Salvatorii din spitale, ajutați cu donații
Spitalelor din ţara le este tot mai greu să găsească echipamente de protecţie sau dezinfectanţi. Cadrele medicale sunt nevoite să schimbe mai multe astfel de echipamente zilnic, pentru a putea face toate vizitele medicale pacienţilor.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 19 Martie 2020, 08:22 | Actualizat: Joi, 19 Martie 2020, 08:33Din fericire, mulţi oameni şi-au arătat interesul de a contribui cu ceva şi au reuşit să achiziţioneze măşti, dar şi alte echipamente pe care le donează spitalelor.
"Din punct de vedere al medicului care lucrează împreună cu personalul din secţie, lucrează cu pacienţii care sunt pozitivi. În ceea ce priveşte măştile stăm foarte prost", spune Mihnea Hurmuzache, medic primar infecționist.
Într-o singură zi, în spital, este nevoie de minimum 6 echipamente complete, unul pentru medic, două pentru asistentă şi un echipament pentru cele trei infirmiere care duc mâncarea pacienţilor. Totuși există oameni cu suflet mare şi au grijă să contribuie şi ei cu ceea ce pot. Doar ieri la Spitalul de Boli Infecțioase din Iaşi au fost donate câteva mii de măști, dar și cumpărate alte câteva mii.
,,Din donaţii, donaţii chiar am primit astea, toate. Din astea am primit 10.000, foarte multe pe comandă încă nu au ajuns", spune medicul.
,,Avem 1500 de măşti cu filtru hepa dintre care 1000 sponsorizare. Am cumpărat 10.000 de măşti cu pliuri, 5000 de măşti fsp1, am primit dezinfectant din sponsorizare. Aşteptăm 1000 de combinezoane. Distribuitorii epuizează foarte rapid stocurile,, a spus Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.
Cele 100 de combinezoane sunt suficiente doar pentru două -trei zile. Echipamentele de protecţie sunt vitale pentru medicii care lucrează atât cu persoane suspecte de coronavirus, dar mai ales cu cele pozitive. Eroii în halate albe se expun zilnic în faţa virusului.
La Iaşi, la Spitalul de Boli Infecţioase sunt internaţi în acest moment peste 30 de pacienţi confirmaţi cu noul coronavirus veniţi din toată zona Moldovei. Doar astăzi pentru a intra la ei, cadrele medicale au folosit 40 de combinezoane şi 60 de măşti de protecţie.
În zilele următoare, tot prin donații va fi adus și un aparat performant pentru realizarea analizelor care să lucreze mai multe și mai repede probele celor suspecţi de coronavirus.