Antena

COPAC cere măsuri speciale pentru pacienţii cu boli cronice sau rare din Suceava, pentru a putea beneficia în continuare de tratament / Măsuri pentru continuarea tratamentului în siguranţă, cerute şi pentru bolnavii de cancer

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România cere autorităţilor să ia măsuri privind pacienţii cronici din Suceava, arătând că aceia care făceau tratament perfuzabil la spital nu mai pot face acest lucru, în contextul infectărilor cu coronavirus, şi solicitând ca ei să poată beneficia de acest tratament la domiciliu. Totodată, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer solicită să fie luate măsuri ca pacienţii cu afecţiuni oncologice să poată primi în continuare tratamentul necesar, arătând că pentru aceştia riscul de deces este triplu, în contextul pandemiei de COVID-19.

Publicat: Marti, 31 Martie 2020, 15:42 | Actualizat: Marti, 31 Martie 2020, 16:57
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România cere autorităţilor să ia măsuri privind pacienţii cronici din Suceava, arătând că aceia care făceau tratament perfuzabil la spital nu mai pot face acest lucru, în contextul infectărilor cu coronavirus, şi solicitând ca ei să poată beneficia de acest tratament la domiciliu. Totodată, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer solicită să fie luate măsuri ca pacienţii cu afecţiuni oncologice să poată primi în continuare tratamentul necesar, arătând că pentru aceştia riscul de deces este triplu, în contextul pandemiei de COVID-19.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România trage un semnal de alarmă cu privire la pacienţii cronici din Suceava, în special a celor care au nevoie de tratament perfuzabil, pe care îl făceau de obicei la spital, sub supraveghere medicală. Acest lucru nu mai este posibil în acest moment, unii dintre ei având chiar medicii pozitivi şi aflându-se în izolare în acest moment.

"De exemplu, un pacient cu boala Fabry are nevoie de o perfuzie cu substituţie enzimatică la fiecare 14 zile, perfuzie ce durează până la 5 ore, în funcţie de starea pacientului, iar în România acest tratament se efectuează doar în spitalele acreditate pentru această procedură. În lipsa tratamentului, un pacient cu boala Fabry poate ajunge la accident vascular cerebral, infarct sau dializă", se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Coaliţie.

COPAC solicită autorităţilor permiterea unei excepţii de la regulă şi administrarea tratamentului la domiciliu pentru ca pacienţii cu boli rare sau cronice să aibă continuitate în schema terapeutică fără a fi expuşi riscului de infectare cu noul coronavirus.

Totodată, pentru zonele aflate în carantină, cum este Suceava, este nevoie de o linie verde, unde pot suna pacienţii care au nevoie de ajutor, ei neputând să se deplaseze pentru a-şi procura tratamentele necesare.

"Trebuie găsite urgent soluţii pentru spitalele de unde pacienţii cronici îşi luau tratamentul şi acum unităţile medicale sunt în izolare sau carantină. Solicităm autorităţilor să ia cât mai urgent aceste măsuri, ele fiind vitale pentru pacienţii cronici din zonele de carantină şi menţinerea lor în afara pericolului”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

La rândul său, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer afirmă că pentru pacienţii oncologici, în plină pandemie, riscul de a muri e triplu.

"Pe pacienţii care astăzi au nevoie de tratament şi diagnostic rapid, îi condamnă la moarte sigură sistemul de sănătate din România, bătrânul campion al deceselor evitable, al infecţiilor intraspitaliceşti, al mortalităţii materne ridicate, al finanţării celei mai mici din PIB. Abia acum se va vedea faptul că sistemul de sănătate, la rândul său, e neoplazic, în stadiu terminal, şi mai nou, are ca patologie asociată COVID -19", afirmă FABC.

Reprezentanţii Federaţiei spun că studii recente arată că pacienţii oncologici infectaţi cu coronavirus au un risc de 3,5 ori mai mare de a necesita internare pe secţia de terapie intensivă, ventilaţie mecanică şi deces, comparativ cu pacienţii fără cancer.

"Este principalul motiv pentru care trebuie să-i protejăm şi să nu-i lăsăm fără acces la tratamenul de care au nevoie, oricare ar fi el: chimioterapie, radioterapie, imunoterapie sau chirurgie. Cu toate acestea, marea majoritate a pacienţilor oncologici au fost externaţi peste noapte, trimişi acasă, la sute de kilometri, să aştepte. Pacienţii diagnosticaţi în stadii avansate ale bolii necesită în regim de urgenţă prescrierea şi iniţierea tratamentului", mai arată sursa citată.

Potrivit FABC, sistemul de sănătate lasă fără tratament sau diagnostic cert în această perioadă foarte mulţi pacienţi, din varii motive, iar unităţile spitaliceşti nu sunt pregătite să asigure protecţia minimă necesară nici medicilor, nici pacienţilor oncologici care fie sunt internaţi, fie trebuie să îşi continue tratamentul în spital.

"O reţea de servicii paliative şi tratament la domiciu, bine pusă la punct şi finanţată corect, ar fi făcut diferenţa zilele acestea. Din păcate, la acest capitol, România este din nou codaşă abordând un buget minim acestor tipuri de servicii", mai arată reprezentanţii federaţiei.

Ca urmare, FABC solicită implementarea unor soluţii tehnice ca pacienţii oncologici să poată începe sau continua tratamentul salvator în cel mai scurt timp posibil, ca spitalele să asigure un parcurs distinct - un culoar verde pentru pacienţii care vin la tratament - testare, săli amenajate special pentru pacientii oncologici şi alţi pacienţi cronici -, să implementeze un sistem de programare online.

