Înălțarea Domnului 2019: De ce se sărbătorește și Ziua Eroilor
Înălțarea Domnului este marea sărbătoare creștină ce comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos. Află de ce se sarbatoreste si Ziua Eroilor ca sărbătoare națională a poporului român
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Joi, 06 Iunie 2019, 08:17 | Actualizat: Joi, 06 Iunie 2019, 08:17Înălțarea Domnului este marea sărbătoare creștină ce comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere. Popular, această sărbătoare se mai numește și Ispas sau Paștele Cailor. Tot pe 6 iunie, în Ziua Înălțării se sărbătorește Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român
Înălțarea Domnului, sărbătoare notată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, se sărbătorește în fiecare an în joia din săptămâna a șasea după Paști, la patruzeci de zile după Învierea Mântuitorului. În 2019, Înălțarea pică în calendarul ortodox, joi, 6 iunie.
Tot joi, 6 iunie 2019, în ziua Înălțării, românii sărbătoresc Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională în care se comemorează bărbații și femeile care au murit în timp ce serveau în forțele armate. Ziua Eroilor se sărbătorește în Ziua de Înălțare datorită Decretului-lege 1693/4 din mai 1920 care a stabilit ziua comemorării eroilor străini și pe cei români odată cu Înălțarea. În plus, această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatul de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat prin semnarea tratatului la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora.
În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948 data a fost schimbată la 9 mai, dar după s-a revenit la data inițială. De asemenea, pomenirea eroilor în ziua de Înălțarea Domnului a fost hotărâtă și de Sfântul Sinod în anul 1920 și consfințită apoi prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 și 2001 ca sărbătoare națională bisericească.
Înălțarea Domnului este marea sărbătoare creștină ce comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere. Popular, această sărbătoare se mai numește și Ispas sau Paștele Cailor. Tot pe 6 iunie, în Ziua Înălțării se sărbătorește Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român.
Înălțarea Domnului, sărbătoare notată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, se sărbătorește în fiecare an în joia din săptămâna a șasea după Paști, la patruzeci de zile după Învierea Mântuitorului. În 2019, Înălțarea pică în calendarul ortodox, joi, 6 iunie.
Înălțarea Domnului, ca și eveniment biblic, reprezintă unul dintre momentele-cheie ale creștinătății. Se spune că timp de 40 de zile de la Înviere, Iisus le-a descoperit de mai multe ori Apostolilor că a înviat din morți. La sfârșitul celor 40 de zile, Iisus se arată din nou Apostolilor cărora le făgăduiește trimiterea Duhului Sfânt, după care înalță pe un nor și îi binecuvântează. Înlțarea Domnului sau Ispasul reprezintă ultimul eveniment din viața pe Pământ a lui Iisus Hristos, acesta continuându-și ”prezența pământească” prin Duhul Sfânt. Înălțarea Domnului sau Ispasul abundă în tradiții și superstiții pe care oamenii le țin din cele mai vechi timpuri și până în prezent. Află aici simbolistica acestei sărbători și ce nu trebuie să facă credincioșii în această zi importantă.
De asemenea, Ziua Eroilor este marcată și ea prin evenimente deosebite, atât în București cât și în țară. Ministerul Apărării Naționale ( MApN) a organizat, cu această ocazie, ceremonii militare și religioase în toate marile garnozoane din țară. În Capitală, evenimentele dedicate zilei Eroilor se vor desășura după urmatorul program:
- ora 10.00, la Cimitirul Israelit „Filantropia” va fi organizată o ceremonie de depuneri de coroane de flori;
- ora 12.00, ceremonii de depuneri de coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut (din Parcul Carol I), la Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatre de operaţii şi pe teritoriul României (Parcul Tineretului), la Monumentul Eroilor Patriei (Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”), la Cimitirul militar Ghencea și la Cimitirul Eroilor Revoluţiei;
- ora 15.00, o ceremonie de depuneri de coroane de flori la Monumentul și Biserica Eroilor Martiri Timișoreni, orașul Popești-Leordeni.
- De asemenea, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” organizează marți, 4 iunie, de la ora 12.00, la Palatul Cercului Militar Național, Adunarea omagială dedicată Zilei Eroilor.
De asemenea, depuneri de coroane și jerbe de flori se vor desfășura, cu sprijinul reprezentanțelor diplomatice ale României, la cimitirele și monumentele/operele comemorative dedicate ostașilor români din Armenia, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Federația Rusă, Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.
Ziua Eroilor, sărbătorită pe 6 iunie 2019 amintește de cei peste 330.000 de militari români care şi-au pierdut viaţa în urma Primului Război Mondial. Ca și zi de sărbătoare națională, în toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele la ora 12.00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.
Citește și:
Înălțarea Domnului: Ce nu ai voie să faci în ziua când Iisus s-a ridicat la Ceruri
Înălțarea Domnului 2019. Cea mai puternică rugăciune pentru eroii neamului