Ar putea fi deschise grădinițele particulare după 15 iunie? Monica Anisie, noi precizări despre o eventuală reluare a activităților educaționale: "M-au rugat să le redeschid"
Monica Anisie, ministrul Educației, a făcut noi precizări despre posibila redeschidere a grădinițelor particulaore. Reprezentanţi ai învăţământului particular i-au cerut permisiunea de a redeschide grădiniţele.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 09 Iunie 2020, 14:20 | Actualizat: Marti, 09 Iunie 2020, 15:02- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Răspunsul întârzie să apară din cauză că până la 15 iunie România se află în stare de alertă și doar după această etapă autorităţile vor reevalua situaţia şi vor face noi precizări, a spus Anisie, potrivit adevărul.ro
Monica Anisie a mai spus că a avut întâlniri cu reprezentanţi ai educaţiei private şi că aceştia au propus ca grădiniţele particulare să fie redeschise după 15 iunie, numai pentru activităţi educaţionale.
„Răspunsul a fost să aşteptăm până la momentul în care vom avea o evaluare a măsurilor de relaxare, care au fost de la 1 iunie şi până la 15 iunie, când încetează starea de alertă. Depinde de această evaluare pe care Ministerul Sănătăţii o va face. Dacă va fi bine, grădiniţele particulare au anunţat deja că sunt dispuse să redeschidă pentru activităţile educaţionale, cu respectarea măsurilor de siguranţă”, a spus Monica Anisie.
Dacă România se va confrunta cu un al doilea val al pandemiei de coronavirus, din toamnă, elevii ar putea merge prin rotație la școală. Un alt scenariu luat în calcul de Ministerul Educației este ca orele de curs să se desfăşoare în containere sau în corturi amplasate în curtea şcolilor.
„Sunt mai multe scenarii pe care le iau în calcul colegii din cadrul Ministerului Educaţiei, printre care şi acesta (n.r. - al venirii elevilor prin rotaţie la şcoală,în timp ce alţii participă la lecţii online), iar în această perioadă vom analiza şi alte propuneri, dar ne vom uita şi la modelele pe care le-au dezvoltat alte state europene, pentru că şi acolo s-au confruntat cu aceeaşi situaţie cu care ne confruntăm şi noi, adică lipsa aceasta a infrastructurii.
Să ştiţi că sunt state în care au fost găsite soluţii, în care au fost aduse în curtea şcolii containere sau corturi, în aşa fel încât să se realizeze această distanţare fizică. Vom analiza şi noi în cadrul ministerului şi să sperăm, totuşi, că de la toamnă nu vom mai avea altă perioadă de îmbolnăviri”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației.
Monica Anisie: Într-o clasă sunt 30 de elevi, dar, pentru respectarea distanțării fizice, ar trebui să fie doar 10
Monica Anisie a explicat că este vorba despre clasele suprapopulate la acest moment, neexistând condiţii pentru respectarea regulilor de distanţare impuse de Ministerul Sănătăţii.
„Ştim cu toţii că într-o clasă sunt 30 de elevi, poate chiar şi mai mulţi, şi aşa cum prevede ordinul Ministrului Sănătăţii, trebuie să existe o distanţare de 2 metri în faţă, în spate, în lateral stânga, dreapta. Asta ar presupune că, într-o sală de curs, ar trebui să intre maximum 10 elevi.
De aceea spuneam că Ministerul Educaţiei se gândeşte, împreună cu autorităţile publice locale, să găsească soluţii pentru ca de la toamnă – repet, numai dacă va exista cel de-al doilea val, aşa cum prevăd specialiştii – să găsim soluţia în aşa fel încât să nu îi expunem pe elevi în niciun fel.
Deocamdată însă, aşa cum se ştie, am reluat cursurile de pregătire pentru elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a şi ne pregătim pentru examenele naţionale”, a adăugat ministrul Educaţiei.