Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, bucureștenii nu au mai vazut soarele de mai bine de 10 zile. Fenomenul nu este unul anormal pentru această perioadă, însă psihologii spun că acesta ne poate afecta starea de spirit, transmite Euronews.ro.
Cum explică meteorologii ceața densă care a acoperit Bucureștiul în ultimele zile
În ultimele zile, ceața densă a acoperit mai multe regiuni din țară, cu precădere în zonele din sudul și estul țării. Statul de nori a format o pătură de ceață peste orașe, iar în Capitală soarele nu și-a mai făcut apariția de mai bine de o săptămână.
Potrivit ANM, se pare că totuși fenomenul este unul normal pentru aceată perioadă a anului și se numește inversiunea termică. Cea mai lungă perioadă din ultimii ani în care locuitorii Capitalei au stat fără soare a fost de o lună, înregistrată în decembrie 2014.
„Vorbim despre inversiune termică atunci când vorbim despre ceață și despre umezeală în aer. Și orografia joacă un rol foarte important, munții. Se canalizează aerul mai rece jos și rămâne aer mai cald sus. În general, temperatura tinde să scadă cu înălțimea, de această dată temperatura crește ușor”, a declarat meteorologul Iris Răducanu pentru sursa menționată anterior.
În plus, nici prognoza pentru următoarea perioadă nu este prea îmbucurătorare. Specialiștii spun că nu se știe dacă, totuși, soarele își va face apariția după nori în următoarele zile, pentru că vremea va fi închisă în continuare.
„Vor fi și condiții de precipitații. Ne așteptăm să se mai reducă aceste condiții de inversiune. Să se mai facă ceață doar în dimineți și la sfârșitul nopții”, a mai spus meteorologul de serviciu.
Efectele pe care le are lipsa sorelui asupra stării de spirit. Ce spun psihologii
Specialiștii avertizează, de asemenea, că lipsa soarelui are efecte negative asupra stării noastre de spririt. Potrivit acestora, lipsa luminii naturale ne poate face mai depresivi.
„Oricum, venirea toamnei și scurtatul zilei îi afectează pe oameni și, în primul rând, îi afectează tocmai lipsa de lumina. Și atunci când nu vedem nici soarele mai multe zile devine chiar apăsător”, a explicat psihologul Anda Păcurar, pentru aceeași sursă.
Partea bună, însă, este că acest fenomen meteorologic care a acoperit cu nori cerul Capitalei este normal pentru acest anotimp și nu se datorează poluării, așa cum s-a vehiculat.
Citește și: Cum va fi vremea de Crăciun. ANM a emis prognoza pentru Sărbători
Deși Bucureștiul este în topul celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană, specialiștii de mediu au oferit asigurări că, în momentul de față, nu este vorba de acest lucru.
„În momentul de față, deși avem zile cu ceață, nu înregistrăm valori foarte mari ale poluanților din București. Ceea ce trebuie să știm e că ceața nu produce poluare, ci o menține în cazul unei inversiuni termice, o menține la nivelul nostru, al solului”, a declarat Oana Neneciu, Director Executiv Ecopolis.
De asemenea, experții avertizează că ceața densă poate să devină un pericol atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni. În acest context, autoritățile recomandă oamenilor să fie prudenți și să reducă viteza în trafic.
Prognoza meteo 7 decembrie 2022. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi... Prognoza meteo 8 decembrie 2022. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi...