Genul liric la Simulare Limba Română, VIII-a. Ce este genul liric și care sunt capcanele subiectelor
Simulare Evaluare Națională Limba Română, pentru elevii de clasa a VIII-a. A picat genul liric, poezia ”Stai și-asculți sub ramuri… de Șt. O. Iosif”. Vezi ce este genul liric și capcanele subiectelor de la Simularea Evaluării Naționale.
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Luni, 11 Martie 2019, 15:27 | Actualizat: Luni, 11 Martie 2019, 15:38Simulare Evaluare Națională Limba Română, pentru elevii de clasa a VIII-a. A picat genul liric, poezia ”Stai și-asculți sub ramuri… de Șt. O. Iosif”. Vezi ce este genul liric și capcanele subiectelor de la Simularea Evaluării Naționale.
Subiecte Simulare Evaluare Națională 2019, Clasa a VIII-a. Genul liric
La primul, subiect, notat cu 40 de puncte, elevii au făcut ”cunoștință” cu genul liric. Este vorba de poezia ”Stai și-asculți sub ramuri…” a lui Ștefan Octavian Iosif.
La ultima cerință a subiectului I, elevii au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motiveze apartenența la genul liric a poeziei Stai și-asculți sub ramuri… de Șt. O. Iosif.
Subiecte Simulare Evaluare Națională 2019, Clasa a VIII-a .
Stai și-asculți sub ramuri albe
Cum departe geme vîntul
Și privești la cer prin ceața
Care-nvăluie pămîntul.
Vezi și crînguri, vezi și câmpuri
Triste și pustii, departe:
Iarnă-n suflet, iarnă-n fire,
Iarnă afli-n orice parte…
Însă crăngile se scutur’
Fără veste. – Abătut,
Crezi că valuri de zăpadă
Peste tine-au căzut.
Ah, nu-s valuri de zăpadă!
Tresărind din vis, te sperii:
Plouă flori mirositoare,
Joacă razele puzderii*.
Farmec fioros de dulce!
Iarna se preschimbă-n vară,
Fulgii se preschimbă-n floare, –
Inima iubește iară…
Ce este genul liric și cum se motivează apartenența unui text la genul liric
Conform definiției, genul liric este o operă literară în care autorul își exprimă gândurile și sentimentele în mod direct, utilizând numeroase procedee artistice (imagini artistice și figuri de stil).
Trăsăturile genului liric cuprind următoarele aspecte:
Modurile de expunere tipice sunt descrierea și monologul liric. În text sunt prezente mărcile lexico-gramaticale ale eului liric (pronume și verbe la persoană I sau a II-a, singular sau plural, interjecții, verbe la mod imperativ)
În textul liric se utilizează numeroase procedee artistice precum imagini artistice (vizuale, auditive, dinamice, olfactive) și figuri de stil (epitete, metafore, comparații etc.), iar parțile de vorbire predominante sunt substantivele și adjectivele (specifice descrierii)
Cum argumentezi apartenența unui text dat la genul liric
Pentru a argumenta apartenența la genul liric, trebuie să ai în vedere definiția acestuia, adaptând-o la textul dat, în cazul nostru - poeziei de Șt. O. Iosif.
De asemenea, în argumentare se precizează tema, semnficația titlului și a structurii, se scoate în evidență expresivitatea textului, marcată de sentimente, atmosfera și procedeele artistice folosite de poet în versurile sale.
De asemenea, se extrag mărcile lexico- gramaticale ale eului liric și se precizează rolul acestora. Se menționează modurile de expunere caracteristice liricului, descrierea și monologul liric, precum și rolul acestora.
La punctul II, elevii de clasa a VIII-a au avut de realizat o compunere despre o întâmplare la muzeu.
A1.ro a publicat baremul de corectare pentru simularea la Evaluarea Națională 2019, Limba Română. Vezi aici ce notă ai putea lua, în funcție de punctaj.
Subiecte Simulare Evaluare Națională. Avem Subiectele! Ce a picat la Limba Română a-VIII-a
Barem de corectare Simulare Evaluare Limba Română, a VII-a. Cum trebuiau rezolvate subiectele
Subiecte Simulare Evaluare Națională. Avem subiectele! Ce a picat la Limba Română, a VII-a