(P) Pășește în siguranță și mai inteligent - ce trebuie să știți înainte să cumpărați pantofi de protecție
Dacă ai sta de vorbă cu muncitori din diferite medii de activitate despre nemulțumirile lor în ceea ce privește încălțămintea de protecție, cred că plângerile majore s-ar concentra la faptul că majoritatea modelelor de bocanci de protecție nu sunt deloc respirabile și încing picioarele, branțul nu este flexibil, greutate prea mare și bombeul de protecție din oțel pune prea multă presiune asupra degetelor.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 25 Aprilie 2023, 12:42 | Actualizat: Marti, 25 Aprilie 2023, 12:57Este adevărat că condițiile de lucru la locul de muncă, munca în sine și activitățile specifice fiecărei industrii contribuie cu siguranță la durerea apărută la nivelul membrelor inferioare și la durerile de picioare, dar dacă știi să alegi tipul corect de bocanci de protecție sau pantofi de protecție care să îți ofere caracteristicile de siguranță specifice de care ai nevoie în funcție de riscurile implicate de job-ul tău, cu siguranță disconfortul și durerile resimțite după o zi lungă de muncă vor fi semnificativ diminuate.
Câteva informații generale despre bocanci de protecție
Știați că cel puțin la nivel de România, majoritatea nu își fac o listă cu cerințele de siguranță înainte de a porni în căutarea unei perechi de bocanci de protecție? Ce rost are încălțămintea de protecție dacă tu nu ai clarificat ce tip de protecție ai nevoie pentru a te menține în siguranță?
Încălțămintea de siguranță este supusă unor evaluări și încercări riguroase, astfel încât să poată fi aprobată. Nu toate modelele de bocanci de protecție sunt supuse tuturor testelor existente, întrucât sunt testate în funcție de cerințele locului de muncă.
În funcție de nivelul de nivelul de siguranță și protecție oferit, încălțămintea de protecție - și ne referim aici printre altele, la bocanci de protecție și pantofi de protecție - avem trei mari categorii:
1. Bocanci de siguranță - respectă standardul european EN ISO 20345:2011
2. Bocanci de protecție - respectă standardul european EN ISO 20346:2004 și
3. Pantofi de lucru - respectă standardul european EN ISO 20347:2004
Pantofii de lucru acoperă, în general, proprietăți anti-alunecare și sunt de obicei preferați pentru ospitalitate și comerț cu amănuntul, în timp ce bocancii de siguranță sunt prevăzuți cu bombeu de protecție și sunt utilizați pe scară largă în industria grea.
Pentru mai multe informații detaliate despre tipurile de protecție în materie de încălțăminte, am descoperit că SafetyOne, distribuitor Gold Portwest pentru bocanci de protecție, bocanci de lucru și pantofi de protecție, explică detaliat la secțiunea – Încălțăminte - ratingurile de siguranță precum și diferitele niveluri de protecție, pentru a putea face o alegere cât mai bună atunci când achiziționați încălțăminte de protecție.
4 pași simpli care te asigură că alegi bocanci de lucru potriviți
Un pas vital este să citiți etichetele! Standardele și informațiile pentru încălțămintea de siguranță sunt marcate pe limba pantofului (care este și protecția metatarsiană) - mărime, informații despre producător, data de fabricație și numărul și anul standardului aprobat.
Proba branțului - metoda clasică de probă a unui adidas sau tenis – apasăm pe degetul mare pentru a vedea până unde ajunge – nu se aplică dacă vorbim de bocanci de protecție cu bombeu solid. Și aici intervine proba branțului – scoatem branțul, așezăm talpa pe el și măsurăm pentru a ne asigura că avem o distanță de 12-15 mm între marginea branțului și cel mai lung deget. În acest mod, ne asigurăm că degetele nu lovesc bombeul de protecție, aspect care este cauza multor probleme comune la nivelul degetelor, cum ar fi unghiile încarnate sau lovite.
Un sfat vital! Când probați o pereche nouă de pantofi de protecție, este indicat să purtați șosetele de lucru obișnuite, pentru a fii siguri că nu veți avea parte de suprize neplăcute atunci când vă echipați pentru muncă. Unele șosete de lucru pot fi dintr-un bumbac mai gros!
Atenție la lățimea pantofului - dacă atunci când probați observați că piciorul dvs. provoacă o întindere a încălțămintei, iar la proba branțului piciorul atârnă peste margine, atunci aveți nevoie de un alt tip de pantof de protecție. Dacă simțiți că încălțămintea vă strânge deși piciorul dvs. nu depășește marginea branțului, atunci aveți nevoie de o jumătate de mărime mai mare.
Proba flexibilității - încălțați bocancii de protecție și flexați degetele acolo unde vârful degetelor sau botul pantofului are unghiul de îndoire - acesta se numește punctul de flexibilitate. Talpa piciorului ar trebui să fie poziționată peste punctul de flexibilitate. O pereche de bocanci de protecție prea rigizi și cu un punct de flexibilitate scăzut vă vor împiedica să mergeți confortabil. Acest lucru ar însemna că trebuie să compensați și să aplicați o recrutare musculară suplimentară pentru a obține mișcarea de bază a mersului! Ceea ce se traduce în desigur în oboseală și dureri în tot corpul.
Alegerea încălțămintei de protecție adecvate este esențială pentru a păși în siguranță, mai inteligent și mai productiv la job! Este important să țineți cont de specificațiile și necesitățile fiecărui loc de muncă în parte și să vă asigurați că încălțămintea cumpărată este adecvată nevoilor tale și mediului dvs. de lucru. Și, în cele din urmă, dar nu în ultimul rând – alegeți un distribuitor cu experiență în furnizarea de echipamente de protecție. O companie cu o experiență îndelungată poate oferi o gamă mai largă de produse și poate oferi sfaturi și recomandări utile pentru a vă ajuta să alegeți bocancii de protecție adecvați pentru nevoile dvs.