Noile buletine electronice: Copiii sub 14 ani ar putea să aibă cărţi de identitate
Deputații au adoptat un proiect de lege în acest sens. Acelaşi proiect prevede eliberarea cărților de identitate cu cip.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 15 Iulie 2020, 19:59 | Actualizat: Miercuri, 15 Iulie 2020, 19:59Indiferent de vârsta copilului, părinții vor fi singurii care vor putea solicita sa fie eliberat buletinul electronic pentru acesta.
Noul buletin va fi valabil doar doi ani daca vorbim de un copil cu varsta de pana in 14 ani.
Până în august, anul viitor, țara noastră trebuie să schimbe cărțile de identitate. Este o regulă impusă de Uniunea Europeană si fara acest document, nu vom mai putea călători în afara țării.
Noul buletin electronic cu cip va fi de mărimea unui card bancar și va putea ține loc și de card de sănătate. Va include o imagine facială și două amprente. De asemenea, actul normativ prevede să poată fi eliberate și cărți de identitate electronice si simple, fără cip.
Cartea electronică de identitate
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, decizional, proiectul de lege prin care vor putea fi eliberate cărți de identitate electronice cu cip. Astfel, în premieră, copiii sub 14 ani vor avea buletin. Acesta va ține locul cardului de sănătate. De asemenea, va putea fi folosit și la autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor statului.
Este important de precizat că în cazul minorilor sub 14 ani eliberarea acestuia este opţională. Practic, cartea electronică de identitate va fi valabilă numai la solicitarea părinţilor/reprezentanţilor.
Termene de valabilitate:
- 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
- 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
- 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
- nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.
Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private. De asemenea, este valabilă si pentru utilizarea semnăturii electronice.
Un regulament al Uniunii Europene obligă autoritățile să schimbe cartea de identitate până în 2 august 2021.