Cum îți dai seama că nu mai ești contagios după ce ai avut Covid-19 și ai stat în izolare. Semnele la care trebuie să fii atent
Foarte multe persoane se îmbolnăvesc de Covid-19 și poate mulți au trecut deja prin boală și au avut numeroase semne de întrebare. Dacă reluați activitățile în afara casei dumneavoastră puteți fi sigur că nu mai sunteți contagios? Când știu că nu mai îmbolnăvesc oamenii din jur? Când sunt perfect sănătos? Află în rândurile de mai jos aceste detalii.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 02 August 2022, 17:08 | Actualizat: Marti, 02 August 2022, 18:05Mai mulți experți în boli infecțioase sunt de părere că pacienții cu covid ar trebui să aibă un test antigen negativ - care dă rezultate în câteva minute - înainte de a ieși din izolare. În prezent, CDC lasă acest aspect ca opțiune și nu recomandă în mod explicit.
Lucrul important de luat în considerare, spun experții, este că fiecare persoană și fiecare caz de covid este unic. Nu există o regulă strictă pentru cât de tare se va îmbolnăvi o persoană sau pentru cât timp rămâne o persoană contagioasă, chiar și după ce iese testul negativ, notează .washingtonpost.com.
Cât timp ar trebui să mă izolez dacă am Covid-19?
Coronavirusul are caracteristica de a fi transmisibil chiar înainte ca persoana infectată să aibă simptome. În general, perioada de vârf în care o persoană este contagioasă începe cu o zi sau două înainte de apariția simptomelor și continuă cu două sau trei zile după.
Chiar dacă este mai puțin probabil ca o persoană să transmită virusul mai târziu în cursul bolii, este totuși posibil. Cercetările arată că oamenii continuă să transmită virusul timp de aproximativ opt zile, în medie, după testarea pozitivă. Experții spun că este foarte puțin probabil să transmită virusul după 10 zile, chiar dacă o persoană este încă testată pozitiv.
CDC solicită pacienților să se izoleze timp de cel puțin cinci zile. În ziua 6, puteți pune capăt izolării atâta timp cât simptomele dumneavoastră s-au ameliorat și nu aveți febră timp de cel puțin 24 de ore fără a lua medicamente pentru a reduce febra.
CDC artăcă ziua 1 a izolării dumneavoastră este a doua zi după ce începeți să simțiți simptome sau să aveți testul pozitiv. (Deci, dacă aveți dureri în gât luni după-amiază, aceasta este ziua 0, iar marți este ziua 1.).
Pe aceeași temăChiar dacă testul este negativ, purtați o mască potrivită până în ziua 10 dacă trebuie să fiți în preajma altora acasă sau în public. Important este să nu călătoriți. Dacă decideți să faceți un test rapid la domiciliu la câteva zile după infecție, cea mai bună abordare este să îl utilizați spre sfârșitul perioadei de cinci zile, spune CDC. Dacă este pozitiv după perioada de izolare de cinci zile, ar trebui să continuați să vă izolați timp de 10 zile, conform recomandărilor agenției.
Mulți experți cred că testele rapide la domiciliu, cunoscute și sub numele de teste antigen, ar trebui folosite pentru a ieși din izolare, adică să indice că nu mai există virusul. Așa s-a întâmplat cu președintele Biden, care a fost testat negativ de două ori înainte de a părăsi izolarea. (Biden, care lua antiviralul Paxlovid, a suferit o infecție „rebound”, testul pozitiv sâmbătă și a revenit în izolare).
Pe aceeași temăAr trebui să repet testul rapid dacă este negativ, după cele 5 zile de izolare?
Barczak spune că, pentru oamenii sănătoși, dacă testul rapid cu antigen este negativ în sau după Ziua 5, „este puțin probabil să fii contagios pentru alte persoane”.
Pentru persoanele cu preocupări speciale cu privire la transmiterea virusului, un test suplimentar nu este o idee rea. La persoanele simptomatice, clinicienii recomandă uneori un al doilea test rapid pentru a fi sigur.
Biden, de exemplu, a fost testat negativ marți seara și din nou miercuri dimineață, înainte de a părăsi izolarea. Michael Mina, fost epidemiolog și imunolog în boli infecțioase de la Universitatea Harvard, care este expert în teste rapide, a spus că două teste la 24 de ore una dintre ele ar putea oferi siguranță. Dacă oamenii au acces la teste, atunci „două teste la rând sunt doar o formă mai bună, o protecție mai bună decât un test negativ”.