Elevii, protest pentru redeschiderea școlilor în septembrie. Ce spune Orban despre întoarcerea la cursuri: ”Școala va începe. Suntem în 3 august!”
Mai sunt câteva săptămâni până ar trebui să înceapă şcoala şi tot nu ştie nimeni cum anume va arăta noul an. Situaţia a dus inclusiv la un protest al elevilor în faţa Guvernului. Cer soluţii pentru deschiderea anului şcolar şi vor să vadă un plan concret. E deja foarte târziu, spun ei, alături de părinţi şi sindicate. De cealaltă parte, premierul României le răspunde relaxat: e abia 3 august.
Publicat: Luni, 03 August 2020, 21:01 | Actualizat: Luni, 03 August 2020, 21:02”E o adunare ce nu dorim sa fie numita protest, am venit sa pichetăm, să tragem un semnal de alarmă autorităților.”, a spus un elevv.
Şi pentru că Monica Anisie nu le-a dat niciun răspuns concret, cer un răspuns de la premierul României. Elevii şi părinţii din România vor un plan concret pentru şcoala care începe luna viitoare. Sau nu.
”Din toata experienţa mea, am aşteptări degeaba în ceea ce priveste autoritatile. Ne apropiem cu pași foarte repezi de redeschidere. Nu putem vorbi despre începerea anului scolar în format fizic.”, declară Alex, președinte al elevilor din București.
Ludovic Orban nu se arată deloc grăbit, ba chiar e puțin iritat de întrebările prea insistente ale jurnaliștilor referitoare la începutul anului școlar. Spune că mai e timp până la 14 septembrie.
”Când se finalizează evaluarea și toate scenariile vom prezenta public. Suntem în data de 3 august. Școala va începe.”, a precizat el.
Şcoala ar trebui oricum să fie transformată. Iar acum e momentul cel mai propice pentru asta. 71% dintre elevii claselor de gimnaziu şi de liceu vor exerciţii practice în curriculă, inspirate din viaţa reală, iar 83% dintre copii consideră că aplecarea dascălilor către elevi e cu atât mai esenţială în această perioadă de tehnologizare a învăţământului.
Profesorii trag și ei un semnal de alarmă. Nimeni nu îi pregătește pentru ce poate înseamnă o eventuală școală online, din nou, de la toamna.
”Nu mai trebuie să fie un transmițător de informații, ci un om care ghidează copilul prin multitudinea de informații care există peste tot. Schimbarea trebuie să vină de la ei, să-și schimbe mentalitatea și să relaționeze vizavi de copii-părinți profesori.”, spune Mădălina Gheorghe, consultant educație.
De asemenea, elevii își doresc și evaluări adaptate noului stil de învățământ. Mai puține teste individuale și mai multe discuții libere între elevi și profesori, exprimarea propriilor păreri, dar și lucrul în echipa sau portofolii creative în clasa.
În ciuda tuturor planurilor puse acum pe hârtie, ministrul Sănătăţii anunţă că o decizie definitivă va fi luată abia după jumătatea lunii august.