Antena

Este oficial! Amenzi între 10.000 şi 200.000 de lei, pentru angajați și angajatori! Ce greșeli îi pot face buni de plată  

S-ar putea da amenzi cu valori cuprinse între 10.000 și 200.000 de lei, în rândul angajaților și angajatorilor, dacă aceștia se vor face vinovați de hărțuire psihologică la locul de muncă.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 14 Iulie 2020, 15:25 | Actualizat: Marti, 14 Iulie 2020, 15:26
Este oficial! Amenzi între 10.000 şi 200.000 de lei, pentru angajați și angajatori! Ce greșeli îi pot face buni de plată

Astfel de amenzi ar putea fi date după ce legea cu privire la hărţuirea psihologică la locul de muncă a fost adoptată marți de către deputați. Aceasta merge la promulgare la președinte.

Potrivit legii, hărţuirea psihologică la locul de muncă – ce include stresul și epuizarea fizică - este sancţionată disciplinar, contravenţional sau chiar penal.

Ce înseamnă hărțuire la locul de muncă

Conform legii, constituie hărţuire morală la locul de muncă şi se sancţionează disciplinar, contravenţional sau penal, după caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat, de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern şi/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condiţiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnităţii angajatului, prin afectarea sănătăţii sale fizice sau mentale sau prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme: a) conduită ostilă sau nedorită; b) comentarii verbale; c) acţiuni sau gesturi.

Totodată, constituie hărţuire morală la locul de muncă orice comportament care, prin caracterul său sistematic, poate aduce atingere demnităţii, integrităţii fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajaţi, punând în pericol munca lor sau degradând climatul de lucru.

Poprirea electronică, noua metodă ANAF pentru a-i prinde pe românii datornici. De când se aplică executarea online

„În înţelesul prezentei legi, stresul şi epuizarea fizică intră sub incidenţa hărţuirii morale la locul de muncă”, arată legea.

Fiecare angajat are dreptul la un loc de muncă lipsit de acte de hărţuire morală. Niciun angajat nu va fi sancţionat, concediat sau discriminat, direct sau indirect, inclusiv cu privire la salarizare, formare profesională, promovare sau prelungirea raporturilor de muncă, din cauza că a fost supus sau că a refuzat să fie supus hărţuirii morale la locul de muncă. Hărţuirea morală la locul de muncă, pe criteriul de sex, este interzisă.

Angajaţii care săvârşesc acte sau fapte de hărţuire morală la locul de muncă răspund disciplinar, în condiţiile legii şi regulamentului intern al angajatorului. Răspunderea disciplinară nu înlătură răspunderea contravenţională sau penală a angajatului pentru faptele respective”, mai arată legea

Ce amenzi le-ar putea fi date angajaților și angajatorilor, pentru hărțuire morală la locul de muncă

Angajatorul are obligaţia de a lua orice măsuri necesare în scopul prevenirii şi combaterii actelor de hărţuire morală la locul de muncă, inclusiv prin prevederea în regulamentul intern al unităţii de sancţiuni disciplinare pentru angajaţii care săvârşesc acte sau fapte de hărţuire morală la locul de muncă. În caz contrar, sancţiunea este amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei.

De asemenea, este interzisă stabilirea de către angajator, în orice formă, de reguli sau măsuri interne care să oblige, să determine sau să îndemne angajaţii la săvârşirea de acte sau fapte de hărţuire morală la locul de muncă. Nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 200.000 lei.

Recomandari A1

Angajatul victimă a hărţuirii morale la locul de muncă trebuie să dovedească elementele de fapt ale hărţuirii morale, sarcina probei revenind angajatorului, în condiţiile legii. Intenţia de a prejudicia prin acte sau fapte de hărţuire morală la locul de muncă nu trebuie dovedită, mai prevede proiectul.

Adio, mașini cu volan pe dreapta, în România. Anunț de ultim moment făcut de RAR pentru șoferi

Constituie contravenţie hărţuirea morală la locul de muncă săvârşită de către un angajat, prin lezarea drepturilor sau demnităţii unui alt angajat, şi se pedepseşte cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei.

Obligații pentru angajatori

Ori de câte ori va constata săvârşirea unei fapte de hărţuire morală la locul de muncă, instanţa de judecată poate, în condiţiile legii:

Whatsapp LinkedIn
amenzi amenzi hartuire angajati amenzi stres angajati amenzi angajatori hartuire psihologica
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera Power Couple România | Sezonul 2 e în AntenaPLAY! Vezi cum a început cea mai incitantă competiție a cuplurilor. Primele episoade sunt disponibile acum.
Stirile zilei Lamborghini Huracan, cu parbrizul crăpat şi doar 27.800 km la bord, scos la licitaţie pentru a treia oară. Preţul a fost redus la jumătate
Videoclipul zilei
Citește și
Amenda uriașă pe care o riscă românii care nu respectă regulile atunci când taie porcul. Care este...
Ce amenzi riscă șoferii care își împodobesc mașinile cu luminițe de Crăciun. Fenomenul este tot mai...
Amenda automată pentru lipsa rovinietei dispare! Legea a trecut de cea mai importantă comisie
Când trebuie montate anvelopele de iarnă. Ce amenzi usturătoare se dau pentru nerespectarea legii
Video recomandate
Video
Citește și