Noi măsuri de relaxare de la 1 iunie 2021. Se dă startul petrecerilor, nunților și botezurilor. Câte persoane pot participa
De la 1 iunie creşte gradul de ocupare în hotelurile de pe litoral, se deschid spaţiile de joacă şi va fi permis accesul la piscine, cu limitarea numărului de persoane. Au fost anunţate şi condiţiile pentru desfăşurarea festivităţilor de absolvire, a nunților, botezurilor și parastaselor.
Publicat: Vineri, 28 Mai 2021, 12:48 | Actualizat: Vineri, 28 Mai 2021, 15:13De la 1 iunie, creşte numărul de participanţi la evenimentele în aer liber, cu condiţia să fie vaccinaţi, trecuţi prin boală sau cu test. Printre noile relaxări se regăsesc şi condiţiile în care se vor deschide cluburile, barurile și discotecile de la 1 iunie, potrivit news.ro.
Obligativitatea purtării măştii va fie eliminată în birourile în care sunt cel mult 5 persoane, toate vaccinate.
Se redeschid locurile de joacă în spaţii închise, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi sub condiţia ca însoţitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfăşurării activităţii).
Pe aceeași temăCondițiile de participare la nunți, botezuri, mese festive și parastase
”Art.3 - (1) Se propune ca organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) să fie permisă începând cu data de 01.06.2021, cu participarea a maxim 70 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.
Pe aceeași temă(2) În condițiile stabilite la alin. (1) organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și este asigurată o suprafață de minim 4 mp/persoană.” se arată în hotărărea aprobată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
Dovada vaccinării la nuntă! În ce condiții trebuie arătat documentul medical
Cei care organizează nunți în săli cu capacitate maximă trebuie impună participanților să aducă și dovada că s-au vaccinat, spune șeful DSU, Raed Arafat.
„La intrare sau cine invită trebuie să se asigure că au fie pe telefon, fie hârtia care demonstrează că au fost vaccinate. În cazul unui control, dacă persoanele care se găsesc la interior nu sunt cu astfel de documente, atunci răspunde organizatorul”, spune Raed Arafat.
El precizează că organizatorul, dacă decide că vrea să depășească plafonul impus, trebuie să se asigure de faptul că invitații sunt vaccinați. „La invitație trebuie să spună <vă rugăm să aduceți documentul care dovedește că ați fost vaccinat>. Dacă cineva nu are documentul, organizatorul răspunde. Creșterea capacității la nunți, la săli de sport și la orice eveniment este decizia organizatorului. Există un plafon până unde te duci fără să crești capacitatea, iar atunci te duci pe regulile generale - testare, vaccinare, trecere prin boală, dar dacă aduci oameni la capacitate maxină, atunci trebuie să te asiguri că toate persoanele au dovadă. (...) Și proprietarul, administratorul, trebuie să se asigure că se respectă regulile pe teritoriul lui”, adaugă șeful DSU, potrivit Observator.
El spune că vor fi controale și că, în caz de nereguli, vor fi aplicate sancțiuni. Raed Arafat precizează că dacă un invitat prezintă un certificat de vaccinare fals, răspunderea îi aparține.