Reguli noi la metrou. Agenții de pază vor veghea alături de jandarmi și polițiști la respectarea măsurilor de protecție
Personalul de pază existent la metrou va fi redistribuit în perioada următoare în cele 10 staţii cu trafic intens de călători, iar Poliţia Metrou va realiza acţiuni de patrulare în toate aceste zone, astfel încât regulile impuse pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19, să fie respectate de către persoanele care circulă cu metroul, a anunţat, marţi, Metrorex.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 14 Iulie 2020, 21:27 | Actualizat: Marti, 14 Iulie 2020, 21:31
Poliţia Metrou va realiza acţiuni de patrulare în cele 10 staţii cu trafic intens de călători
"Suplimentar, pe lângă corespondenţele operative cu firmele de pază privind atribuţiile acestora în domeniul prevenirii răspândirii SARS-CoV-2, se desfăşoară întâlniri operative la care participă şi poliţia metrou fiind avute în vedere următoarele acţiuni:
personalul de pază existent va fi redistribuit în staţiile cu trafic intens de călători (Piaţa Victoriei, Piaţa Unirii, Dristor, Nicolae Grigorescu, Eroilor, Basarab, Gara de Nord, Piaţa Sudului, Eroii Revoluţiei, Obor), prin redistribuirea personalului de pază mobil din staţiile cu grad de încărcare mai mic. Activitatea se va desfăşura zilnic în intervalele orare 7:00-10:00 şi 16:00-19:00.
Poliţia Metrou va realiza acţiuni de patrulare în cele 10 staţii cu trafic intens de călători (Piaţa Victoriei, Piaţa Unirii, Dristor, Nicolae Grigorescu, Eroilor, Basarab, Gara de Nord, Piaţa Sudului, Eroii Revoluţiei, Obor) asigurând echipe cu caracter cvasipermanent în staţiile menţionate pentru respectarea regulilor de acces şi distanţare socială", se arată într-un comunicat al societăţii remis Agerpres.
Starea de alertă va fi prelungită. Ministrul Sănătății, anunț de ultimă oră despre asimptomatici: ”Vor fi evaluați în spital!”
Potrivit sursei citate, monitorizarea traficului se va face pe trei paliere: la nivelul trenurilor, prin mecanici, la nivelul staţiilor, prin IDM şi la nivel centralizat, prin Operatorii de Circulaţie. Situaţiile de supraîncărcare vor fi raportate de urgenţă la Dispecerul Central care va aviza operativ paza şi Poliţia Metrou în scopul ordonării/restricţionării accesului în staţiile cu probleme.
De asemenea, Dispecerul Central dispune efectuarea de apeluri prin instalaţiile de sonorizare către călători pentru a înţelege să poarte masca, să păstreze distanţa şi să-şi limiteze accesul.
Ce se întâmplă cu persoanele recalcitrante în situațiile conflictuale la metrou
Metrorex precizează că în situaţia în care există călători recalcitranţi şi sunt indicii că pot apărea situaţii conflictuale, organele de poliţie vor interveni şi vor informa operativ structurile de ordine publică abilitate, pentru sprijin.
"Vor fi avute în vedere, cu preponderenţă, staţiile nodale după cum urmează: Piaţa Unirii 1 si 2, Piaţa Victoriei 1 si 2, Gara de Nord 1 si 2, Dristor 1 si 2, Eroilor, Nicolae Grigorescu 1 şi 2. În funcţie de evoluţia numărului de călători şi în special în zilele lucrătoare, vor fi avute în vedere staţiile: Aurel Vlaicu, Pipera, Piaţa Sudului, Crângaşi, Lujerului, Eroii Revoluţiei, Obor cu menţiunea că la schimbul 1 sunt încărcate staţiile Piaţa Sudului şi Eroii Revoluţiei, iar la schimbul 2 staţiile Pipera şi Aurel Vlaicu.
De asemenea, corelat cu numărul de călători, vor fi avute în vedere staţiile Aviatorilor, Universitate, Păcii şi Basarab", menţionează societatea de transport.
Metrorex va suplimenata vagoanele trenurilor
Dispozitivele principale pentru controlul accesului în cele 22 de staţii se vor realiza la fiecare acces la nivel vestibul în faţa porţilor de acces, iar acestea vor fi constituite de firmele de pază sprijinite de poliţie şi jandarmerie, după caz, subliniază operatorul de transport.
Nu în ultimul rând, Metrorex precizează că în această perioadă în care traficul de călători este de circa 250.000 persoane pe zi sunt în circulaţie 29 de trenuri şi 5 rezerve pe Magistralele 1 şi 3;17 şi 3 rezerve pe Magistrala 2; 4 plus o rezervă pe Magistrala 4, cu menţiunea că, începând din 15 iulie pe această magistrală numărul de trenuri se suplimentează de la 4 la 6 prin punerea în funcţiune a sistemului automat de urmărire a traficului.
Totodată, în cele 53 de staţii cu 134 guri de acces şi pe trenurile aflate în circulaţie este asigurat un efectiv de 186 de agenţi de pază/ schimb, iar Poliţia Metrou asigură patrulare cu 18 poliţişti şi 10 jandarmi în sprijin/schimb în toate staţiile de metrou, atât în zona de acces, pe peron, dar şi în interiorul garniturilor de tren.
"Toate aceste măsuri au fost stabilite şi implementate pentru asigurarea siguranţei sanitare a publicului călător care utilizează serviciile Metrorex.
Din evaluările periodice, făcute până în prezent, s-a constatat că, în cele mai multe cazuri, publicul călător a înţeles că purtarea măştii şi păstrarea unei distanţe fizice sunt măsuri prin care îşi protejează propria sănătate. În cazul persoanelor care, din diverse motive, nu respectă aceste măsuri, echipajele mixte formate din reprezentanţii firmei de pază ale Metrorex şi cei ai Jandarmeriei le aduc la cunoştinţă aceste obligaţii şi le solicită să se conformeze sau să părăsească spaţiul staţiei de metrou.
La sancţiunile aplicate până în prezent au fost de fiecare dată avute în vedere ca ultimă soluţie amenzile, acţiunile derulate de către organele abilitate având caracter preventiv", mai spun reprezentanţii Metrorex.
În ceea ce priveşte incidentul din ziua de 13 iulie 2020, din staţia Tineretului, în care un pasager nu a respectat măsurile de siguranţă sanitară (purtarea măştii), Metrorex precizează că dispozitivul de jandarmi, aflat în patrulare în acea zonă, a acţionat în consecinţă şi a aplicat măsurile prevăzute de dispoziţiile legale.
Metrorex precizează că împreună cu organele abilitate vor avea toleranţa zero cu privire la încălcarea regulilor şi măsurilor impuse pentru asigurarea sănătăţii celorlalţi călători.