Antena

Noi simptome ale coronavirusului, descoperite! Medici din linia I, semnal de alarmă! „Au apărut, la unii pacienți, înainte de semnele de COVID-19 cunoscute”

Noi simptome ale noului coronavirus au fost observate de medici aflați în linia I în lupta cu pandemia de COVID-19. Unele semne mai puțin cunoscute ale infectării au apărut, la unii pacienți, înainte de cele știute, precum problemele de respirație.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 25 Mai 2020, 09:04 | Actualizat: Luni, 25 Mai 2020, 09:06
Noi simptome ale coronavirusului, descoperite! Medici din linia I, semnal de alarmă! „Au apărut, la unii pacienți, înainte de semnele de COVID-19 cunoscute”
profimediaimages.ro

Medicii încearcă să înțeleagă dacă una dintre țintele noului coronavirus este chiar creierul persoanelor infectate.

Doctori din mai multe țări au raportat că pacienții care au făcut forme severe de COVID-19 au prezentat stări de confuzie, chiar delir sau au avut semne de alte tulburări mintale.

Un pacient cu COVID-19 nu mai știa cine și unde este

Medicii din linia întâi au dat un semnal de alarmă, observând că mulți dintre acești pacienți prezintă în mod straniu manifestări similare.

De exemplu, un pacient - un bărbat trecut de 50 de ani - a fost internat în spital după ce a fost găsit confuz, agitat și incoerent, toate fiind semne ale unor schimbări neurologice drastice. La început, medicii au crezut că are meningită. Nu l-au suspectat de Covid-19, pentru că bărbatul nu avea simptome respiratorii specifice.

Spre surpriza lor, însă, bărbatul a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus, o procedură standard a respectivului spital, aplicată tuturor pacienților.

Ce trebuie să faci când mergi la mare, ca să nu te infectezi cu noul coronavirus! Regulile esențiale, la plajă! „În acest fel, COVID-19 nu are nicio șansă!”

Abia după ce bărbatul a pierdut orice legătură cu realitatea - fiind incapabil să mai spună cine este sau unde se află - a început să aibă și simptomele respiratorii comune asociate cu COVID-19. Asta s-a întâmplat la două zile după spitalizare.

În cele din urmă, pacientul a fost transferat la Terapie Intensivă pentru a fi pus pe ventilație artificială, în timp ce el era încă incapabil să înțeleagă ce i se întâmplă, potrivit digi24.ro.

Episoade de delir la pacienți cu COVID-19

Medicii știau deja că mai ales pacienții în vârstă puteau prezenta episoade de delir în timpul spitalizării. Totuși, de când cu pandemia de coronavirus, doctorii au observat că și unii pacienți mai tineri dau semne de conștiență alterată, iar acesta pare să fie unicul lor simptom.

Alții dezvoltă episoade de delir mai târziu, în timpul spitalizării, iar starea lor de confuzie pare să fie mai severă și să dureze mai mult decât ar fi de așteptat.

Recomandari A1

Deși datele sunt încă puține, un studiu din Wuhan a arătat că mai mult de o treime dintre pacienții cu COVID-19 au prezentat simptome neurologice, iar incidența acestor cazuri a fost și mai crescută în cazul infecțiilor severe. Un alt studiu, făcut în Franța pe un număr mai mic de cazuri și publicat luna trecută, arăta că două treimi dintre pacienții cu COVID-19 au fost agitați sau cu episoade de delir.

Se formează un nou epicentru al pandemiei de coronavirus! Explozie de cazuri de COVID-19! „Numărul deceselor se dublează la două săptămâni!”

Starea de confuzie pe care o manifestă unii pacienți cu coronavirus îi pune în încurcătură acum pe doctori, care nu înțeleg dacă este un rezultat direct al afectării creierului sau este vorba de un efect secundar al unui răspuns inflamator agresiv.

Doctorul Beatriz Korc, șefa secției de geriatrie de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center, este de părere că episoadele de delir în COVID-19 pot fi rezultatul unei acțiuni directe a virusului, care atacă meningele sau vasele de sânge. Pe de altă parte, delirul poate fi și rezultatul unei detrese respiratorii severe, care determină scăderea nivelului de oxigen în sânge.

O altă posibilă cauză, potrivit medicilor, este o hiperreacție a sistemului imun, cunoscută sub denumirea de „furtună de citokine”, care poate cauza formarea de cheaguri de sânge în creier.

Stare de confuzie și agitație după detubare, la unii pacienți cu COVID-19

În Spania, dr. Cristinia Abad, anestezist la Spitalul San Carlos din Madrid, a observat că pacienții care au avut nevoie de ventilație mecanică pentru mai mult timp își revin în firea lor mai greu.

