Odată cu vara au revenit și filmulețele românilor în vacanță care se apropie de urșii pe care îi văd în traseul lor.
Deși la știri au apărut tot mai multe cazul în care urșii au atacat oameni chiar și în propriile grădini, turiștii nu se dezmint și insistă să hrănească animalele întâlnite pe drum.
Citește și: Transfăgărășanul împlinește 49 de ani de la inaugurare. „Cel mai spectaculos drum din lume” va fi modernizat
Ce a anunțat Mircea Fechet, ministrul Mediului, în privința celor care hrănesc urșii
Din această cauză, autoritățile române au luat o decizie în privința comportamentului turiștilor, mai ales de pe Transfăgărășan, unde se întâlnesc cei mai mulți urși.
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunțat că cei care hrănesc urșii riscă amenzi usturătoare, conform unei surse.
Astfel că, persoanele surprinse că hrănesc urșii vor fi buni de plată. Aceștia riscă o amendă de 5.000 de lei. Respectiva măsura a fost luată pentru a descuraja această practică periculoasă și, de altfel, ilegală.
„Nu ajută nici țara noastră, nu ajută nici turiștii, pentru că am văzut nu de mult un caz, în care o doamnă aproape era să fie omorâtă de un urs pe Transfăgărășan. (...)
Citește și: Doi tineri spanioli uluiți de Transfăgărășan. De ce spun că excursia le-a schimbat viața
Din acest motiv, schimbăm legea și dăm dreptul jandarmeriei, care e acolo tot timpul, să amendeze turiștii care hrănesc urșii, pentru că un urs hrănit este un urs condamnat la moarte.
Un urs care primește o felie de pizza, aruncată prin geamul unei mașini, nu va mai merge niciodată în pădure să caute fragi sau mure pentru a se hrăni, pentru că e mai ușor să stai să cerșești la marginea drumului”, a declarat ministrul Mediului, conform sursei menționate anterior.
Citește și: Ce trebuie să faci dacă te întâlnești cu un urs. Câteva sfaturi utile care ți-ar putea salva viața
Transfăgărășanul atrage anual un număr mare de turiști atât din țară, cât și din străinătate. Este un traseu celebru, numit „Cel mai spectaculos drum din lume”. Peisajul este superb și, de-a lungul timpului, a devenit cămin pentru o faună extrem de diversă.
„Am discutat deja cu cei de la CNAIR să instalăm niște panouri prin care să avertizăm turiștii că hrănirea urșilor este ilegală, că hrănirea urșilor dăunează profund acestei specii și că nu ajută pe nimeni.
Citește și: A fost cât pe ce să fie prinsă de un urs, după ce l-a fotografiat, în Argeș! S-au tras focuri de armă! Video
Vom instala niște puncte de monitorizare video prin care să putem să-i sancționăm pe cei care încalcă legea”, a completat Mircea Fechet.
Traseul pe Transfăgărășan este unul greoi, iar vara se formează o coadă interminabilă. Traficul este îngreunat și de șoferii care opresc la fiecare cotitură să se fotografieze cu urșii și să le dea de mâncare.
Acest comportament îi pune în pericol atât pe ei, deoarece se expun în fața unui prădător periculos, dar și pe urși, care își pierd abilitățile de vânători, devenind dependenți de hrana dată de turișt.
Măsurile precizate de ministrul Mediului sunt esențiale în păstrarea unei ordini naturale și pentru protejarea animalelor sălbatice, dar și a oamenilor.
Jandarmeria va putea identifica și amenda persoanele care încalcă legea, bazându-se pe înregistrările video surprinse pe traseu.