Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat când şi cum revin elevii la cursuri, după vacanța de o lună de zile
Ministrul Educaţiei a anunțat că elevii vor relua cursurile pe 5 mai 2021, cu excepţia celor din clasele terminale. Cum se va învăța fizic.
Publicat: Marti, 27 Aprilie 2021, 11:59 | Actualizat: Marti, 27 Aprilie 2021, 12:39Sorin Cîmpeanu a anunţat că vrea ca toţi elevii din clasele terminale să revină în bănci după vacanţa de primăvară, indiferent de scenariul în vigoare.
Elevii vor relua cursurile în format fizic din 5 mai. Cei din clasele terminale vor reveni în bănci mai târziu cu cinci zile, adică pe 10 mai, în formulă completă, nu în ture.
Ministrul Educației a trimis o solicitare oficialilor din Sănătate pentru a permite desfășurarea orelor indiferent de situația epidemiologică: "Această lună este foarte importantă pentru pregătirea lor, nu se justifica condiţia de înjumătăţire a efectivelor de elevi în clasele terminale în conditiile în care, în aceaşi şcoală, în condiţii similare, suprafeţe identice, cei de clasa a patra pot veni la şcoală cu efectiv complet", a spus Sorin Cîmpeanu, care consideră că în cazul în care elevii nu vor reveni în bănci, recuperarea materiei nu va mai fi posibilă, potrivit Observator.
Când ar putea fi recuperată materia pierdută
Ministrul Educației a precizat că a solicitat, încă o dată, introducerea testelor de salivă în şcoli: "Este vorba despre testarea elevilor care prezintă simptome specifice în timpul procesului de invatamant, precum si a elevilor care au luat la cunostinta ca sunt contacti ai unor cazuri confirmate. Ele trebuie sa fie validate ulterior printr-un test pcr, dar sunt un instrument foarte important pentru a asigura protectia sanitara", a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Pe aceeași temăSorin Cîmpeanu crede că programul de recuperare a materiei de până în prezent a fost prea scurt. Acesta a propus extinderea recuperării în vacanţa de vară, dar şi pe parcursul anului şcolar 2021-2022.
Elevii din clasele a opta vor începe Evaluarea Naţională pe 22 iunie 2021, iar elevii de clasa a XII-a vor începe Bacalaureatul pe 28 iunie 2021.
Cum s-a modificat structura anului școlar 2020-2021
Structura anului școlar a suferit modificări. Semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână, iar evaluările de la clasele primare au fost reprogramate pentru finalul lunii mai.
Examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională nu au suferit modificări.
„Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite conform calendarului deja aprobat și cunoscut, respectiv 22 – 25 iunie pentru probele scrise ale examenului de Evaluare Națională și 28 iunie – 1 iulie pentru probele scrise ale examenului de Bacalaureat. La examenul de Bacalaureat, probele de competențe vor fi echivalate conform unor proceduri elaborate de către Ministerul Educației. Se vor susține competențele digitale pentru promoțiile anterioare.
Semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale, la care nu avem niciun fel de reducere, niciun fel de modificare. Este vorba de clasa pregătitoare, clasele I-VII, și clasele IX-XI, acestea urmând a finaliza semestrul II în data de 25 iunie, spre deosebire de 18 iunie, cum era planificat.
Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și pretestările PISA rămân programate cu prezență fizică în toate școlile care funcționează în localități necarantinate. Evaluarea națională pentru elevii de clasa a II-a se reprogramează din perioada 20-23 aprilie pentru perioada 25-28 mai”, sunt câteva dintre precizările ministrului Sorin Cîmpeanu, ca urmare a modificării structurii anului școlar.