Descoperire neașteptată în sângele pacienților vindecați de coronavirus. Teoria anticorpilor se năruie: „Am găsit un indicator mai sensibil al expunerii la COVID-19”
Anticorpii nu sunt unicul semn al unei infecții cu noul coronavirus. Ce au descoperit cercetătorii din Strasbourg în sângele pacienților vindecați de COVID-19
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 25 Iunie 2020, 11:54 | Actualizat: Joi, 25 Iunie 2020, 11:56Un studiu mic, cu rezultate uriașe! O echipă de cercetători de la Universitatea din Strasbourg a ajuns la o concluzie surprinzătoare despre semnele pe care le lasă în organism noul coronavirus.
Potrivit studiului, anticorpii pentru COVID-19 nu sunt singura dovadă a prezenței, la un moment dat, a virusului în organism.
Cercetătorii au analizat nouă pacienți diagnosticați cu noul coronavirus, provenind din șapte familii diferite, și alte opt persoane infectate ulterior, din cadrul acestor familii.
Așa cum era de așteptat, toți cei nouă subiecți inițiali au dezvoltat anticorpi, după ce s-au vindecat. Surpriza a venit în momentul în care a fost analizat sângele celorlalți opt, contacți direcți ai primului grup.
Dintre aceștia, șase au avut rezultate negative la testul de depistare a anticorpilor pentru COVID-19, însă cercetătorii au descoperit un alt tip de celule în sângele lor, ce dovedeau că avuseseră recent o infecţie.
Celulele T, o componentă importantă a sistemului imunitar și care ar putea recunoaște și ataca coronavirusul, au rămas în organismul celor șase timp de 80 de zile după apariția simptomelor de COVID-19.
„Prezenţa celulelor T poate fi un indicator mai sensibil ai expunerii la SARS-Co-V-2 decât anticorpii.
Rezultatele noastre indică faptul că datele epidemiologice bazate doar pe detectarea anticorpilor SARS-CoV-2 pot duce la o subestimare substanţială a expunerii anterioare la virus”, au spus autorii studiului.