„Pacienților le trebuie mai mult timp pentru a se întoarce la statutul lor mental de bază după ce îi extubăm”, a declarat dr. Abad pentru ABC News.

„Am fost îngrijiorați că li s-au format mici cheaguri de sânge pe creier, ceea ce îi face să fie mai confuzi, pentru că altfel, noi știam că nivelul lor de oxigen s-a îmbunătățit, deci n-ar fi trebuit să fie probleme”, a spus doctorița.

Cum porți CORECT masca de protecție. Ce trucuri poți să faci ca să respiri fără probleme. Doctorul Mihail Pautov: „Nu provoacă hipoxie dacă faci asta!” VIDEO

Un episod similar de agitație și confuzie a unui pacient detubat după mult timp a povestit pentru Digi24 și Alin Suciu, unul dintre medicii români voluntari care au fost în Italia: „Au o perioadă din viața lor de care nu-și aduc aminte și ultimul pacient care a fost detubat a fost extrem de agitat și încercăm să înțelegem de ce. După câteva ore în care am încercat să-l liniștim, un coleg a venit cu o idee genială: să îl punem în legătură cu familia lui. S-a liniștit incredibil de mult de cum a auzit vocea familiei. După 3 zile de la detubare l-am întrebat de ce a fost agitat și el își aducea aminte ultima scenă cu familia, care toată tușea și respira greu și îi era foarte frică că au decedat. Acesta a fost motivul agitației.”

Este posibil ca perioadele lungi de spitalizare să fie problematice pentru unii pacienți, făcându-i să se simtă dezorientați. „Izolarea, limitarea deplasării, folosirea echipamentelor de protecție, absența unor chipuri cunoscute pot fi teribil de înspăimântătoare și pot să creeze o dezorientare, care să contribuie la confuzia pacienților”, a spus doctorul Korc.

„De aceea unele lucruri familiare, cum ar fi convorbirea cu membri ai familiei, sau atenția acordată de personalul medical pot fi de ajutor. Însă episoadele de delir manifestate de unii pacienți COVID-19 merg dincolo de confuzia asociată cu șederea îndelungată în spital”, a mai spus doctorul Korc.

Whatsapp LinkedIn
noi simptome coronavirus coronavirus indicii noi noi simptome covid 19 coronavirus romania
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a găsit acasă, dar el n-a vrut să iasă la poartă. Cum a fost convins să se predea
Citește și
Trei noi simptome ale COVID-19, recunoscute oficial! „Apar la două sau chiar 14 zile de la infectarea cu...
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care pun accent mai mare pe pasiune decât pe succes pe 2 Mai 2024 Catine.ro
Demet Evgar a reușit să ridice așteptările pentru serialul Bahar. Actrița surprinde cu rolul său inedit Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
Surprinzător, o băutură e benefică pentru inimă și creier: Conține o substanță miraculoasă pentru corpul uman Ziare.com
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor HelloTaste.ro
Cum să îți asiguri venituri la bătrânețe fără să te bazezi pe pensie: ”Cu asta ar trebui să începem!” Antena3.ro
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John... useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Diana Șoșoacă intră în cursa pentru Primăria Capitalei Wall-Street
Cum se pregătesc românii în așteptarea sărbătorilor de Paște Kudika
Totul despre petrecerile din casa lui Ion Dolănescu de 1 Mai! Ce făcea regretatul artist în fiecare an, nu lipsea... Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
1 mai, Ziua Internaţională a Muncii. Ce semnificație are: totul a început în SUA, în 1886 Observator
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
Metalul care ar putea SALVA Europa va fi din nou exploatat în România! Investiție de un miliard de dolari! Gandul
Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Se află... CanCan
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată DeParinti
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut... ZUTV
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la... UseIT
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Hello Taste
Ultimele știri
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Un concurent a fost salvat de la eliminare de Ștefan Popescu. Pe cine risca să piardă Orlando Zaharia
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Situație fără precedent în sezonul 13. Ce s-a întâmplat cu Orlando Zaharia: „Nu se simte bine!”
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Lăcrămioara Pintilie, accidentare dureroasă în timpul duelului. Irina Fodor a intervenit imediat
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Ce verdict uluitor a adus banda în battle șase. Două concurente și-au adresat replici acide
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Ștefan Popescu a sunat alarma pentru amuletă și toți chefii au făcut ochii mari. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Orlando Zaharia, înfuriat de gestul făcut de Alexandru Săbădeanu. Ce a anunțat Irina Fodor
Prognoza meteo 5 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Mireasa, sezon 7. Dani, primele declarații după ce Daiana a anunțat că e însărcinată. Ce spune viitorul tătic
Mireasa sezon 9, 1 mai 2024. Liviu și Delia au intrat în direct după ce au lipsit în timpul emisiei. Ce au transmis de ziua lor
Mai multe