Amenzi usturătoare pentru șoferii care transportă cu mașina animale de companie. Ce riscă dacă nu respectă această regulă
Mulți români aleg să își transporte în mașină câinii și pisicile, însă ceea ce nu știu este faptul că se pot alege cu amenzi usturătoare dacă încalcă legea. Iată la ce trebuie să fie atenți!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 30 Iulie 2024, 16:26 | Actualizat: Marti, 30 Iulie 2024, 17:10- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Persoanele care transportă animale de companie pe scaunul de lângă șofer se pot alege cu amenzi grave. Această practică le poate pune în pericol viața necuvântătoarelor, deoarece se pot dezechilibra și accidenta. De altfel, acesta nu este singurul risc.
Pe aceeași temăCe trebuie să știe șoferii care transportă patrupezi
Potrivit legislației în vigoare, animalele de companie trebuie transportate în mod corespunzător pentru a preveni accidentele și a asigura viața acestora.
Legea prevede că patrupedele trebuie să fie plasate pe bancheta din spate a mașinii și să fie asigurate într-o cușcă de transport sau cu un ham care să fie fixat de centura de siguranță, notează click.ro.
Conform prevederilor în vigoare ale Codului Rutier, șoferii care nu respectă legea riscă amenzi usturătoare. Potrivit articolului 102, Alin. 1(27) din Codul Rutier, amenzile încep de la 1485 de lei și pot depăși 3.000 de lei, mai transmite sursa citată.
Aceste sancțiuni sunt stabilite pentru a asigura respectarea strictă a normelor de siguranță rutieră, având scopul de a proteja atât animalele din vehicul, cât și ceilalți participanți la trafic.
Șoferii din Austria trebuie să respecte reguli extrem de stricte
Legea în România este mult mai permisivă, în comparație cu alte țări, unde regulile sunt și mai stricte când vine vorba despre transportul animalelor în vehicul.
De exemplu, în Austria, șoferii sunt obligați să își înregistreze animalele de companie și să obțină un pașaport european pentru ei. Există și o procedură privind achitarea unei taxe anuale.
Și în Austria, animalele trebuie transportate în cuști speciale și nu au voie să se întindă pe bancheta din spate fără protecție. Amenzile pentru nerespectarea acestor reguli pot ajunge până la 10.000 de euro, mai transmite click.ro.