VIDEO | Adio secetă! România creează ploaie artificială. Doar zece minute durează pentru obținerea stropilor de apă
Sistemul naţional de combatere a grindinei va putea fi folosit începând de anul viitor şi pentru combaterea secetei. La Ploieşti vor fi produse rachete care produc precipitaţii.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 13 August 2020, 16:42 | Actualizat: Joi, 13 August 2020, 16:42Acestea conţin o substanţă care prin ardere creează centre de condensare şi provoacă astfel, în mod artificial, precipitaţii. Aşa că în doar zece minute de la lansarea rachetelor ploaia va cădea pe pământ.
Pentru sistemul de generare a ploii avem în lucru mai multe variante. Cea mai apropiată este racheta de alături, RAG-96, spune un inginer!
Aşa arată una dintre rachetele care ar pute aduce ploaia în perioada secetoasă şi zăpada în anotimpul rece.
Ca sa intelegeti cum functioneaza mecanismul, va explic ca o astfel de racheta ce nu masoara mai mult de 1,20 metri, e lansata catre fromatiunea noroasa in zonele in care nu exista precipitatii, iar ploia isi va face simtita prezenta in mai putin de zece minute.
Racheta conţine substanţe care, prin ardere, creează centre de condensare ce provoaca în mod artificial precipitaţiile.
În principiu in 10 minute dupa lansare trebuie sa se vada efectul de producerea a ploii.
65 de puncte de lansare a rachetelor există în toată ţara. Însă acolo unde lipsesc, acestea vor fi lansate cu ajutorul avioanelor.
În cazul utilizarii aviatiei, insamantarea se face de sus deasupra, dar in orice caz nu din nor, si atunci dureaza un pic mia mult pana cand aerosolul intra si se difuzeaza in nor, se rasapdndeste sa zicem asa, spune Vasile Enache- inginer Cercetare-Dezvoltare Electromecanica
Anul trecut, în decembrie, în Bărăgan a avut loc un experiment prin care s-a reuşit creşterea nivelul precipitaţiilor, de la 0,1 litri pe metru pătrat la 10 litri pe metru pătrat. Atunci aerosolii au fost împrăştiaţi cu ajutorul unui avion.
Ce este ploaia artificială?
Ploaia artificială - cunoscută și sub numele de precipitație artificială sau pluvicultură - este acțiunea de a induce în mod artificial sau de a crește precipitațiile ploioase, de obicei, pentru a combate o secetă. În conformitate cu proprietățile fizice diferite ale norilor, acest lucru se poate realiza folosind avioane sau rachete pentru a semăna în nori catalizatori, cum ar fi gheață uscată, iodură de argint și praf de sare, pentru a face nori de ploaie sau crește precipitațiile, în scopul de a elimina sau atenua seceta pe terenuri agricole, pentru a mări capacitatea de a rezerva apă pentru irigații sau de alimentare cu apă, sau pentru a crește nivelul de apă a lacurilor de acumulare pentru generarea de energie electrică.