Floriile 2021. Tradiții și obiceiuri de Moșii de Florii și Duminica Floriilor
Floriile sau Duminica Floriilor, așa cum este cunoscută sărbătoarea intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, e celebrată de către ortodocși pe 25 aprilie.
Publicat: Miercuri, 21 Aprilie 2021, 17:14 | Actualizat: Duminica, 25 Aprilie 2021, 08:20Legenda spune că, înainte de a intra în Ierusalim, Iisus Hristos l-a înviat pe Lazăr. Despre el se crede că era un fecior tânăr, chiar fratele fetei care s-a cununat cu Dragobete.
Conform tradiției, Lazăr a plecat cu oile la păscut, lăsând-o pe mama lui să facă un desert: plăcintă. Era sâmbătă și grăbit să culeagă muguri pentru animale, a urcat un deal care i-a adus moartea.
Legenda spune că Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor pe care mama sa le gătea. De aceea, femeile de la sate au obiceiul să gătească, în sâmbăta de dinaintea Floriilor, plăcinte de post. Ele le împart aducând ofrandă morților.
Pe aceeași temăTradiții și obiceiuri de Moșii de Florii 2021
Există mai multe tradiții și obiceiuri de Florii, dincolo de împărțirea plăcintelor de post în numele morților.
În dimineața zilei de Moșii de Florii femeile duc ramuri de salcie la Biserică, acolo unde sunt sfințite. Mai apoi, acestea sunt agățate prin gospodărie sau alte locuri. După ce trec Sărbătorile Pascale, ele se pun la icoană, unde se păstrează tot restul anului.
De asemenea, în unele localități din sudul țării, în fața lăcașurilor de cult ortodoxe, oamenii intonează cântece religioase care amintesc de moartea și învierea lui Lazăr.
În Sâmbăta Floriilor, se respectă și tradiția ceremoniei numite Lăzărița. Aceasta este dedicată în exclusivitate fetelor și este structurată după modelul colindelor.
Pe aceeași temăLa Lăzărița, o fată se îmbracă în mireasă și colindă ferestrelor caselor unde au fost primite. Obiceiul spune că Lăzărița trebuie să se plimbe cu pași domoli, înainte și înapoi, în cercul format de colindatoarele care spun povestea pastorului Lazăr.
Tradiții și obiceiuri în Duminica Floriilor 2021
În Duminica Floriilor, din popor se spune că nu este bine să te speli pe cap căci vei albi înainte de vreme. Dacă este neapărat necesar, este recomandat să fie folosită apă sfințită. De asemenea, se spune că acela care face fapte bune în această zi are șanse să i se împlinească orice dorință.
Tradiția spune că în Duminica Floriilor 2021, fetele trebuie să-și scoată zestrea la soare pentru a își găsi ursitul. Pentru bunăstare, hainele trebuie aerisite, iar obiectele din casă reînoite.
Pentru dragoste, fetele mari din Banat şi Transilvania pun o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, acestea folosite ca talismane pentru dragoste şi sănătate.
Ce nume sunt sărbătorite de Florii 2021
Lista numelor care se sărbătoresc de Florii este lungă. Pe ea se regăsesc următoarele prenume: Florin, Viorel, Florian, Florea, Florentin, Florinel, Trandafir, Bujor, Floricel, Margarit, Crin, Viorica, Florentina, Florica, Floarea, Florina, Garofița, Iris, Anemona, Micșunica, Romanița, Panseluța, Crizantema.
Pe aceeași temăAlte nume care se sărbătoresc de Florii 2021 sunt: Brânduşa, Camelia, Codrin, Codrina, Codruţ, Crina, Delia, Florentina, Iasmin, Iasmina, Laura, Iris, Narcis, Narcisa, Roza, Rozalia, Laur, Violeta, Viorica, Viorel.
Persoanele care poartă prenume precum Florina, Viorica, Margareta, Narcisa, Lăcrămioara, Viorel, Florin, trebuie să fie serbate în duminica de Florii. Cele mai frumoase mesaje de Florii trebuie să ajungă la ei. Pentru a-ți ușura alegerea, îți oferim o serie de mesaje de Florii, felicitări și urări pentru a le trimite celor dragi gândurile tale.