Recomandari A1

"Solicităm crearea unui circuit separat pentru pacientul cu cancer infectat cu coronavirus, deoarece acesta poate deveni uşor un focar de infecţie pentru ceilalţi pacienţi aflaţi la terapie sau pentru personalul medical. În cazul în care pacienţii oncologici trebuie să rămână la domiciliu, solicităm implementarea unui sistem care să permită consultaţiile la distanţă şi monitorizarea efectelor adverse", arată FABC, cerând de asemenea ca tratamentul să poată fi ridicat de o altă persoană în numele bolnavului, să fie administrat la domiciliul pacientului şi să poată fi cumpărat din judeţul de reşedinţă.

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
masuri speciale pacienti cu boli cronice suceava coronavirus romania covid-19
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei O româncă se plânge că "francezii sunt o naţie de nesuferiţi". Tânăra povesteşte cât de greu e să-ţi faci prieteni printre ei
Citește și
Italia ia „măsuri extraordinare” împotriva răspândirii coronavirusul. 12 orașe au fost închise,...
Alegeri prezidențiale 2019: Măsuri speciale înainte de turul doi. Peste 2.700 de polițiști,...
Petreci Paștele peste graniță? Autoritățile au luat măsuri speciale, în vămile spre Bulgaria
Măsuri speciale, în vămile spre Bulgaria
Video recomandate
Video
Citește și
Băutura sănătoasă pe care nutriționiștii recomandă să o limitezi. La ce anume să fii atentă data viitoare Catine.ro
Jessica May s-a pregătit intens pentru a interpreta rolul de protagonistă în Maria și Mustafa. Despre ce este vorba Happy Channel
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți... Libertatea.ro
Revolte sociale. Românii ies în stradă la proteste, în fața Guvernului: „Ne... Ziare.com
Singurul fiu al lui Nicolae Ceaușescu care mai e în viaţă, interviu rar! Discurs uimitor AntenaSport
ADEVĂRATUL motiv pentru care Iulia Vântur s-a mutat în India. Dezvăluirea făcută abia acum de actriță: „A... Elle
Restaurantul care taxează clienții care nu mănâncă tot din farfurie. Ce sumă trebuie să achite și de ce se ia... Spynews.ro
Carmen Harra a făcut totul public despre Florin Piersic: „Nu este încă timpul!” BZI
Carmen Harra vorbește despre noul Mesia: „În 2033 vom intra în așa zisă lume a iluminării, va fi portal... BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole HelloTaste.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!" Antena3.ro
Tesla dă în judecată un adolescent pentru 1.9 milioane de dolari. Ce ar fi făcut tânărul de 14 ani useit
Horoscopul zilei de 10 mai 2024. Scorpionii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Piața de autoturisme din China, în cădere liberă: războiul preţurilor şi subvenţiile n-au reușit să-i... Wall-Street
Andreea Marin, gânduri emoționante despre mama sa, în ziua în care ar fi împlinit 75 de ani Kudika
Zodia protejată de Univers la început de iunie. Acești nativi vor uita ce înseamnă suferința și ghinionul Playtech
Se spală sau nu în a treia zi de Paște? Ce spun preoții despre Marțea Albă Redactia.ro
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta telefoanele... Observator
Blefarita: cauze, simptome și tratament MediCOOL
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică HelloTaste
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din imaginile cu ea dezbrăcată! ProSport
Zodiile cu NOROC uriaș în vara anului 2024. Nimic nu va fi imposibil! Gandul
Nicoleta Luciu și Zsolt Cergo, la un pas de divorț?! Miliardarul a rupt tăcerea, în premieră pentru CANCAN.RO.... CanCan
Bagajul copilului: ce să pui în el când călătorești alături de cel mic DeParinti
50 Cent și-a dat în judecată fosta iubită pentru defăimare, după ce aceasta l-a acuzat public de abuz și... ZUTV
O „furtună geomagnetică severă” ar putea afecta rețelele de telefonie mobilă și Internetul. E prima dată... UseIT
Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă Hello Taste
Ultimele știri
Florin Ristei a dezvăluit suma pe care o cere pentru un concert de o oră: „Să ne sunați, că e mai ieftin”
Imaginile cu puiul de vulpe care i-a înduioșat pe internauți! Micuțul a fost salvat de un tânăr care a cerut ajutorul pe Facebook
Larisa Popa, fosta angajată a lui Pescobar, a spus totul despre relația pe care o avea cu afaceristul. Ce dezvăluiri a făcut
Mireasa sezonul 9, 10 mai 2024. Cum arată clasamentul publicului. Cine sunt Mama, Fata și Băiatul Săptămânii
Mireasa, sezon 6. Valentin Harle, apariție emoționantă cu fiul său. Unde a mers alături de Tudor: „În curând...”
Mireasa sezonul 9, 10 mai 2024. Băieții au făcut nominalizări. Trei fete intră în cursa de eliminare
Mireasa sezonul 9, 10 mai 2024. Rezultatul cursei de eliminare dintre Albert, Alexandru și Vlad
Românii au găsit o metodă inedită pentru a păcăli automatele de reciclare. Cât de inventivi sunt
Cum arată acum mama Carminei, fiica cea mare a lui Liviu Vârciu. Ami Teiceanu este o brunetă superbă la 44 de ani
Pe ce a pariat Orlando Zaharia ca să câștige cel de-al șaptelea battle! Juratul a obținut o victorie savuroasă
Mai multe