Antena

COPAC cere măsuri speciale pentru pacienţii cu boli cronice sau rare din Suceava, pentru a putea beneficia în continuare de tratament / Măsuri pentru continuarea tratamentului în siguranţă, cerute şi pentru bolnavii de cancer

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România cere autorităţilor să ia măsuri privind pacienţii cronici din Suceava, arătând că aceia care făceau tratament perfuzabil la spital nu mai pot face acest lucru, în contextul infectărilor cu coronavirus, şi solicitând ca ei să poată beneficia de acest tratament la domiciliu. Totodată, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer solicită să fie luate măsuri ca pacienţii cu afecţiuni oncologice să poată primi în continuare tratamentul necesar, arătând că pentru aceştia riscul de deces este triplu, în contextul pandemiei de COVID-19.

Publicat: Marti, 31 Martie 2020, 15:42 | Actualizat: Marti, 31 Martie 2020, 16:57
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România cere autorităţilor să ia măsuri privind pacienţii cronici din Suceava, arătând că aceia care făceau tratament perfuzabil la spital nu mai pot face acest lucru, în contextul infectărilor cu coronavirus, şi solicitând ca ei să poată beneficia de acest tratament la domiciliu. Totodată, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer solicită să fie luate măsuri ca pacienţii cu afecţiuni oncologice să poată primi în continuare tratamentul necesar, arătând că pentru aceştia riscul de deces este triplu, în contextul pandemiei de COVID-19.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România trage un semnal de alarmă cu privire la pacienţii cronici din Suceava, în special a celor care au nevoie de tratament perfuzabil, pe care îl făceau de obicei la spital, sub supraveghere medicală. Acest lucru nu mai este posibil în acest moment, unii dintre ei având chiar medicii pozitivi şi aflându-se în izolare în acest moment.

"De exemplu, un pacient cu boala Fabry are nevoie de o perfuzie cu substituţie enzimatică la fiecare 14 zile, perfuzie ce durează până la 5 ore, în funcţie de starea pacientului, iar în România acest tratament se efectuează doar în spitalele acreditate pentru această procedură. În lipsa tratamentului, un pacient cu boala Fabry poate ajunge la accident vascular cerebral, infarct sau dializă", se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Coaliţie.

COPAC solicită autorităţilor permiterea unei excepţii de la regulă şi administrarea tratamentului la domiciliu pentru ca pacienţii cu boli rare sau cronice să aibă continuitate în schema terapeutică fără a fi expuşi riscului de infectare cu noul coronavirus.

Totodată, pentru zonele aflate în carantină, cum este Suceava, este nevoie de o linie verde, unde pot suna pacienţii care au nevoie de ajutor, ei neputând să se deplaseze pentru a-şi procura tratamentele necesare.

"Trebuie găsite urgent soluţii pentru spitalele de unde pacienţii cronici îşi luau tratamentul şi acum unităţile medicale sunt în izolare sau carantină. Solicităm autorităţilor să ia cât mai urgent aceste măsuri, ele fiind vitale pentru pacienţii cronici din zonele de carantină şi menţinerea lor în afara pericolului”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

La rândul său, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer afirmă că pentru pacienţii oncologici, în plină pandemie, riscul de a muri e triplu.

"Pe pacienţii care astăzi au nevoie de tratament şi diagnostic rapid, îi condamnă la moarte sigură sistemul de sănătate din România, bătrânul campion al deceselor evitable, al infecţiilor intraspitaliceşti, al mortalităţii materne ridicate, al finanţării celei mai mici din PIB. Abia acum se va vedea faptul că sistemul de sănătate, la rândul său, e neoplazic, în stadiu terminal, şi mai nou, are ca patologie asociată COVID -19", afirmă FABC.

Reprezentanţii Federaţiei spun că studii recente arată că pacienţii oncologici infectaţi cu coronavirus au un risc de 3,5 ori mai mare de a necesita internare pe secţia de terapie intensivă, ventilaţie mecanică şi deces, comparativ cu pacienţii fără cancer.

"Este principalul motiv pentru care trebuie să-i protejăm şi să nu-i lăsăm fără acces la tratamenul de care au nevoie, oricare ar fi el: chimioterapie, radioterapie, imunoterapie sau chirurgie. Cu toate acestea, marea majoritate a pacienţilor oncologici au fost externaţi peste noapte, trimişi acasă, la sute de kilometri, să aştepte. Pacienţii diagnosticaţi în stadii avansate ale bolii necesită în regim de urgenţă prescrierea şi iniţierea tratamentului", mai arată sursa citată.

