România intră în starea de alertă mai devreme. Premierul Orban, anunț de ultimă oră: ”Vom lua toate măsurile necesare pentru a apăra viața românilor!”
Cele trei zile fără restricții pentru români nu vor exista, întrucât România va intra vineri, 15 mai 2020, în starea de alertă, potrivit premierului Ludovic Orban.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 14 Mai 2020, 12:06 | Actualizat: Joi, 14 Mai 2020, 12:13Înainte de începutul ședinței de guvern, premierul a dezvăluit că starea de alertă va fi declarată de Comitetul de Urgență. Acesta a făcut, de asemenea, apel la cetățeni să fie responsabili.
”Spun din capul locului că decizia de instituire a stării de urgenţă a fost extrem de benefică pentru România. Nu am avut nicio problemă în ceea ce priveşte sistemul de sănătate publică, nu a fost depăşită capacitatea de tratare, mai ales că au intrat în ţară 1,2 milioane de români, marea majoritate veniţi din ţări încadratate în zona roşie.
Azi, Comitetul de Urgenţă va declara starea de alertă. Tot azi, vom institui toate măsurile necesare pentru a apăra viaţa românilor. Toate măsurile vor avea caracter de obligativitate, stabilite în baza OUG 21/2004. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a face faţă provocării de epidemie.
Îmi asum conducerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, secondat de Marcel Vela, Ion Ştefan şi Raed Arafat. Vă solicit o mobilizare pentru a trece de la starea de urgenţă la starea de alertă.
Transmit un mesaj foarte simplu pentru cetăţeni: fiţi responsabili şi respectaţi măsurile instituite de autorităţi.”, a declarat Ludovic Orban.
Ce se întâmplă în starea de alertă
Conform actului normativ, în perioada stării de alertă, autoritățile pot impune carantina și izolarea, pot restrânge sau interzice circulația persoanelor și a vehiculelor și pot interzice organizarea de concerte, mitinguri sau procesiuni.
De asemenea, legea prevede că pot fi deschise mall-urile mici și terasele. Cetățenii sunt obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice închise, magazine și în transportul public în comun, iar sancțiunile ajung de la 500 de lei la 2.500 de lei.