A început testarea pe oameni a unui vaccin împotriva coronavirusului produs în Europa. Oamenii de știință, optimiști: ”Dacă va funcționa, în toamnă vom avea milioane de doze!”
Primele teste ale unui vaccin, care a fost realizat în Europa de către oameni de știință de la Universitatea Oxford, au început astăzi. Două persoane au fost injectate, acestea fiind primele din cele 800 selectate să ia parte la acest studiu.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 23 Aprilie 2020, 20:50 | Actualizat: Joi, 23 Aprilie 2020, 21:36Potrivit BBC, jumătate dintre voluntari va primi vaccinul COVID-19, în timp ce cealaltă jumătate va primi vaccinul ce protejează împotriva meningitei. Aceștia nu vor știi, însă, ce le-a fost injectat, însă doctorii vor cunoaște această informație și îi vor urmări îndeaproape.
”Sunt om de știință, mi-am dorit să susțin eforturile cercetătorilor așa cum pot.”, a declarat Elisa Granato, una dintre cele două femei care au primit vaccinul împotriva coronavirus.
Vaccinul a fost dezvoltat în mai puțin de trei luni de o echipă de oameni de știință de la Universitatea Oxford. Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Institutul Jenner, a condus cercetarea pre-clinică.
”Am încredere mare în acest vaccin.”, a spus ea.
În cazul în care vaccinul va funcționa, milioane de doze ar putea fi disponibile chiar în toamna acestui an.
Cum alegem masca de protectie respiratorie impotriva virusilor: ffp3, ffp2, reutilizabila
Autoritățile din Marea Britanie încearcă să afle câți oameni au fost infectați
În paralel cu acest studiu, autoritățile din Marea Britanie au pornit și un studiu la scară extinsă pentru a afla ce procent din populația Marii Britanii s-a confruntat cu virusul și ar putea să aibă imunitate la acesta. Pentru început, 25.000 de persoane au fost invitate să participe, dar este de așteptat ca numărul să ajungă la 300.000 în următoarele 12 luni. Persoanele respective vor face teste, la început săptămânal, apoi lunar.
Rezultatele sunt cruciale pentru a plănui cum va fi gestionată pandemia în Regatul Unit.
În ultima perioadă, au fost ridicate multe semne de întrebare, inclusiv de la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății, privind eficiența testelor care arată prezența anticorpilor la coronavirus.
Pentru că au existat și persoane care infecția a reapărut după ce s-au vindecat, nu e clar în ce măsură populația capătă imunitate odată ce s-a confruntat cu boala și nici dacă imunitatea este de durată.