Deschiderea școlilor a ajuns, de fapt, în mâinile primarilor. Regulile Ministerului Educației nu au nicio legătură cu realitatea din România!
Ministerul Educaţiei a lăsat toate deciziile importante în seama primarilor: să găsească ei bani pentru tablete şi spaţii, în afara şcolilor, dacă clasele sunt aglomerate.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 20 August 2020, 22:21 | Actualizat: Joi, 20 August 2020, 22:28Şcoala începe în 26 de zile şi guvernanţii fac planuri minunate pe hârtie, potrivite unui sistem de educaţie ideal: cu săpun şi hârtie igienică în băi sau, cel puţin, fără toalete în curte.
În realitate, însă, Ministerul Educaţiei lasă toate deciziile importante în seama primarilor: să găsească ei bani pentru tablete şi spaţii, în afara şcolilor, dacă clasele sunt aglomerate.
Ministerul Educaţiei s-a spălat pe mâini şi de problema şcolilor supra-aglomerate, în care distanţarea socială este imposibilă. Şi a aruncat-o în cârca primarilor. Ei sunt responsabili să găsească alte spaţii, atenţie, adecvate în care să înveţe elevii.
„Căminul cultural e un spaţiu. Cât poate să încapă? O clasă. Avem un singur cămin cultural şi ăla fără încălzire centralizată”, a declarat Gheorghe Rotaru, primar Ţibana, pentru Observator.
Suntem în comuna Ţibana, judeţul Iaşi. Cele zece sate ale comunei au împreună 1800 de elevi. Primarul se simte legat de mâini şi de picioare.
„Să stea unul da, unul nu, ar trebui să vină jumătate din ei la şcoală, jumătate să stea acasă”, a adăugat primarul.
Guvernul e conştient de bolile vechi din sistem. Aşa că, în ciuda normelor internaţionale ce recomandă păstrarea unei distanţe de 1,5 metri între elevi, la noi distanţa recomandată e de un metru. Şi unde nu se poate, trecem la soluţia de avarie: panouri de plexiglas.