Prima țară care reintroduce măsuri de siguranță anti-COVID. Numărul de noi cazuri a crescut alarmant la nivel mondial
Pe fondul creșterii alarmante a numărului cazurilor de COVID, țarile pregătesc deja noi măsuri de protecție. Ce spun specialiștii despre situația de la noi din țară.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 06 Septembrie 2023, 11:12 | Actualizat: Miercuri, 06 Septembrie 2023, 16:19Varianta BA.2.86 de virus COVID, care fost botezată "Pirola" circulă deja în Europa, iar numărul de noi cazuri au crescut alarmant. Această subtulpină din familia Omicron, monitorizată de OMS, face obiectul unei atenţii deosebite, deoarece prezintă un număr mai mare de mutaţii, ceea ce o face susceptibilă de a evolua mai semnificativ şi de a se răspândi mai uşor, susține Brigitte Autran, preşedinta Comitetului de supraveghere şi anticipare a riscurilor sanitare, potrivit news.ro.
Israel, prima țară care reintroduce măsuri de siguranță anti-COVID. Ce trebuie să știe turiștii care vor să viziteze țara sfântă
În acest context, Israelul e prima țară care reintroduce măsuri de siguranță anti-COVID. Astfel, potrivit unui anunț făcut la postul TV Canal 13 din Israel, toate internările noi în secțiile de medicină internă ale spitalelor trebuie supuse unui test PCR, relatează libertatea.ro.
Săptămâna trecută, au fost raportate în medie 136 de cazuri noi de Covid pe zi, care pot fi atribuite variantei Pirola. În prezent, în Israel, există 1.081 de infecții confirmate, iar o creștere de 13,4% față de săptămâna precedentă.
Pe aceeași temăNumărul îmbolnăvirilor a crescut şi la noi în ţară. Cel mai recent bilanț, anunțat marți de Ministerului Sănătății arată 4.772 de noi cazuri de COVID-19 înregistrate între 28 august și 3 septembrie.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 în prezent este de 583. La ATI, sunt internate 45 persoane,dintre aceștia 28 fiind nevaccinați. Din totalul pacienților internați în prezent, 110 sunt minori, 108 fiind internați în secții și 2 în ATI. Incidența la 14 zile este de 0,28 și rata de creștere depășește 50%.
Numărul de cazuri de COVID, în creștere, în România. Ce spune medicul Adrian Marinescu
Medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului ”Matei Balş” din Capitală, atrage atenţia asupra creşterii cazurilor de COVID-19, arătând că la Institut este o creştere a cazurilor cu cel puţin 50 la sută faţă de perioada anterioară. Totuşi, 80 la sută din cazuri sunt forme uşoare, iar cei care ajung la Terapia Intensivă sunt extrem de puţini.
”Nu ne gândim că vom avea un val pandemic, aşa cum era la începuturi, că se întoarce pandemia. Cred că trebuie să existe o discuţie echilibrată care spune în felul următor: în momentul în care un virus rămâne mult timp în circulaţie, evident că suferă mutaţii. Celelalte nu sunt importante, apar noi variante. Practic, dacă vorbim de Eris, o subvariantă a Omicronului care circulă destul de mult la nivel global, probabil undeva către 40 la sută şi aşa cum ştim din cazurile anterioare va eveni predominantă.
La fel se întâmplă şi în România, noi facem secvenţieri destul de mari şi am început să facem dinamic acum. Practic toţi pacienţii internaţi cu Covid au şi secvenţiere. Avem într-adevăr această variantă şi probabil în viitorul apropiat vom avea şi nişte cifre exacte ca să ne dăm seama, dacă sunt la fel şi în România”, a declarat medicul Adrian Marinescu, marţi seară, la Medika TV.
Doctorul a precizat că aproape toate cazurile de Covid cu care se prezintă pacienţii la spital sunt forme uşoare.
”Ştim din experienţa anterioară că este un decalaj destul de mic între ceea ce se întâmplă în Europa de Vest şi România, în sensul că la noi e puţin mai târziu. Creşterea de la ei a fost cu nişte săptămâni în urmă. Ceea ce am văzut în Institut, cam de două săptămâni, e o creştere cu cel puţin 50 la sută faţă de ce aveam anterior. Cam 100 de prezentări în fiecare zi, indiferent de vârste.
E adevărat că 80 la sută sunt forme uşoare. Sunt pacienţi care pot merge acasă. 20 la sută nu sunt neapărat cazurile acelea foarte grave de terapie, dar sunt persoane cu factori de risc, sunt copii mici pe care trebuie să îi monitorizezi şi sunt şi cei care au într-adevăr complicaţii pulmonare, neurologice etc, iar porcentul care ajung în terapie intensivă, din fericire, este extrem de mic. Sunt puţini cei care ajung în terapie, dar totuşi se poate întâmpla”, a adăugat Marinescu.
Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro