Miercurea albă, prima zi de după Paște este sfântă! Ce interdicții trebuie să respecți
Miercurea din Săptămâna Luminată poartă numele de Sfânta Mercurie. Nu este o zi oarecare deoarece trebuie respectate anumite reguli pentru a-ți merge bine tot anul.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 22 Aprilie 2020, 11:57 | Actualizat: Miercuri, 22 Aprilie 2020, 12:03Miercurea albă, prima zi de după Paște 2020. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de „nunta şoarecilor”. Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă.
Ce este interzis să faci în Săptămâna Albă
În Săptămâna Luminată, nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice, slujbele fiind reluate după Duminica Tomii. Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduiala specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii. Așadar și cântările acestei slujbe vorbesc de biruința Vieții asupra morții.Î
În popor se spune că Săptămâna Luminată este consacrată morţilor.
Săptămâna Mare. Cea mai puternică rugăciune
Miercurea albă, prima zi de după Paște 2020. Aceasta este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor. Cei care mor în ziua de Paşti şi în prima săptămână de după Paşti merg direct în Rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, pentru că lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt închise, potrivit unor credinţe populare. Altele descriu că acela care se naşte în această săptămână va fi un om norocos.
Calendar ortodox 22 aprilie. Rugăciunea zilei de Miercuri
”Doamne, Dumnezeul meu, osândit stau înaintea feței Tale celei sfinte, și-mi mărturisesc nevrednicia, neputință și sărăcia mea cea mare. Pentru această mă rog Ție: O, izvor dulce și noianul îndurării, deschide stavilele cerului și plouă asupra mea bunătățile îndurării Tale, pentru că să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl și să curățesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căința tare și adevărată. Și că să-mi dai acest dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic:
O, învățătorule al pocăinței și mărite Proorocule, care ești mai mare decât toți proorocii, precum însuși Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfântă Evanghelie, tu care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu care L-ai botezat în Iordan și ai văzut cerurile deschizându-se, tu care ai auzit glasul Părintelui ceresc și ai văzut pe Duhul Sfânt că un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu care stai în cer înaintea Judecătorului veșnic, și fă-L să se îndure de mine, căci ai multă îndrăzneală la iubirea Lui.
Întinde mână aceea cu care L-ai botezat și strică cugetele mele cele rele și mă întărește să-mi petrec viață pe calea cea bună a lui Dumnezeu”.