Ordonanța militară nr. 6 din 2020, reguli noi pentru români! Raed Arafat: „Nu este vorba despre o internare forţată”
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat au susținut o declaraţie de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 30 Martie 2020, 23:46 | Actualizat: Marti, 31 Martie 2020, 12:45Ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat, luni seară, carantinarea municipiului Suceava, unde se află 593 de cazuri de infectare cu coronavirus.
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, luni seara, emiterea Ordonanţei Militare nr. 6 prin care s-a decis carantinarea municipiului Suceava şi a unei zone limitrofe, formate din opt comune, dar şi stabilirea unei zone de protecţie asupra unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava.
Pe aceeași temăDin totalul de 2.109 cazuri de infectare cu COVID-19 din România, 593 sunt din Suceava.
Ordonanța Militară nr. 6 vine cu noi măsuri de siguranță pentru prevenirea răspândirii epidemiei de coronavirus în România și au fost anunțate în seara de 30 martie 2020, la scurt timp după ce au fost anunțate 593 persoane infectate și 13 decese cauzate de covid-19, toate la Suceava.
Epidemia de coronavirus face tot mai multe victime în România
Pe scurt, ordonanţa militară în 9 puncte prevede faptul că nimeni nu intră sau iese din cele 9 localităţi izolate, în afara maşinilor de transport marfă sau ale Poliţiei.
Pe aceeași temăRAED ARAFAT: „PACIENȚII TREBUIE TRATAȚI”
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat luni seara că bolnavii de coronavirus nu sunt internaţi obligatoriu în orice spital, dar că persoanele cu urgenţe trebuie tratate şi pentru acestea, indiferent dacă există sau nu testul pentru COVID-19.
"O să mă refer la ordinul prin care am stabilit că pacienţii nu pot să rămână în UPU şi că trebuie să fie internaţi chiar dacă nu au testarea pentru COVID infirmată sau confimată. Am făcut unele reacţii şi vreau să clarific ordinul. (...) Articolul 2, alin. 2 spune: 'Pacienţii prevăzuţi la alin. 1, pentru care este necesară spitalizarea, sunt internaţi în secţiile spitalului unde s-au prezentat - asta e prima variantă - în secţiile celorlalte spitale de specialitate conform prevederilor Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1091 pe 2006 (...) - a doua variantă - sau în spitale nominalizate de Direcţiile de Sănătate Publică - a treia variantă - care pot să fie şi spitalele de suport pentru COVID care sunt anunţate de Ministerul Sănătăţii. Deci, nimeni nu a zis că bolnavul se internează obligatoriu în spitalul respectiv, dar o soluţie pentru bolnav trebuie să fie găsită, iar bolnavul, dacă este în stare critică, trebuie să fie tratat. Şi aici vorbim de exemplu de cazuri de traumă care sunt suspicionate să aibă şi COVID. Nu pot să aştepte trauma să fie tratată până se termină testul pentru COVID", a declarat Arafat într-o conferinţă de presă la MAI.
El a adăugat că nu este vorba despre o internare forţată a bolnavilor de coronavirus.
Ordonanța militară nr. 6 din 2020, reguli noi pentru români
"Deci nu este vorba despre o internare forţată a bolnavului COVID pozitiv în orice spital. Este o forţare pentru a se lua decizii potrivit stării pacientului pentru a-i salva viaţa. Aici vorbim de urgenţe", a precizat şeful DSU.
Oficialul MAI s-a referit totodată şi la situaţia ambulatoriilor din spitalele publice:
"Am înţeles că mai multe ambulatorii în spitalele publice au fost închise total. Mă refer la ordinul care a stabilit sistarea activităţii elective - se referă acolo la cazurile care pot fi amânate. Dacă sunt cazuri care trebuie să fie tratate, trebuie să se schimbe pansamente, trebuie să se scoată suturi, acest lucru poate fi programat şi ordinul lasă această libertate medicului de serviciu”
ORDONANŢA MILITARĂ NR. 6 DIN 2020
Art.1 - Se instituie pe perioada stării de urgenţă, măsura de carantinare în municipiul Suceava şi în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei.
Pe aceeași temăArt.2 - Se instituie pe perioada stării de urgenţă o zonă de protecţie, ca perimetru de siguranţă în jurul localităţilor carantinate, formată din toate celelalte unităţi teritoriale administrative din judeţul Suceava.
Art.3 - În zona carantinată prevăzută la art.1 este permisă intrarea, respectiv ieşirea pentru:
- transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice în zona carantinată, precum şi a aprovizionării populaţiei;
- persoanele care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor.
Art.4 - Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, precum şi operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane, nu vor comercializa bilete/abonamente sau alte titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în zona carantinată decât dacă sunt respectate dispoziţiile art. 3.
Art.5 - Toate restricţiile stabilite prin ordonanţe militare precedente se aplică în mod corespunzător în localităţile carantinate şi în zona de protecţie.
Art.6 - Se împuterniceşte Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Suceava (CJCCI) pentru a stabili completări şi derogări în ceea ce priveşte dispoziţiile prevăzute la art. 3.
Art.7 - (1) În zona de protecţie, organele cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale vor stabili măsuri specifice de prevenire şi limitare a intrării, respectiv a ieşirii persoanelor în/din zona de carantinare prevăzută la art. 1.
(2) În zona de protecţie este interzisă deplasarea între localităţile din zonă a persoanelor ce aparţin altor categorii socio-profesionale.
(3) Autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene vor aduce la cunoştinţa persoanelor din zona de protecţie obligaţiile ce le revin referitoare la deplasarea şi accesul în/din zona carantinată.
(4) Aplicarea măsurilor de verificare, control şi acces în/dinspre zona carantinată se realizează de către personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne în colaborare cu cele ale Ministerului Apărării Naţionale.
Art.8 - Accesul pe aeroportul internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava este permis doar pentru zboruri efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.
Art.9 - Consiliul Judeţean Suceava împreună cu primarii şi consiliile locale din unităţile administrativ-teritoriale situate în zona de carantinare şi zona de protecţie vor lua măsuri de a asigura funcţionarea serviciile de protecţie şi asistenţă socială, funcţionarea corespunzătoare a serviciilor de utilităţi publice, precum şi aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinători sau altă formă de ajutor şi care nu se pot deplasa de la locuinţă/gospodărie.
Art.10 - Este strict interzis accesul între localităţi prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţie publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale.
Art.11 - (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea şi respectarea prevederilor prezentei ordonanţe militare:
- a) Poliţia Română, Jandarmeria Română şi poliţia locală, pentru măsurile prevăzute la art.3;
- b) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, pentru măsurile prevăzute la art.4 şi 8.
(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.3, 4 şi 8 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Personalul instituţiilor prevăzute la alin.(1) este împuternicit să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.
Art.12 - (1) Prezenta ordonanţă militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puţin 2 zile de la data publicării, despre conţinutul prezentei ordonanţe militare.
Sursa: news.ro, Agerpres