La doar 14 ani, o copilă din Botoșani a devenit mamă. Ce le-a spus medicilor despre tatăl bebelușului
1 iunie 2020, Botoșani, România: În ziua în care ar fi trebuit să se bucure de copilărie, o fată de 14 ani devenea mamă. Iubitul minorei, mult mai mare decât ea, spune că o așteaptă acasă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 03 Iunie 2020, 11:33 | Actualizat: Miercuri, 03 Iunie 2020, 11:34Care ar trebui să fie preocupările unei fete de 14 ani? Școala, prietenii, joaca, nu? Pentru prea multe copile din România, realitatea este cu totul alta.
La doar câteva luni după ce a împlinit 14 ani, o fetiță din Botoșani și-a încheiat deja copilăria, după ce a adus pe lume un bebeluș.
Minora, care provine dintr-o comună din marginea judeţului Botoșani, a dat naştere unui băieţel de 3.690 de grame. Adolescenta a născut în maternitate, prin cezariană, iar în prezent atât ea, cât şi copilul sunt sănătoşi şi aşteaptă să fie externaţi, scrie monitorulbt.ro.
Întrebată, în spital, despre tatăl copilului, fata a dezvăluit că este un tânăr de 22 de ani, care abia așteaptă să îi primească acasă.
Potrivit statisticilor, în primele cinci luni din 2020 la Maternitatea Botoşani s-au născut 995 de copii, iar 35 dintre aceştia au fost aduşi pe lume de mame minore. Potrivit cadrelor medicale, în acest an a crescut ponderea de naşteri la 15-16 ani, iar trei fete au născut la 14 ani în această primăvară.
Educația sexuală în școli, subiect controversat
Georgia Gradu, preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor, susţine că şcoala nu vine în sprijinul elevilor, când vine vorba de educaţie sexuală.
„Este practic inexistentă şi la noi este foarte mare nevoie de ea. În relaţia cu părinţii mi-a fost foarte greu, nu-ţi vine uşor să vorbeşti despre asta. Este vorba de intimitate. Mometan, internetul este o variantă”, a declarat Georgia.
Dan Barna, președintele USR, a făcut apel la Ludovic Orban și Marcel Ciolacu să ia măsuri față de o „iniţiativă nocivă din Parlament, care a fost strecurată pe ascuns”, şi care, susține acesta, poate avea consecinţe grave asupra viitorului copiiilor din România.
„Într-o lume modernă, educaţia e cheia către o viaţă reuşită. Să le negi copiilor dreptul la educaţie pentru sănătate, şi respectiv la educaţie sexuală, în baza unor frici medievale în situaţia în care informaţiile circulă în toate formele posibile pe orice ecran digital, este un gest de egoism şi iresponsabilitate tocmai pentru viitorul copiilor.
Copiii se protejează prin informaţie şi educaţie, nu prin obscurantism şi frică. Această abordare ne-a adus în situaţia de a avea cel mai mare număr de mame minore din Uniunea Europeană”, spune Dan Barna.