Ce se întâmplă în organismul uman după ce a fost infectat cu noul coronavirus. Pacienții pot să rămână cu numeroase sechele
Infecţia cu noul coronavirus poate produce o furtună în organismul uman. După ce virusul pătrunde în corp, acesta se înmulţeşte. Atunci, pacientul de obicei, nu are simptome. După care apare conflictul cu celulele care încearcă să apere organismul şi eliberează substanţe care duc la inflamarea plămânilor în special. Pot fi afectate şi alte organe: inima, rinichii, intestinul.
Publicat: Vineri, 13 Martie 2020, 23:30 | Actualizat: Sambata, 14 Martie 2020, 09:16Conform medicului Adrian Streinu-Cercel, 10 la sută dintre cazurile grave se confruntă cu sechele.
″În principal, plămânul este afectat de acest virus şi în mod secundar celelalte organe. (...) Pentru a funcţiona avem nevoie ca toate organele să fie oxigenate la valori maximale, iar această oxigenare a organelor interne se produce cu ajutorul plămânului. Plămânul este cel care permite accesul oxigenului în alveole (...) şi din păcate acest virus nu face altceva decât dezlipeşte pneumocitele, celulele care sunt specifice plămânului, de pe membrana bazală şi practic fără pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze, practic omul se sufocă văzând cu ochii. Şi atunci în terapie intensivă noi intervenim cu un aparat de ventilaţie special, plus suport respirator de plămân artificial şi practic scoatem sângele din organismul pacientului, îl trecem prin nişte filtre şi pe urmă în reintroducem oxigenat, evident că aceste proceduri se fac cu nişte costuri care sunt uriaşe, dar reuşim să salvăm vieţi” a afirmat Adrian Streinu Cercel miercuri seară, la Antena 3, citat de News.ro.
De asemenea, el susține că plămânii pot să rămână cu numeroase sechele, întrucât vindecare se face cu cicatrici, iar rezistenţa pacientului la efort este posibil să “se reducă dramatic”, iar unii pacienţi pot rămâne dependenţi de aparate de oxigenare, calitatea vieţii în cazul lor fiind “mult redusă”.