Programul „Prima casă”, modificat și redenumit. Ce condiții li se impun celor care vor să își cumpere locuințe
Programul „Prima Casă”, ce a fost înlocuit cu „O familie, o casă”, va fi redenumit „Noua casă” și va impune noi condiții pentru cei care vor să își cumpere locuințe.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 23 Iulie 2020, 09:17 | Actualizat: Joi, 23 Iulie 2020, 09:20Proiectul, ce s-a aflat, miercuri, pe ordinea de zi a ședinței Guvernului. a suferit mai multe modificări de la momentul la care a fost lansat în dezbatere publică, astfel că se vor acorda credite de până la 140.000 de euro, în funcție de tipul de locuință achiziționat.
Valoarea avansului minim se modifică. Pogramul „Noua casă” prevede credite de până la 140.000 de euro pentru locuințele noi și consolidate, pentru care se cere un avans de 15%, și credite de până la 70.000 de euro pentru locuințe mai vechi de 5 ani, cu un avans de 5%.
Astfel, cei care vor o locuință pot opta pentru un credit de cel mult 140.000 de euro echivalent lei, pentru locuințele noi și consolidate, recepționate la terminarea lucrărilor cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării finanțării, în procent de maximum 60% din valoarea creditului - reprezentând maximum 85% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.
Se mai poate opta pentru cel mult 70.000 de euro echivalent lei, pentru achiziționarea altor categorii de locuințe, în procent de maximum 50% din valoarea creditului, reprezentând maximum 95% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.
Condițiile impuse pentru accesarea creditelor, în programul „Noua Casă”
Condițiile impuse de proiectul de OUG persoanelor fizice pentru accesarea creditelor vor fi următoarele, fiind necesară îndeplinirea lor simultană:
- la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin acest program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
- achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile programului;
- are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.
În privința înstrăinării locuințelor cumpărate prin intermediul noului program, se va păstra aceeași regulă. Mai exact, acestea nu vor putea fi înstrăinate pe o perioadă de cinci ani, potrivit avocatnet.ro.
Limitele de venituri, eliminate
Proiectul ce vizează modificarea programului „Prima Casă” prevede și eliminarea limitelor de venituri ce se regăsesc în programul „O familie”, o casă", respectiv de cel mult 4.500 de lei, atunci când vorbim de veniturile individuale ori împreună cu soțul sau soția și de 7.000 de lei, atunci când este vorba despre veniturile familiilor cu unul sau mai mulți copii.
În contextul apariției proiectului ce vizează modificarea programului „Prima Casă", Iancu Guda, analist financiar, e de părere că, chiar dacă, la o primă vedere, majorarea plafoanelor pentru creditele luate prin noul program este în avantajul consumatorului obișnuit, de fapt, de câștigat vor avea dezvoltatorii imobiliari, care vor putea păstra prețul ridicat al apartamentelor noi.