Cum ne afectează canicula. Persoanele diagnosticate cu aceste boli trebuie să se ferească de temperaturile extreme
Odată cu temperaturile ridicate, apar și problemele de sănătate. Canicula reprezintă un adevărat pericol pentru oamenii care suferă de hipertensiune arterială și afecțiuni cardiace. Hai să vezi cum ar trebui să ne ferim de valorile extreme din următoarele zile pentru a nu ne deteriora sănătatea.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 14 Iulie 2022, 14:37 | Actualizat: Joi, 14 Iulie 2022, 15:28Meteorologii au anunțat că urmează zile de foc pentru România. Temperaturile vor atinge din nou pragul de caniculă începând de joi, 14 iulie 2022, fapt care reprezintă un pericol pentru români, mai ales pentru cei care suferă de hipertensiune arterială și afecțiuni cardiace.
„Trebuie să ştim o mulţime de lucruri. Aş vrea, totuşi, să contrazic cum că această caniculă ar afecta în primul rând inima.
În primul rând, afectează vasele de sânge, pentru că atunci când suntem supuși unei temperaturi înalte, corpul nostru reacționează prin vasodilatație.
Vasodilatația modifică reactivitatea vasculară. Modifică rezistența vasculară și are și un efect direct asupra inimii.”, a explicat medicul Silviu Dumitrescu, marţi, la antena3.ro.
Ce măsuri de protecție trebuie să luăm în zilele caniculare
Oamenii, în mod special cei care sunt diagnosticați cu bolile menționate mai sus, trebuie să urmeze mai multe măsuri de protecție în zilele caniculare. Este recomandat ca aceștia să se hidrateze des și să evite intervalele din zi în care temperaturile ajung la valori maxime.
„Medicii recomandă ca pacienții cu hipertensiune arterială și afecțiuni cardiace să ocolească perioadele foarte calde ale zilei, să evite deplasarea în aceste perioade, să evite efortul fizic în căldură. Deshidratarea se poate produce destul de repede, iar atunci pot să apară amețeli, dureri de cap, insolație.”, a povestit medicul Cătălina Corici, conform sursei citate mai sus.
Specialiștii recomandă în zilele canicularea consumul de multe lichide, evitarea băuturilor alcoolice și a băuturilor pe bază de cafeină.
De altfel, pacienții cu boală cardiovasculară trebuie să își ia des tensiunea pentru a vedea se află în parametrii normali. Medicii mai recomandă purtarea unor pălări sau șepci pe timp de caniculă pentru a ne proteja de razele puternice ale soarelui.
Ce spune directorul ANM despre canicula din România
Elena Mateescu, directorul ANM, a anunțat că urmează zile caniculare pentru România.
„De joi vorbim de o creștere semnificativă a valorilor de temperaturi. Mâine vom înregistra în țara noastră valori de 20 până la 29 de grade.
Joi o să consemnăm cu 5 grade mai ridicate faţă de ziua de miercuri şi deja atingem pragul de caniculă la 35 de grade.
Pe aceeași temăAcest lucru va fi de interes și vineri și chiar sfârșitul de săptămână și, așa cum arată informațiile la acest moment, săptămâna 18-25 iulie și 25 iulie-1 august, deci a 2-a parte a lunii lui Cuptor, va putea fi caracterizată, în medie, de valori de temperaturi mai mari și, din păcate, semnalul pentru un deficit de precipitații semnificativ, fapt care va accentua țara de secetă pedologică extremă, puternică și moderată, dar mai ales în zonele deja unde nevoia de a de apă este una acută.
Vorbim, pentru zonele din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Șana și Maramureș, de secetă pedologică extremă, ceea ce înseamnă numai 250-300 de metri cubi de apă la un hectar, iar valorile optime ar trebui să se situeze între 800-2000 de metri cubi de apă la hectar.
Iată de ce în aceste zone ne confruntăm acum cu această situație. Pentru că valorile cantităților de precipitații în cele 10 luni și iată o decadă din luna lui Cuptor s-au situat în aceste zone, la mai puțin de 40-45 % din cât ar fi normal să cadă în această în acest interval”, a declarat Elena Mateescu, potrivit sursei de mai sus.