Antena

Cele mai periculoase 12 virusuri din lume: unul singur are o rată de mortalitate de 100%

Coronavirus a izbucnit pentru prima dată în China, a ajuns şi în Europa unde a provocat pierderi de vieţi omeneşti, dar şi pagube serioase în sectorul economic. Cea mai afectată ţară europeană este Italia. România a ajuns la 47 de cazuri de infectare, însă în ţara noastră nu s-a înregistrat niciun deces.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 12 Martie 2020, 09:22 | Actualizat: Joi, 12 Martie 2020, 09:25
Cele mai periculoase 12 virusuri din lume
Profimedia Images

LiveScience a realizat un top al celor mai periculoase 12 virusuri cunoscute până în prezent, ţinând cont de rata de mortalitate.

Virusul Marburg - a fost descoperit pentru prima dată în 1967 într-un laborator din Germania unde mai mulţi oameni s-au infectat după ce au intrat în contact cu maimuţe aduse din Uganda. A fost considerat asemănător cu Ebola, iar în Germania a avut o mortalitate de 25% în 1967. În Congo, în perioada 1998-2000, şi în Angola în 2005, rata de mortalitate a ajuns la 80% potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Ebola - prima datare a virusului Ebola a fost în 1976 în Congo şi Sudan. Virusul a izbucnit simultan în ambele ţări. Ebola se răspândeşte prin intrarea în contact cu sânge sau alte fluide corporale ale unui persoane infectate şi se manifestă prin febră hemoragică ce duce la cedarea organelor. Rata de mortalitate este de 50% şi poate urca până la 71%.

Cele mai periculoase virusuri, recreate in sticla

Rabie - vaccinurile dezvoltate pentru animale împotriva rabiei aproape că au eradicat acest virus încă din 1920. Totuşi, intrarea în contact cu un animal cu rabie conduce la infectarea respectivei persoane. Există vaccinuri care distrug virusul, însă dacă vaccinul nu este administrat la timp rata de mortalitate este de 100%.

HIV - este considerat cel mai periculos şi letal virus al perioadei moderne. Potrivit specialiştilor, aproximativ 32 de milioane de oameni au murit din pricina HIV din 1980 până în prezent. Există medicamente antivirale puternice care ţin virusul sub control, iar persoanele infectate pot trăi ani buni.

Variolă - în 1980 World Health Assembly a decretat că acest virus a fost eradicat. Înainte ca vaccinurile pentru variolă să fie descoperite şi perfecţionate, una din trei persoane infectate murea. Doar în secolul 20, variola a ucis 300 de milioane de oameni.

Hantavirus - este un virus care atacă sistemul respirator şi nu se transmite de la om la om, ci de la şoareci la om. Statele Unite s-au confruntat pentru prima dată cu virusul în 1993 când doi tineri au acuzat probleme respiratorii. Autorităţile au descoperit în urma cercetărilor că cei doi luaseră virusul de la un şoarece. Peste 600 de persoane din Statele Unite au avut virusul, iar 36% au murit, potrivit CDC.

Stoparea răspândirii coronavirusului poate dura ani de zile! Declarații îngrijorătoare ale medicului Alexandru Rafila​

Gripa spaniolă - virusul responsabil de gripa spaniolă a creat o adevărată pandemie în 1918. Nu mai puţin de 40% din populaţia globului a fost infectată, iar aproximativ 50 de milioane de persoane au murit.

Febra Dengue - a apărut pentru prima dată în anii '50 în Filipine şi Thailanda şi s-a răspândit în toate regiunile tropicale şi subtropicale ale globului. Virusul este purtat şi răspândit de ţânţari şi între 50 şi 100 de milioane de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an, potrivit OMS. Rata de mortalitate este de 2,5%, însă dacă boala este lăsată netratată rata de mortalitate poate atinge 20%.

Rotavirus - este un virus care atacă în special copiii. Două tipuri de vaccinuri sunt deja disponibile. Potrivit OMS, aproximativ 453.000 de copii cu vârste sub 5 ani au murit din cauza rotavirusului în 2008. Ţările care au introdus vaccinurile au raportat un declin considerabil al cazurilor de deces şi chiar de spitalizare.

Recomandari A1

SARS-CoV - SARS a apărut pentru prima dată în 2002 în China. Cel mai probabil, cauza virusului au fost liliecii. SARS s-a răspândit în 26 de ţări din întreaga lume, a infectat 8.000 de persoane şi a provocat 770 de decese în doi ani. Se estimeaza că SARS a avut o rată de mortalitate de 9,6%. Nu s-a mai raportat niciun caz din 2002.

