(P) Urmează un curs navigație categoria D!
Dintotdeauna ai fost fascinat de ideea de a naviga? Îți dorești să îți cumperi propria ambarcațiune și să te plimbi în voie pe lacuri, sau chiar mările lumii? Atunci este timpul să nu mai aștepți și să faci tot ce îți stă în puteri pentru ca visul să îți devină o frumoasă realitate.
Publicat: Luni, 20 Decembrie 2021, 12:09 | Actualizat: Luni, 20 Decembrie 2021, 12:13- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Nu uita de permis!
Deși nu pare ceva prea greu de îndeplinit, să știi că este nevoie totuși să treci prin anumite etape până a putea să începi să navighezi. Pentru început, obținerea unui permis de navigare este obligatorie. Este vorba de fapt despre acel permis pe care îl obții în urma absolvirii unui curs navigatie categoria D. Acest act demonstrează că ai dreptul să conduci ambarcațiuni cu o putere mai mare de 5 CP și a căror lungime nu are voie să depășească 24 de metri. Pentru început, vei avea voie să navighezi pe ape interioare, cum ar fi lacuri, râuri, sau chiar și pe Dunăre, cu condiția să nu ajungi în Marea Neagră. Dacă vrei însă și ca mările lumii să ți se deschidă în față ai nevoie de un permis de navigare clasa C. Doar puțină răbdare să ai și ceva mai încolo îți vom vorbi mai pe larg despre toate acestea. Deocamdată, ne ocupăm de primul pas, permisul de navigare de clasa D.
Cine poate obține un astfel de permis
La fel ca în cazul permisului care îți dă dreptul să conduci un autoturism și acest act îți oferă posibilitatea de a naviga după bunul plac. Mai întâi pe ape teritoriale pentru ca, mai apoi, dacă simți că vrei să mergi mai departe, să susții alte examene. Pentru a obține un permis de navigare clasa D este nevoie să fii major, să ai o adeverință eliberată de medic prin care să se demonstreze că ești apt fizic și mental și, evident, va trebui să fi absolvit cursul de navigație de categoria D.
Ce presupune examenul de permis de navigare categoria D?
Este vorba, de fapt, de două faze ale examenului, o probă practică și una teoretică. Nu este un examen foarte simplu, dar nici exagerat de complicat, și dacă îți dorești cu adevărat, chiar vei trece ușor peste probe. La final, te vei putea numi ”marinar de apă dulce”, iar pentru a simți cu adevărat plăcerea de a naviga, îți sugerăm o excursie în Delta Dunării, deoarece este o experiență aparte, pe care nu o poți descrie în cuvinte. În plus, labirintul natural de canale și lacuri îți va pune îndemânarea și cunoștințele de a naviga la încercare, așa că este un bun examen pentru tine.
Povestea merge mai departe…
Ai trecut cu bine peste această etapă și simți, din tot sufletul tău că vrei ceva mai mult de atât. Nu-ți rămâne decât să te mobilizezi și să mergi mai departe. Este posibil ca acesta să fie doar începutul unei frumoase călătorii pentru tine, ceva ce îți va schimba total viața.
Permisul de navigație categoria C
Este actul prin care ai dreptul de a naviga pe mare, ce-i drept, doar până la șase mile marine distanță față de țărm. Cursurile necesare pentru a obține permisul de categoria C nu diferă prea mult de cele de la D, dar vei mai afla unele informații referitoare la manevrarea ambarcațiunii pe mare, elemente de navigație maritime și modulul COLREG.
Permisul de navigație categoria B
Deja lucrurile se schimbă cu mult, deoarece acum poți naviga pe mare până la 24 de mile maritime depărtare de țărm. De fapt, abia acum simți cu adevărat ce înseamnă navigația, acea senzație de libertate și de necuprins pe care ți-o oferă și care te face să te simți cu adevărat împlinit. Va fi nevoie și de unele cursuri sau examene în plus, și nu uita că este obligatoriu să ai măcar doi ani de când ai obținut permisul de categoria C.
Permisul de navigație categoria A
Și… ultima etapă, cea la care puțini sunt cei care ajung, și cu care reușești să îți îndeplinești visul de a naviga pe toate mările și oceanele lumii. Nimic nu îți stă în cale, și tot drumul pe care a trebui să îl parcurgi pentru a ajunge aici a meritat din plin.
Permisul de navigație categoria S
Cu acest permis ți se permite navigația cu vele, considerate a fi cea mai elegantă metodă de a naviga. Dacă ai obținut deja un permis de categoria D, poți trece direct la unele cursuri specifice în urma cărora te vei număra printre cei puțini care au reușit să vadă înscrierea literei S pe carnetul de navigație. Și crede-ne, chiar se merită!
Nu îți asuma riscuri în mod inutil
Chiar dacă nu este deloc dificil să navighezi, cel puțin pe apele teritoriale, și toți cei care au încercat au afirmat acest lucru, nu este cazul să ignori importanța obținerii unui permis de navigație. Nu este vorba doar despre faptul că poți avea neplăceri legale – pedeapsa cu închisoarea poate ajunge și la 7 ani, dar îți poți pune viața în pericol, sau chiar și pe cea a celor care aleg să meargă cu tine în ambarcațiune. Și oare se merită ca pentru o fericire de o clipă, cum se spune, să plătești atât de scump?
Nimic nu se compară cu o ieșire pe apă, iar senzația de împlinire, relaxare și fericire pe care o simți în acest momente este unică. Nu renunța la visul tău și programează-te chiar acum să urmezi cursurile de navigație pentru a obține permisul de categoria D. Și apoi, totul va fi mult mai simplu!