Medic infecționist, despre creșterea numărului de cazuri de coronavirus, înainte de al doilea val de relaxare a măsurilor. Scenarii după 1 iunie
Au fost 17 decese provocate de coronavirus, anunţate luni, iar numărul de cazuri de îmbolnăviri din ultimele 24 de ore a fost de 213, fiind înregistrată a treia zi consecutivă de creștere. Ce spun medicii despre numărul nou de îmbolnăviri? Există motive de îngrijorare în România, în condițiile în care autoritățile se pregătesc de un nou val de relaxare a măsurilor, de la 1 iunie?
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 25 Mai 2020, 18:21 | Actualizat: Luni, 25 Mai 2020, 18:41Medicul infecționist Adrian Marinescu susține că numărul infectărilor se află în grafic, însă nu exclude posibilitatea de creare a unor noi focare de Covid-19.
"Este în ultimele zile o creștere ușoară de cazuri de coronavirus în România. Doar că eu zic că sunt niște cifre rezonabile. E a 11-a zi din momentul relaxării, și acesta e un element important, având în vedere că în toate țările unde a fost relaxarea a fost o creștere a numărului de cazuri. Gândiți-vă că există un număr mare de cetățeni care s-au întors în România în această perioadă, din zone roșii sau nu. Legat de numărul celor care sunt în autoizolare există și această regulă, care spune că în momentul în care se întorc din zoneel cu risc trebuie să rămână în monitorizare. Aș lua în calcul și partea pozitivă a lucrurilor. În Europa și cam în toate țările e acest tren descendent, în așa fel încât riscul, chiar și în țările care au avut multe cazuri înainte, e mai mic. Eu cred că următoarea săptămână va fi importantă. Probabil că aceste creșteri vor mai exista, dar vor fi creșteri destul de echilibrate, în așa fel încât în final tot către o curbă descendentă vom merge", a explicat Adrian Marinescu, medicul de la Matei Balș, la Antena 3.
Teorie susținută și de un medic de la Spitalul Militar Central din Capitală
"Oamenii nu trebuie să facă rabat de la aceste măsuri de protecție, pentru că este cât se poate de clar că vom înregistra o creștere a numărului de îmbolnăviri. De aici înainte, probabil că din punct de vedere epidemiologic, lucrurile se vor caracteriza prin apariția unor focare izolate care au potențialul să destabilizeze situația epidemiologică prin răspândirea infecției", a spus medicul infecţionist Valeriu Gheorghiţă.