SARS-CoV-2 - actualul coronavirus cu care ne confruntăm. Are o rată de mortalitate de 2,3% şi atacă în special persoanele în vârstă şi care mai suferă şi de alte boli cronice. Se manifestă prin probleme respiratorii, tuse seacă şi febră şi poate conduce în cazurile grave la pneumonie. A fost descoperit pentru prima dată în decembrie anul trecut, în Wuhan - China.

MERS-CoV - MERS a izbucnit în 2012 în Arabia Saudită, iar un alt focar a fost raportat în Coreea de Sud în 2015. Aparţinea aceleeaşi familii de virusuri precum SARS-CoV şi SARS-CoV-2 şi se crede că provine tot de la lilieci. Prezintă aceleaşi simptone: febră, tuse şi probleme respiratorii. Are o rată de mortalitate între 30 şi 40% şi este cel mai letal virus din familia coronavirusurilor care trece de la animale la oameni.

„Sora mea e moartă, în spatele meu, din cauza coronavirusului! Sunt blocat cu cadavrul ei!”. Un actor din „Gomora”, apel disperat! Video

Whatsapp LinkedIn
virusuri periculoase virusul marburg ebola rabie hiv variolă hantavirus gripa spaniolă febra dengue rotavirus  sars-cov 
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei Reptilele veninoase care s-au înmulţit în România: muşcătura lor poate ucide în 5 ore. Ce pot face oamenii ca să se protejeze
Video recomandate
Video
Citește și
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Sunt două explicaţii mari!” De ce se bucură Piedone de un sprijin atât de mare în rândul alegătorilor? Libertatea.ro
Renașterea uneia din cele mai vechi stațiuni balneare din România. Proiectele sunt puține și se mișcă... Ziare.com
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!”... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute HelloTaste.ro
Noua fabrică din România care se deschide după Paște. Localitatea în care sute de oameni se pot angaja Antena3.ro
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp useit
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
FOTO | Modernizare în Gara de Nord: Poți vedea din gară în cât timp vine autobuzul Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Cele mai rezistente flori de grădină. Nu sunt deloc pretenţioase Playtech
Ce trebuie să faci în a doua zi de Paște pentru a avea noroc. Obiceiul care datează de secole Redactia.ro
"N-am văzut de când sunt așa ceva!" Potop cu grindină în Prahova. Mașini înghițite de ape și strat de... Observator
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții MediCOOL
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor HelloTaste
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a lăsat să se înțeleagă că are un... ProSport
Cu cât a ajuns să se vândă un miel întreg în piețele din București. Prețul este IREAL! Gandul
Simona Halep iubește din nou! Primele imagini cu bărbatul care l-a înlocuit pe Toni Iuruc. „Tu și eu, este... CanCan
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje DeParinti
Francia Raisa a negat zvonurile conform cărora a fost forțată să-i doneze Selenei Gomez un rinichi: „A fost, cu... ZUTV
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe fiecare dimineață cu o gogoașă UseIT
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Hello Taste
Ultimele știri
Chefi la cuțite, 6 mai 2024. Ce concurent a primit punctajul maxim după duel. Surpriză de proporții pentru toți cei prezenți
Chefi la cuțite, 6 mai 2024. Adnana Mihaela Irimia a izbucnit în lacrimi, în timpul duelului. Ce i-a zis Claudia Sauliuc
Chefi la cuțite, 6 mai 2024. Ce echipă a câștigat cel de-al șaptelea battle. Banda a adus un verdict neașteptat
Chefi la cuțite, 6 mai 2024. Alexandru Sautner s-a enervat pe Richard Abou Zaki și a aruncat cu obiecte spre el. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 6 mai 2024. Ce temă de gătit a anunțat Irina Fodor pentru al șaptelea battle. Ce s-a aflat despre Orlando Zaharia
Prognoza meteo 7 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025. Nu se întâmplă des să fie sărbătorit în aceeași zi
Mireasa sezonul 9, 6 mai 2024. Antonia a revenit în casă. Cum a fost posibil
Plaja din Vama Veche, devastată de turiști: „E ca și cum ai merge prin groapa de gunoi”
Cu cine a petrecut Cătălin Bordea primul Paște după divorț: „Nu am mai fost de 12 ani”. Gestul emoționant al comediantului
Mai multe