Înscriere clasa pregătitoare: Părinții pot depune cererile. Care sunt pașii de urmat
Clasa zero. Au început înscrierile în clasa pregătitoare pentru anul 2020. Părinții pot depune începând de azi, 4 martie, cererile de înscriere în învățământul primar a copiilor care împlinesc 6 ani până în data de 31 august 2020, obligatoriu, dar și a celor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2020, în anumite condiții.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 04 Martie 2020, 09:10 | Actualizat: Miercuri, 04 Martie 2020, 09:15Înscriere clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere în învăţământul primar este cuprinsă între 4 şi 23 martie, iar cea de-a doua - între 23 şi 30 aprilie.
Părinţii ai căror copii împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2020 inclusiv pot să îşi înscrie copiii în învăţământul primar - clasa pregătitoare - dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.
Părinţii copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2020 care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea lor psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliaţi în vederea înscrierii celor mici la grădiniţă în grupa mare, se arată în document.
Ce este testarea psihosomatică?
La testarea psihosomatică, specialiștii vor observa funcționarea cognitivă, competențele sociale și emoționale, precum și motricitatea, urmărind atenția și memoria copilului, abilitățile de comunicare, precum și competențele matematice, precum și cele sociale și emoționale.
Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică se realizează în perioada 25 februarie - 20 martie.
Pe aceeași temăÎnscriere clasa „zero”. Unde ne ducem copilul la școală?
Potrivit legislației, înscrierea copiilor se face la școlile de circumscripție.
Alegerea unei alte instituții de învățământ este posibilă doar în măsura în care există locuri suficiente și documente care justifică opțiunea părinților.
Școala de circumscripție poate fi aflată accesând siteul Inspectoratului Școlar Județean.
Toţi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie sunt înmatriculaţi la unitatea solicitată. Pe locurile libere se înscriu şi, ulterior, sunt înmatriculaţi cei care provin din alte circumscripţii şcolare, inclusiv din alte localităţi.
Pe 26 martie, Comisia naţională de înscriere a copiilor în învăţământul primar procesează cererile de înscriere cu ajutorul aplicaţiei informatice şi se face repartizarea la şcoala de circumscripţie.
Între 27 şi 30 martie vor fi procesate, la nivelul unităţilor de învăţământ, cererile prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere. Tot în această perioadă vor fi admise sau respinse aceste cereri la nivelul comisiei, prin aplicarea criteriilor generale şi specifice de departajare şi validarea de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ a listei candidaţilor admişi în această fază. Pe 31 martie vor fi analizate cererile părinţilor care au solicitat înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost admişi din lipsă de locuri şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea în şcoala de circumscripţie.
Pe aceeași temăÎnscriere clasa pregătitoare. Cum se formează clasele cu elevi
Pe 1 aprilie vor fi afişaţi, în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar, candidaţii înmatriculaţi, numărul de locuri rămase libere şi lista copiilor neînscrişi după prima etapă.
Constituirea formaţiunilor de elevi în clasa pregătitoare se face după finalizarea procesului de înscriere, conform calendarului, în baza procedurii elaborate de inspectoratele şcolare şi aprobate de consiliul de administraţie.
Trebuie respectate criteriile de transparenţă, echitate, nondiscriminare şi incluziune, se arată în ordinul de ministru.
A doua etapă de înscriere va avea loc între 23 şi 30 aprilie, când vor fi depuse cereri-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.
Pe aceeași temăDosarul de înscriere pentru clasa pregătitoare 2020 trebuie să cuprindă următoarele documente:
- Cerere-tip de înscriere
- Copie și original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal; părinții divorțaţi depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului
- Copie și original- certificatului de naștere al copilului
- Copie a documentului care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare (dacă este cazul).
- Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (dacă este cazul).
Pe 7 mai se va afişa la fiecare unitate de învăţământ lista finală a copiilor înscrişi în clasa pregătitoare. Între 8 şi 15 mai vor fi centralizate şi soluţionate de către inspectoratul şcolar cererile pentru copiii care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ.