Alexandru Rafila vorbește despre restricții, după creșterea alarmantă a numărului de morți cauzate de COVID-19: „Avem, încă, foarte multe lucruri pe care putem să le facem”
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a avut o primă reacție după recordul negativ de decese provocate de COVID-19 în ultimele 24 de ore.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 04 August 2020, 14:57 | Actualizat: Marti, 04 August 2020, 14:59Potrivit raportării de marți, 4 august, în România, 48 de pacienți confirmați cu noul coronavirus au murit, în ultimele 24 de ore. Este ziua cu cele mai multe decese, de la debutul pandemiei.
Luni seară, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Monsdială a Sănătății, anunța o creștere inevitabilă a numărului de decese, în contextul exploziei numărului cazurilor de infectare cu COVID-19.
„Cazurile care ajung în Terapie Intensivă și decesele apar după o anumită perioadă de evoluție a bolii. Vom vedea, în continuare, o tendință destul de neplăcută. Nu cred că lucrurile se pot schimba rapid, pentru că am avut foarte multe cazuri înregistrare în ultima perioadă.
Abia după un interval de vreo două săptămâni putem să vedem dacă măsurile care au fost luate suplimentar au vreun impact sau dacă impactul este limitat și mai ales dacă reușim să schimbăm modul de a discuta cu oamenii, de a comunica, astfel în cât ei să se simtă parteneri în partea de luare a deciziilor”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.
Reprezentantul româniei la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a explicat importanța purtării măștii în zonele aglomerate.
„Vorbim despre situațiile în care nu se poate păstra acea distanță de siguranță, de 1,5 metri. Într-un spațiu limitat, singura soluție ca să previn transmiterea este să folosesc o barieră, adică masca. Lucrurile astea trebuie discutate mai mult, trebuie exemplificate, chiar făcute niște mici demonstrații video, ca toată lumea să înțeleagă, indiferent de nivelul de pregătire.
Dacă reușim să limităm consecințele transmiterii bolii, toată zona economică, socială poate să funcționeze. Trebuie să ne apărăm sănătatea, dar și locurile de muncă. Mesajul nu trebuie să fie unul amenințător, ci să-i aducă pe oameni împreună într-o direcție pe care ne-o dorim cu toți”, a adăugat Rafila.