Cum explică șeful Gărzii de Mediu București poluarea excesivă din oraș: ”A fost un fenomen meteo, aerul nu s-a ridicat!” Limita maximă admisă, depășită și de 12 ori
Poluarea din București a atins un nivel record în urmă cu câteva zile, când aplicațiile care măsoară calitatea aerului au indicat valori și de peste nouă ori decât cele normale. Dacă unele voci vorbesc despre faptul că ar fi fost inciendiate deșeuri, șeful Gărzii de Mediu București pune poluarea excesivă pe seama fenomenului de inversiune termică.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 04 Martie 2020, 07:44 | Actualizat: Miercuri, 04 Martie 2020, 08:08Astfel, în cadrul unui interviu pentru Digi 24, Viorel Glăman, șeful Gărzii de Mediu București a explicat că nu ține minte să se mai fi înregistrat valori atât de ridicate în ceea ce privește poluarea. Totuși, el pune fenomenul pe seama inversiunii termice - ”A fost un fenomen meteo, aerul nu s-a mai ridicat”, a spus el.
„Pentru poluarea de duminică, să vorbim concret. Am o adresă de la Administrația Națională de Meteorologie în care ne spune negru pe alb că, duminică dimineața, în București a fost o inversiune termică favorizând mișcări ale aerului până la 100 de metri deasupra solului și menținerea unor particule de aer umed. Pe fondul acestui fenomen meteorologic și industria care a mai rămas în București - cele 69 de mari instalații de ardere pe care le controlăm săptămânal și șantierele care sunt poluatori atmosferici... a dus la chestia asta”, a declarat el, potrivit sursei citate.
De asemenea, Viorel Glăman a declarat că nu ține minte să se mai fi înregistrat asemenea valori.
„De când sunt eu în Garda de Mediu nu au existat depășiri atât de ridicate. A fost un fenomen meteo de inversiune termică, aerul nu s-a ridicat. Cum vă explicați că doar luni am avut chestia asta? Nu contest că Bucureștiul este un oraș poluat. Ceva s-a întâmplat, de asta cercetăm și stațiile respective, dacă sunt calibrate, cine le acordă mentenanța, dacă lucrează corect...”, a mai declarat el.
Locuiești și respiri în București? Poluarea aerului provoacă 8,8 milioane de decese în fiecare an
Garda de Mediu București e condusă din 2015 de Viorel Ionel Glăman, un personaj susținut de PSD și menținut în funcție de PNL cu un trecut profesional misterios. Deși instituția s-a remarcat doar prin pasivitatea față de poluatori, Glăman este recunoscut pentru postările controversate pe care le face pe Facebook.