Antena Căutare

Legea care permite împușcarea urșilor a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Câte exemplare sunt vizate

Legea introduce cote anuale de vânătoare pentru populaţia de urşi, pe baza unui studiu ştiinţific. Iată ce spun oficialii!

Galerie
Legea care permite împușcarea urșilor a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis | Shutterstock.com

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care populația de urși din România va putea fi diminuată prin îndeplinirea unor anumite măsuri de control stabilite de către oficiali.

Astfel, au fost hotărâte cotele de vânătoare alocate pentru eliminarea urșilor din zonele locuite și populate de oameni, urmând ca interacțiunile cu aceste animale să devină din ce în ce mai limitate.

Citește și: Raportul medico-legal al tinerei omorâte de urs pe Jepii Mici. De ce a murit Diana Maria, de fapt

Iată câte exemplare sunt vizate de această lege și ce transmit oficialii!

Articolul continuă după reclamă

Legea care permite împușcarea urșilor a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

„După opt ani, ursul poate fi din nou vânat în România. Astfel, putem opri creşterea populaţiei de urs brun şi putem salva vieţi. Din 2016, UDMR a fost singura formaţiune politică ce a căutat constant soluţii la problema urşilor, în scopul protejării vieţilor omeneşti. Această muncă de mulţi ani s-a concretizat, marţi, când preşedintele a promulgat legea care stabileşte cotele de prevenţie şi intervenţie”, a transmis Tanczos Barna, inițiatoru legii, într-un comunicat pentru AGERPRES.

De asemenea, senatorul UDMR consideră că ar trebui pusă în practică vânătoarea și continuată implementarea pachetului de măsuri inițiat în timpul mandatului său de ministru al Mediului.

„Trebuie semnate contractele de finanţare pentru gardurile electrice, aplicată intervenţia imediată, continuate studiile de estimare a populaţiei, astfel încât şi în anii următori să se poată emite cotele şi vânătoarea trebuie pusă în practică. Pe termen lung, aceasta este singura modalitate de a gestiona populaţia de urşi, de a reduce conflictele om - urs şi de a preveni o nouă tragedie” a motivat acesta.

Citește și: Avertisment pentru români. Riscă amenzi uriașe dacă hrănesc urșii. Ce a anunțat Mircea Fechet, ministrul Mediului

Legea introduce cote anuale de vânătoare pentru populaţia de urşi, pe baza unui studiu ştiinţific.

Spre exemplu, pentru anul curent și pentru anul 2025, sunt aprobate cote de prevenţie pentru 426 de exemplare şi cote de intervenţie pentru 55 de urşi bruni.

De asemenea, potrivit sursei citate anterior, legea prevede și faptul că în anii următori este obligatoriu să se aprobe noi cote efectuate pe baza estimărilor privind numărul populaţiei de urs.

Totodată, actul normativ vizează şi creşterea numărului de puncte CIC de la 350 la 400. Punctele CIC reprezintă pragul minim de la care trofeele de vânătoare evaluate sunt reţinute în patrimoniul naţional.

„Pentru menţinerea echilibrului între categoriile de vârste şi sex, precum şi pentru protejarea exemplarelor dominante este interzisă recoltarea exemplarelor a căror blană depăşeşte 400 puncte CIC, precum şi a femelelor însoţite de pui cu vârsta sub 2 ani”, se arată în lege în acest sens.

Actul normativ vizează completarea articolului 1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi modificarea şi completarea OUG nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Citește și: Ce trebuie să faci dacă te întâlnești cu un urs. Câteva sfaturi utile care ți-ar putea salva viața

Premierul Marcel Ciolacu, anunț important pentru o anumită categorie de români. Cine primește 250 de lei de la Guvern în... Cum poți preveni mușcăturile de țânțar folosindu-te de remedii naturale. Trucuri simple și utile...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x