Sfaturi prețioase de la medici! Infertilitatea, una dintre marile probleme ale ultimilor ani. Care sunt cauzele, simptomele și tratamentele
Infertilitatea este una dintre marile probleme ale ultimilor ani, pe care o întâmpină tot mai multe cupluri. Studiile nu sunt deloc încurajatoare. În 2018, spre exemplu, cifrele strânse de Asociația de Reproducere Umană din România arătau că 16,8% din populația fertilă studiată s-a aflat sau se află într-o situație de infertilitate.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 27 Iulie 2020, 15:47 | Actualizat: Luni, 27 Iulie 2020, 15:52Matematic, asta înseamnă unul din șase cupluri. Cauzele sunt multe. Ne căsătorim din ce în ce mai târziu, aşteptăm mai întâi să ne realizăm social. În plus, bărbaţii români acceptă cu greu ideea că ar putea avea o problemă de infertilitate. Care sunt cauzele, simptomele și tratamentele.
"Raman 20% , din aia 20%, maxim 10%, obtin sarcina in al doilea an de incercare, per total aproape 90 la suta din pop obtine sarcina dupa primii doi ani dar nu avem timp sa asteptam acesti doi ani, cu atat mai mult la o pacienta care depaseste 35 de ani, pt ca treb sa ne miscam mai repede", spune Chadi Muheidli, medic primar ginecolog.
Şi totuşi, care este momentul în care femeile trebuie sa se adreseze specialiștilor?
"Daca incercam de un an de zile, chiar daca nu incercam activ si nu ne am pus in cap, dar daca trece un an si nu s-a intamplat sarcina, trebuie sa ajungem la un control la medicul ginecolog care se ocupa de infertilitate, mai spune Chadi Muheidli", medic primar ginecolog.
De aici încep analizele si investigatiile.
"Dintre cauze as mentiona 50% de cauza feminina, 30% de cauza masculina si 20% de cauza inexplicabila. Factorii comuni care pot afecta partnerul masculin dar si feminin sunt factorii genetici , de mediu , fumatul, bolile sistemice, afectiunile endocrie", spune Doina Buzatu, medic ginecolog.
"La cauzele feminine, prima cauza e patologia tubara, trompele infundate, din cauza unei anexite se pot inunda, dupa o extrauterina, cand se scote o trompa, putem sa avem ovarele polichistice, care in mod natural au ovultie rara sau foarte rara, rezerva uterina scazuta. Si cauzele uterine care pot fi un polip sau un fibrom", Chadi Muheidli, medic primar ginecolog.
Cauzele, iată, sunt multe. La fel şi efectele. Între altele, infertilitatea poate demotiva partenerii. Cei doi trebuie sa ramana calmi și răbdători unul cu celălalt și mai ales să se susțină reciproc.
"Cel mai mai important e sa mearga impreuna la evaluarile de fertilitate, uneori lucrurile pot avea o cauza multipla si e util sa mergem cu investigarea in paralele a femeii si barabtului, vom castiga timp in acest fel", Prof.Dr. Corin Badiu.
"Ideal ar fi sa vina amandoi la prima discutie si se face un set minim de analize pentru amandoi, doamna face analize hormonale ca sa vedem functia ovariana, inclusiv rezerva ovariana face analize bacteriologice si Papa Nicolau, analize de trompe, spune Chadi Muheidli", medic primar ginecolog.
Printre factorii care pot favoriza aparitia infertilitatii sunt consumul de alcool si tigari, obezitatea, sedentarismul, expunerea la substante chimice toxice, stresul, dar si varsta inainta a viitoarei mame. Conform specialistilor, declinul perioadei fertile apare in jurul varstei de 35 de ani.