Antena

Cele mai periculoase 12 virusuri din lume: unul singur are o rată de mortalitate de 100%

Coronavirus a izbucnit pentru prima dată în China, a ajuns şi în Europa unde a provocat pierderi de vieţi omeneşti, dar şi pagube serioase în sectorul economic. Cea mai afectată ţară europeană este Italia. România a ajuns la 47 de cazuri de infectare, însă în ţara noastră nu s-a înregistrat niciun deces.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 12 Martie 2020, 09:22 | Actualizat: Joi, 12 Martie 2020, 09:25
Cele mai periculoase 12 virusuri din lume
Profimedia Images

LiveScience a realizat un top al celor mai periculoase 12 virusuri cunoscute până în prezent, ţinând cont de rata de mortalitate.

Virusul Marburg - a fost descoperit pentru prima dată în 1967 într-un laborator din Germania unde mai mulţi oameni s-au infectat după ce au intrat în contact cu maimuţe aduse din Uganda. A fost considerat asemănător cu Ebola, iar în Germania a avut o mortalitate de 25% în 1967. În Congo, în perioada 1998-2000, şi în Angola în 2005, rata de mortalitate a ajuns la 80% potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Ebola - prima datare a virusului Ebola a fost în 1976 în Congo şi Sudan. Virusul a izbucnit simultan în ambele ţări. Ebola se răspândeşte prin intrarea în contact cu sânge sau alte fluide corporale ale unui persoane infectate şi se manifestă prin febră hemoragică ce duce la cedarea organelor. Rata de mortalitate este de 50% şi poate urca până la 71%.

Cele mai periculoase virusuri, recreate in sticla

Rabie - vaccinurile dezvoltate pentru animale împotriva rabiei aproape că au eradicat acest virus încă din 1920. Totuşi, intrarea în contact cu un animal cu rabie conduce la infectarea respectivei persoane. Există vaccinuri care distrug virusul, însă dacă vaccinul nu este administrat la timp rata de mortalitate este de 100%.

HIV - este considerat cel mai periculos şi letal virus al perioadei moderne. Potrivit specialiştilor, aproximativ 32 de milioane de oameni au murit din pricina HIV din 1980 până în prezent. Există medicamente antivirale puternice care ţin virusul sub control, iar persoanele infectate pot trăi ani buni.

Variolă - în 1980 World Health Assembly a decretat că acest virus a fost eradicat. Înainte ca vaccinurile pentru variolă să fie descoperite şi perfecţionate, una din trei persoane infectate murea. Doar în secolul 20, variola a ucis 300 de milioane de oameni.

Hantavirus - este un virus care atacă sistemul respirator şi nu se transmite de la om la om, ci de la şoareci la om. Statele Unite s-au confruntat pentru prima dată cu virusul în 1993 când doi tineri au acuzat probleme respiratorii. Autorităţile au descoperit în urma cercetărilor că cei doi luaseră virusul de la un şoarece. Peste 600 de persoane din Statele Unite au avut virusul, iar 36% au murit, potrivit CDC.

Stoparea răspândirii coronavirusului poate dura ani de zile! Declarații îngrijorătoare ale medicului Alexandru Rafila​

Gripa spaniolă - virusul responsabil de gripa spaniolă a creat o adevărată pandemie în 1918. Nu mai puţin de 40% din populaţia globului a fost infectată, iar aproximativ 50 de milioane de persoane au murit.

Febra Dengue - a apărut pentru prima dată în anii '50 în Filipine şi Thailanda şi s-a răspândit în toate regiunile tropicale şi subtropicale ale globului. Virusul este purtat şi răspândit de ţânţari şi între 50 şi 100 de milioane de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an, potrivit OMS. Rata de mortalitate este de 2,5%, însă dacă boala este lăsată netratată rata de mortalitate poate atinge 20%.

Rotavirus - este un virus care atacă în special copiii. Două tipuri de vaccinuri sunt deja disponibile. Potrivit OMS, aproximativ 453.000 de copii cu vârste sub 5 ani au murit din cauza rotavirusului în 2008. Ţările care au introdus vaccinurile au raportat un declin considerabil al cazurilor de deces şi chiar de spitalizare.

Recomandari A1

SARS-CoV - SARS a apărut pentru prima dată în 2002 în China. Cel mai probabil, cauza virusului au fost liliecii. SARS s-a răspândit în 26 de ţări din întreaga lume, a infectat 8.000 de persoane şi a provocat 770 de decese în doi ani. Se estimeaza că SARS a avut o rată de mortalitate de 9,6%. Nu s-a mai raportat niciun caz din 2002.

SARS-CoV-2 - actualul coronavirus cu care ne confruntăm. Are o rată de mortalitate de 2,3% şi atacă în special persoanele în vârstă şi care mai suferă şi de alte boli cronice. Se manifestă prin probleme respiratorii, tuse seacă şi febră şi poate conduce în cazurile grave la pneumonie. A fost descoperit pentru prima dată în decembrie anul trecut, în Wuhan - China.

MERS-CoV - MERS a izbucnit în 2012 în Arabia Saudită, iar un alt focar a fost raportat în Coreea de Sud în 2015. Aparţinea aceleeaşi familii de virusuri precum SARS-CoV şi SARS-CoV-2 şi se crede că provine tot de la lilieci. Prezintă aceleaşi simptone: febră, tuse şi probleme respiratorii. Are o rată de mortalitate între 30 şi 40% şi este cel mai letal virus din familia coronavirusurilor care trece de la animale la oameni.

„Sora mea e moartă, în spatele meu, din cauza coronavirusului! Sunt blocat cu cadavrul ei!”. Un actor din „Gomora”, apel disperat! Video

Whatsapp LinkedIn
virusuri periculoase virusul marburg ebola rabie hiv variolă hantavirus gripa spaniolă febra dengue rotavirus  sars-cov 
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a căzut pe locul 3. Georgescu, pe primul loc
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
5 plante de apartament care sunt ușor de îngrijit. Specialiștii le recomandă pentru persoanele cu un program... Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
Cum a reacționat Elon Musk când Mark Cuban a spus că ar cumpăra X. Miliardarul a recunoscut că nu are banii... useit
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce amendă riscă românii care pun ghivecele cu flori pe scara blocului. Regulile de care trebuie să ții cont Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Rezultate exit-poll referendum în Bucureşti. Cum au votat românii la fiecare din cele trei întrebări Observator
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit MediCOOL
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a... CanCan
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți DeParinti
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s... ZUTV
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100 UseIT
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Hello Taste