Doctorul cel mult iubitor şi sluga Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Nu ne lăsa pe noi în urgia bolilor şi neputinţelor, ci tămăduieşte-ne cu puterea harului tău şi vom lăuda Preasfânta Treime: pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care te trimite spre slujire bolnavilor şi vom mulţumi harului tău purtător de vindecări în veci. Amin.”, potrivit doxologia.ro.

Whatsapp LinkedIn
sfântul pantelimon sărbătoare 27 iulie
Stirile zilei ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună spre moarte. Soţia unuia dintre ei şi-a salvat viaţa, refuzând să urce pe motor
Video recomandate
Video
Citește și
La mulți ani, Elena! La mulți ani, Constantin! Mesaje, urări și felicitări pentru sărbătoriții de pe 21 mai Catine.ro
De ce gemenii Victoriei Ruffo au ales să stea departe de lumina reflectoarelor. Ce relație au cu mama lor Happy Channel
Politicianul român care va avea pensie de 5.800 de euro plătită de UE. Câți bani vor încasa Traian Băsescu,... Libertatea.ro
O însoțitoare de bord a dezvăluit de ce pasagerii unui avion nu trebuie să adoarmă niciodată înainte... Ziare.com
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie. Melissa întoarce toate privirile AntenaSport
Fiica Danei Rogoz a împlinit 4 ani. Actrița a dezvăluit noi imagini ADORABILE cu Lia: „Câtă frumusețe și... Elle
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei... Spynews.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au... BZI
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros HelloTaste.ro
Cele mai faimoase băi termale istorice din România, transformate în muzeu: "Atrage mulți turiști" Antena3.ro
SpaceX a dezvăluit noile costume pentru zborurile spațiale comerciale. Ce vor purta astronauții atunci când... useit
Horoscopul zilei de 21 mai 2024. Leii se pot confrunta cu conflicte. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Viaţa premierului slovac, Robert Fico, nu mai este în pericol Wall-Street
Cele mai răvășitoare 30 de citate de dragoste din romane Kudika
Vedeta din România care a făcut furori pe covorul roşu de la Cannes. A apărut alături de soţul celebru Playtech
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf. Ce imagine fabuloasă au postat cei doi Redactia.ro
Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el ne poartă prin aproape... Observator
Alimente care ameliorează crampele musculare. Impactul pozitiv asupra acestor simptome MediCOOL
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni HelloTaste
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de... ProSport
Două zodii vor trece prin clipe de coșmar în luna iunie! NIMIC nu le merge bine! Gandul
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz CanCan
Cum îl determini pe copil să coopereze DeParinti
Jennifer Lopez a apreciat o postare despre relațiile nesănătoase, în contextul în care se zvonește că ea și... ZUTV
Cele „câteva momente de glorie” care au dus la „8 ani de durere” pentru Elon Musk. Ce a pățit miliardarul UseIT
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă Hello Taste