Care este explicația pentru ceața densă care a cuprins litoralul românesc. Ce spun specialiștii despre „fenomenul straniu”
În dimineața zilei de marți, o ceață densă a cuprins partea de Nord a litoralului, spre surprinderea turiștilor aflați la plajă. Deși fenomenul a fost unul extrem de rar, specialiștii spun că este ceva normal pentru această perioadă. Iată care sunt explicațiile!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 05 Iulie 2023, 13:04 | Actualizat: Miercuri, 05 Iulie 2023, 14:26- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Un fenomen rar, dar extrem de specatculos a avut loc în partea de Nord a litoralului românesc, marți dimineață. Cu toate acestea, mulți dintre turiștii care au fost martori ai evenimentului parcă desprins din filme au privit uimiți, fără să știe ce se întâmplă de fapt. Cei prezenți au scos imediat telefoanele pentru a filmat ceața care a cuprins întreaga plajă, iar imaginile s-au viralizat. Iată ce spun experții despre acest fenomen, dar și explicația ce stă în spatele acestuia.
Cum explică specialiștii ceața densă care a cuprins litoralul zilele trecute
În timp ce mulți s-au bucurat că au fost martorii acestui fenonem rar, alții au spus că îl consideră sinistru și chiar că s-au speriat atunci când nu mai reușeau să vadă nici la 50 de metri în față. Ei bine, potrivit specialiștilor, se pare că ceața densă de pe plajă nu prezintă un pericol, însă nu a mai fost întâlnit la noi în zonă.
Un turist, în vârstă de 86 a declarat pentru observatornews.ro că vine pe litoralul românesc de 60 de ani și niciodată nu a mai văzut așa ceva.
Pe aceeași temăAstfel, potrivit experților, motivul care stă în spate ceții dense care a curpins litoralul zilele trecută stă diferența mare de temperatură dintre noapte și zi.
„Acum a fost o umiditate foarte mare. A plouat ieri, aerul a atins repede punctul de rouă, din cauză că marea este rece. A bătut sudul (n.r. vântul) de câteva zile. E o apă frumoasă, curată, rece. Și această apă rece răceşte aerul de deasupra acesteia, iar un aer rece combinat cu cel umed de pe uscat generează acest punct de rouă”, a explucat Adrian Bâlbă, doctor în științe, pentru sursa menționată anterior.
Mai mult, meteorologii anunță temperaturi și mai ridicate, zilele următoare, în zona litoralului.
„Zilele viitoare valul de căldură se va intensifica astfel încât în special în orele amiezii indicele de temperatură umezeală să atingă şi să depăşească pragul critic de 80 de unităţi cu precădere în Vestul Dobrogei, unde şi temperaturile se apropie şi o să depăşească pragul caniculei, anume 35 de grade”, a declarat Mia Mirabela Stamate, meteorolog.
Pe aceeași temă