Gardul vecinului, motiv de dispută. Cine plătește cheștuielile în cazul deteriorării gardului de demarcație
Mulți români au ales în ultimul timp să se mute la casă. Aceștia se bucură mai mult de natură și de liniște, însă nu trebuie să uite de vecini. Legea este clară când vine vorba de conflictele între vecini.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 05 Aprilie 2024, 14:30 | Actualizat: Vineri, 05 Aprilie 2024, 14:31Mulți își doresc să locuiască la curte, însă puțini sunt cei care știu că asta vine cu o sumedenie de responsabilități. Departe de zgomotul orașului, intervin alte probleme care pot perturba liniștea.
Pe aceeași temăGardul vecinului, motiv de dispută. Cine plătește cheștuielile în cazul deteriorării gardului de demarcație
Conform legii, sunt câteva aspecte care trebuie luate în considerare atunci când vine vorba de gestionarea situațiilor conflictuale cu vecinii.
Pe aceeași temăNu sunt rare ocaziile în care se iscă diferite conflicte între vecini din cele mai mărunte lucruri, precum un copac care umbrește curtea celuilalt, animalele zgomotease sau gardul.
Lucrurile se pot remedia atât pe cale amiabilă, cât și ținând cont de prevederile legale. Pentru a aplana situațiile de conflict sau pentru rezolvarea lor legală este imperios să se cunoască legile în vigoare.
Astfel că, potrivit unei surse, în cazul în care gardul dintre vecini se deteriorează, iar ambele părți se acuză reciproc, legea poate interveni pentru a clarifica situația.
Conform sursei menționate anterior, totul, de la regulile de zonare până la orice alt concept juridic coplex, poate influența care vecin este responsabil pentru achitarea facturilor.
Pe aceeași temăÎn cazul unui gard construit la limita proprietății, care reprezintă o linie de proprietate comună, pot apărea discuții aprinse atunci când apare nevoia de reparare.
Dacă acesta a fost construit de comun acord, iar deteriorarea s-a produs din vina unuia dintre vecini, atunci acesta este responsabil pentru achitarea reparațiilor necesare. În acest caz se poate depune și o plângere pentru distrugere.
În mod normal, ambii vecini trebuie să se ocupe de întreținerea și repararea gardului de separare, costurile împărțindu-se echitabil, împărțind cheltuielile în mod egal. La acestea pot intra și amenajarea terenului, pe lângă costurile pentru gardul propriu-zis.
Acestea sunt situații în care vecinii se înțeleg pe cale amiabilă. Însă de multe ori este nevoie să se aplice legea, din diferite motive. Cel mai indicat este să se ia la cunoștință legislația și să se aplice corespunzător.
Pe aceeași temăRelația cu vecinii se poate deteriora foarte rapid, iar pentru o viață liniștită este indicat să se aplaneze conflictele înainte de a degenera. Toată liniștea mult visată se poate risipi dacă nu există asumare a responsabilității și empatie, indiferent de tipul de locuință ales.