Potrivit FABC, sistemul de sănătate lasă fără tratament sau diagnostic cert în această perioadă foarte mulţi pacienţi, din varii motive, iar unităţile spitaliceşti nu sunt pregătite să asigure protecţia minimă necesară nici medicilor, nici pacienţilor oncologici care fie sunt internaţi, fie trebuie să îşi continue tratamentul în spital.

"O reţea de servicii paliative şi tratament la domiciu, bine pusă la punct şi finanţată corect, ar fi făcut diferenţa zilele acestea. Din păcate, la acest capitol, România este din nou codaşă abordând un buget minim acestor tipuri de servicii", mai arată reprezentanţii federaţiei.

Ca urmare, FABC solicită implementarea unor soluţii tehnice ca pacienţii oncologici să poată începe sau continua tratamentul salvator în cel mai scurt timp posibil, ca spitalele să asigure un parcurs distinct - un culoar verde pentru pacienţii care vin la tratament - testare, săli amenajate special pentru pacientii oncologici şi alţi pacienţi cronici -, să implementeze un sistem de programare online.

Recomandari A1

"Solicităm crearea unui circuit separat pentru pacientul cu cancer infectat cu coronavirus, deoarece acesta poate deveni uşor un focar de infecţie pentru ceilalţi pacienţi aflaţi la terapie sau pentru personalul medical. În cazul în care pacienţii oncologici trebuie să rămână la domiciliu, solicităm implementarea unui sistem care să permită consultaţiile la distanţă şi monitorizarea efectelor adverse", arată FABC, cerând de asemenea ca tratamentul să poată fi ridicat de o altă persoană în numele bolnavului, să fie administrat la domiciliul pacientului şi să poată fi cumpărat din judeţul de reşedinţă.

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
masuri speciale pacienti cu boli cronice suceava coronavirus romania covid-19
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e serialul coreean care te va intriga. Vezi premiera în AntenaPLAY!
Stirile zilei Cod galben în București și mai multe județe. ANM anunță ceață densă și posibil polei, pe mai multe drumuri din țară
Videoclipul zilei
Citește și
Italia ia „măsuri extraordinare” împotriva răspândirii coronavirusul. 12 orașe au fost închise,...
Alegeri prezidențiale 2019: Măsuri speciale înainte de turul doi. Peste 2.700 de polițiști,...
Petreci Paștele peste graniță? Autoritățile au luat măsuri speciale, în vămile spre Bulgaria
Măsuri speciale, în vămile spre Bulgaria
Video recomandate
Video
Citește și
3 semne zodiacale atrag banii mai târziu în viață. Află dacă te numeri printre ele Catine.ro
Ana Brenda Contreras și-a deschis sufletul și a vorbit despre un moment dureros din viața ei. Ce a relatat actrița Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
SONDAJ. Marcel Ciolacu, George Simion și Elena Lasconi, pe primele trei locuri în cursa prezidențială Libertatea.ro
Ultimii arhitecți ai cuvintelor. Povestea pensionarilor care încă mai creează rebus pentru publicațiile din... Ziare.com
Primul anunţ al UEFA după ce meciul România – Kosovo a fost abandonat! AntenaSport
Val de reacții în online după ce Alina Eremia a apărut așa pe internet. Ce a povestit artista și cum au... Elle
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima... Spynews.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!” BZI
Andreea Bostănică a spus adevărul despre viața de lux pe care o duce! „Nu pot să mint!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post HelloTaste.ro
Victoria Kjaer Theilvig din Danemarca a fost încoronată Miss Universe 2024. Imagini cu aparițiile sale la... Antena3.ro
Metal extraterestru neobișnuit găsit într-un tezaur vechi de 3.000 de ani. De unde ar fi provenit useit
Horoscopul zilei de 18 noiembrie 2024. Racii sunt puși în fața unei alegeri importante. Află ce se întâmplă cu... Catine
Șapte lucruri surprinzătoare pe care să nu le iei cu tine dacă mergi în aceste țări Wall-Street
Postul Crăciunului: când începe, tradiții și dezlegare la pește Kudika
Ce a apărut la mormântul lui Prigoană, imediat după înmormântarea omului de afaceri. Detaliul care s-a văzut... Playtech
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului Redactia.ro
Produsul pe care românii îl comandă la foc automat, în ultimii ani: "Decât să mănânc covrigi" Observator
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară MediCOOL
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă HelloTaste
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume ProSport
Cel mai sărac oraș din România în 2024. Chiria unui apartament costă doar 16 lei pe lună! Gandul
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la petrecerea... CanCan
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar DeParinti
Ciara ia în considerare să-și mărească și mai mult familia, dar „are nevoie de puțin timp”. Vedeta este... ZUTV
Lucruri pe care nu trebuie să le cauți vreodată pe Google. Așa îți crești riscul de a fi atacat de hackeri UseIT
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Hello Taste